Какво правят смесителите? Видове смесители

18.11.2014

Най-просто и общо  казано, регулират постъпващата топла и студена вода в един температурно балансиран воден поток. Има някои, които  превключват и направляват цялата струя от 2  или повече водни магистрали. Тук става дума за пренасочване на вода от душ към крана за свободно течаща вода на ваната. Това е и важната функция за регулиране на потока на водата, която е и основна и определяща за качеството на изделието като цяло.

Системата на голяма част  качествени смесители за душ обуславя постъпването на вода непосредствено в душ гарнитурата,  а от там вече следва и  смесването  до желаната от вас  температура. При едно по - интензивно използване на смесителната батерия, от семейство, което се състои от 4 души, тя изпълнява близо  20 хил. работни цикъла годишно.  Смесителите играят важна  роля като  детайл при оформлението на банята. От към  естетически поглед,  те  са и основен дизайнерски елемент, който цели да придаде един блясък и стил на цялото помещение. Стилът на смесителите може да бъде както  ретро, старинен или минималистичен.

По света има изключително  необичайни модели, като например  със стъклени кранове, или с форми, които си играят със струите вода , като  така се получават различни форми. За големите любители на лукса се правят по поръчка и  позлатени или изцяло златни смесители. Има и такива,които са покрити  със скъпоценни камъни. Избирайки  дизайн и функционалност от към смесителите, ще направите добре, ако се консултирате със специалист, за да поставите идеалните за вашият дом. Като общо, смесители биват  3 типа, но това не е задължителна класификация. За нас основните са:  еднораменният смесител, двувентилният смесител, термостатичните смесители. Ще разгледаме първият вариант, след това останалите.

Еднораменният смесител се доказва  все повече на големият  пазар. Той по - практичен и удобен. Необходимо е само едно движение и ще отскочите от  топла към по-студена вода, за целта е нужно само да преместите кранчето в различните посоки.   Мощността на струята се регулират без никакви проблеми. Важен плюс при него е и лесният монтаж,  за който не се изискват по -  специални познания. Именно заради тази своя черта, този тип смесители почти измести традиционните кранчета за топло и студено. Тук трябва да подсетим, че в банята са важни и качествени плочки за баня, които сте избрали, можете да играете с различни цветове, както на плочките, то така и на мивките и ваната. При двувентилният смесител има кран с 2  вентила за настройване на топлата и студената вода. Те са  практични, но по -  неудобни.

Предимството им е, че осигуряват по-точен резултат при смесването и спестяват част от разхода на водата. Двувентилните  смесители имат 2  подвида. Можете да избирате между уплътнител от керамичен диск,  което е издържливи и дълготрайни или с гумени уплътнения. Те се смятат  за  по-адаптирани към по-твърдата вода. Третият тип, който ще разгледаме тук са термостатичните смесители.  Те са  механизми от новото поколение, осигуряващи пълен  комфорт, надеждност и безопасност.  Дизайна им е изключително стилен и изискан.  Този смесител има 2  ръкохватки. Една за усилване и намаляване на водната струя и  друга за регулиране на точната  температура. При тях настройката на водата е много  лесна, а избраната температура се поддържа постоянна.   При термостатичните  смесители има  блокиращ елемент,  който предпазва от попарване с вряла вода. Тоест,  температурата на водата не може да стане  повече от 38 градуса по Целзий.

Ако искате по висока температура е нужно само да  освободите блокиращия бутон.  Функции, които са по  не традиционни са за икономия на водата. Има специален механизъм, който  автоматично понижава напора на водната струя. Можете да поставите и  допълнителното устройства за хидромасаж. На пазара има  доста модели с подобрени основни функции и с допълнителни опции, вие решавате какво да сложите в домът си.