Кои са основните критерии за подбор на плочки за банята?

21.06.2015

    Най-често в дома откриваме плочки именно в банята. Те могат да бъдат част от дизайна на кухнята, терасата, понякога дори и на дневната и хола, но в традиционния дизайн плочките са предназначени главно за банята. Това се дължи на хигиенните и водоустойчивите характеристики на плочките за баня, които ги превръщат в много по-практично решение от тапети, паркет, корк и други.

     Друго предимство е, че плочките имат много по-гъвкав дизайн. Освен че могат да имитират естествени материали, количеството модели на пазара варират от ориенталски мозайки до тропически пейзажи. Почти всичко, което можете да си представите, може да бъде превърнато в десен за Вашата баня.

      Почти всички типове плочки са приложими за баня, били те керамика или порцелан, травертин или шисти. Въпрос на личен избор е кой вид плочки ще изберете за Вашата баня, но съветите, които следват по-долу целят да Ви помогнат при покупката.

Съвети от гледна точка на хигиената

       Колкото и да е ексцентрична една баня, със сигурност тя трябва да бъде чиста и лесна за поддръжка. Една от главните причини плочките да са предпочитана настилка в банята е именно лесното им почистване и устойчивостта им на дезинфектанти, а понякога  дори и на препарати с абразивни частици.

       Макар че плочките са устойчиви на вода те не винаги са напълно непромокаеми. Съществен момент при избора на качествени плочки за баня за зоната около душа е да подберете плочки, които позволяват поставянето на хидроизолация преди настилането им. За целта в магазинната мрежа ще откриете хидроизолиращи комплекти и съответните плочки без съществена разлика в цената.

        В случай, че искате да заложите на плочки от естествен камък, уверете се, че те имат етикет с оторизирани инструкции за поддръжка. Така ще бъдете сигурни, че почистването и третирането на тези плочки няма да ги увреди и те няма да започнат да пропускат вода след време.

Относно това какъв размер плочки би се вместил най-добре във Вашата баня

        Ще видите, че архитекти и дизайнери често съветват да избягвате покупката на най-големия размер плочки (60x30cm), ако банята Ви е малка, тъй като те създават усещането, че помещението е още по-миниатюрно. Въпреки това, ако пространството в банята Ви позволява нанасянето на такива плочки, без да е необходимо да ги изрязвате, крайният резултат може да бъде впечатляващ. Това е въпрос на прецизно изчисление.

       Важно да внимавате с разстоянието, което ще оставите между ваната, тоалетната, кабината и прозореца. Ако пространството е много малко, по-малките плочки и мозайки може да се окажат по-добро решение за Вас, тъй като ще се нуждаят от по-малко изрязване.

Плочките имат свойството да направят малката баня да изглежда просторна.

        Плочките в светли цветове (бели или бежови) създават усещането за по-голяма баня, тъй като отразяват светлината. За разлика от тъмните модели, които поглъщат светлината и смаляват пространството, светлите настилки придават свеж и просторен вид на банята.

       Използването на един и същ цвят плочки за пода и стените, също ще „уголеми“ помещението. За да подсилите този ефект, можете да използвате и същия цвят фугираща смес.

Пуснете природата в своя дом

      Мислили ли сте за естествени камъни в банята като травертин, шисти или мрамор? Този вид плочки могат да придадат невероятен вид на Вашата баня. Поради широката популярност на този тип дизайн редица производители вече създадоха модели от порцелан или керамика, които имитират естествени камъни.

Защо плочките правят пода студен?

        Противно на разпространеното вярване всъщност качествените плочки за баня задържат топлината, така че не би трябвало да създават усещането за студенина под стъпалата. Това зависи главно от повърхността под самите плочки. Така например, нареждането на плочките върху дървена настилка, която може да диша,  ще създаде по-топло усещане, отколкото плочки върху цимент.

        В последните години подовото отопление в банята стана хит. Предимствата му са множество. Първо, спестява пространство в банята, няма нужда да поставяте отоплителни тела и второ, ако има вода по пода, тя изсъхва моментално. Това, особено в страни с влажен климат, често е съществено предимство.

От какво количество плочки имате нужда

       В интернет вече се намират така наречените калкулатори (tile calculator), в които след като поставите размера на плочките и координатите на банята, ще получите автоматично изчисление. Специалистите съветват да си оставите около половин квадратен метър екстра за малка баня и един квадратен метър за по-голямо помещение. Съществуват производители, които дори може да Ви предоставят възможността да върнете материала, който сте поръчали като допълнителен.