Какво е аклиматизация на паркета?

18.11.2014

Аклиматизацията е процес, при който е нужно да оставите дървения материал да изравни влажността си с тази на помещението в което ще бъде поставен. Това е нужно, заради  дървото, което е като   гъба, тоест приема и отдава влага постоянно, а това се отразява върху габаритите му, както и на външния вид и стабилността му.  Има варианта при които това неудобство може  да се избегне. Една от тях е ако стойностите на влажност в дома ви се приближават до тези на местата където е сушен дървения материал от  производителя и при които е биван съхраняван до самата покупка.  Съществуват и някои по екзотичен качествен паркет, при който важна роля играе и  транспортирането. Има случаи, с доставки по кораб, които променят някои от началните  характеристики, които са гарантирани от производителя. Добре е да  използвате слоен паркет, проектиран да се с по лоши условия.

При монтажа използвайте качествено лепило. Това са вариантите, при които аклиматизация не необходима, но ако не можете да ги изпълните, то тя е задължителна.Има  магазини където могат да ви кажат че трябва да оставите дървения материал да престои близо две седмици в помещението, където ще бъде поставен. Имайте предвид, че въздухът няма как  да циркулира между пакетите с материал, за да успее да достигне до всеки един детайл.  Можете да разпръснете материала в стаята, но времето, което е нужно да стоят така е  сложно да се определи, заради влажността на дървото и на помещението и дали в него има вентилация.  Като единствен сигурен вариант е да използвате  влагомер. 

Нужно е да  внимавате, защото дървото има склонност да се изкривява при различната влажност поради  липса на тежест върху повърхността му.  Когато искате настилка от ламиниран паркет за вашият дом също има определени предимства и изисквания. Едно от предимствата на този тип  ламинатни паркети е, че се полагат много  лесно и сравнително бързо, като не  е необходимо да се плаща прескъпо на майстор, дори и самите вие можете да го поставите с повече желание.  Веднага след като бъде нареден,  паркетът е готов за експлоатация.  Поддържат се и се  почистват лесно, в сравнение с традиционният паркет, който е  от масивна дървесина. 

Той не се  нуждае от лакиране,  тъй като  повърхността му е фабрично залята с много силно износоустойчив и устойчив на различни видове замърсявания модел лак. Може би като един негов недостатък е, че ако повърхността му се повреди е непоправимо, за разлика от паркета, който може да се изцикли. Когато става дума за ремонт, няма как да не се търсят възможно най добрите материали, както и мебели за стаите, хола,  Мебели за баня, които да бъдат и на изгодни цени. Но за да се поставят те е редно подовата настилка да бъде идеална.

Големите фирми дават гаранция от поне петнадесет години за паркети, които са в  жилищните сгради и около пет години за обществените, а при добра експлоатация ламинатният паркет може да издържи много  по-дълго време.  Начинът, по който става неговата повреда е  ако се  ходи  с по - твърди подметки, на които има пясък, и с тежестта си да се надраска ламината.  Има модели, които са със  специална защита по повърхността на кантовете си. 

Посоката, която е  за полагане на дъските зависи от формата на помещението ви и от разположението на прозорците и  вратите в него. По – добре е дъските да се полагат по посоката, от която пада светлината. Решението зависи и  с остатъка, който ще се изрязва в краищата на дъските и къде няма да се вижда.  Изборът на паркет е труден, ако не сте запознати добре с него, се обърнете към  дизайнер, но крайните решени са само ваши и вие  трябва  да  изберете типа паркет и цветовата гама за вашия дом или офис.