Клинкерни изделия

15.02.2015

Клинкерът се появява в Европа през 15 век. Родното му място е страна Холандия, където  заради липсата на естествен камък хората са имали силна  потребност от надеждни, и високоустойчиви на разрушаване материали, с които да успеят да създадат  пътища. Постепенно, това  наложило създаването на определена  технология за производство на материал, който да бъде  по качествен  и по нищо да не се различава  от камъка по здравина. На много места се използва клинкер като  строителен материал за изграждане на фасади, стъпала, различни покрития за пътища  и улици, всякакви  архитектурни детайли и т. н.

При  лепенето на клинкерни плочи има някои проблеми, които трябва да знаете. Качеството на всеки един продукт зависи от еднородността на суровината, за целта тя трябва да се подлага на една много прецизна подготовка. Когато не е  направено това, се наблюдават неприятни и  сериозни  продукти, които се държат по различен начин. При изпичането, се наблюдава един  режим на степени с непрекъснати увеличения на температурата. Точно това е основният етап, защото, ако рязко се премине границата за температурата или пък въобще не се достигне до нея, може да не протече  цялостното  изпичане на органичните примеси, които се намират  в глината. След това при използването й, плочката  ще се руши по-лесно и при контакт с влага може  да промени цвета си.

Ако са на лице някои от тези проблеми или дори комбинацията от тях,  може да се стигне  до различни стойности на важните характеристики за клинкера. А едни от основните му функции са водопоглъщата му  способност, силно съпротивление на свиване, както и висока повърхностна твърдост, всякаква устойчивост на температурните амплитуди, мразоустойчивост и износоустойчивост. Трябва да  подходите изключително внимателно при избора на материал за  лепене на клинкер, който да е съгласуван с производителя. При нужда от подово покритие в дома,вариантите са много, дали гранитогрес, ламинат или фаянс, за тях също има конкретни лепила и мазилки,които да се слагат, за да са издържливи и да покажат своите стойности. С течение на годините всичко се развива. При съвременната клинкерна керамика се получава процес на  високотемпературно изпичане на полуфабрикати, които са приготвени от  избрана   глина. Тя  се подлага на екструзия и изпичане при едни много  високотемпературни пещи. 

С днешният  високотехнологичен процес,  тази готова продукция може да има  еднородна или  дребнопореста структура както и да  притежава влагопоглъщане. За  клинкерните продукти се използват  натурални компоненти, тоест  глина, вода и определени оцветители.  Има голямо значение и с  каква структура на повърхността ще се получат, и след това се изискват, конкретни  заготовки върху, които се нанася пясък или малко въглища. Идва ред на  заготовката, която  се изсушава и обгаря  при много висока температура - 1200 градуса. След този процес вече са готови и  клинкерните  тухли, видове плочки, или керемиди.  Много лесно можете да познаете истинските  клинкерни изделия, тъй като те  имат чист звук при почукване по тях.

Клинкерните изделия за довършителните работи са смятани за елитни строителни материали. Те имат  високи технически показатели за твърдост и дълговечност.  Клинкерните изделия се използват за вътрешни довършителни работи,  но и  за външна облицовка на фасади.  С тях много добре се решават и различни архитектурни задачи. Клинкерът  се използва и  за басейни, фонтани и т. н.  Световната практика потвърждава качествата на клинкера за подобни обекти. Важно е да отбележим, че клинкерът не отстъпва на нито един ръчно произведен материал, който е  за довършителни работи по твърдост.  Като техен отличителен белег е запазването на първоначалния им  външен вид в продължение на много години. Имат красив   натурален  цвят и различни режими на изпичане, то  цветът на клинкерните материали остава непроменен  и след  десетилетия.