Клинкерът катo дългосрочна инвестиция в дома. Какви са предимствата фасадата на дома да бъде покрита с клинкер?

21.06.2019

    За да покрием фасадата на дома с клинкер, постройката трябва да следва така наречената „технология на трите слоя“. Въпреки че е малко по-скъпо, този вид строителство има редица предимства. Тройните стени имат висока степен на термална и акустична изолация и способстват за здравословния микроклимат на дома. В следствие на равномерно разпределената изолация по продължението на всички външни стени на дома, всички помещения да топли и енергийно ефективни. Тези характеристики, както и някои други предимства на клинкера, като устойчивост на замърсяване, механична здравина, надеждност, елегантност, традиционен вид , превръщат фасадите, покрити с клинкер в изключително често явление. В допълнение  клинкерът изглежда чудесно в комбинация с дърво, камък и дори с алуминий. Благодарение на тези си качества той е широко приложим като част от фасадата или верандата на селски къщи и хотели с традиционна визия.

Как така кликерът може да играе ролята на тухла?

      Един от най-често срещаните въпроси относно клинкера е как така той е считан по здравина и издръжливост за равен на тухлата. Клинкерът се изработва от високо качествена глина. Бива подложен на синтероване при 1100 ° C, което му придава изключителната твърдина и издръжливост на механични наранявания. Клинкерът също така е познат с изключително ниската степен на абсорбиране на вода и влага (по-малко от 6%), устойчивост при студ (може без щети да премине през поне 100 цикъла на замръзване), както и с това че е незапалим.

Клинкер-тухлените фасади изглеждат стари и по-автентични

       В миналото тухлите били широко използвани при строителството особено в райони, където нямало богати находища на камък. Тухлите са използвани в продължение на векове, както за самата структура на сградите, така и за фасадата. Все още има райони в света, където можете да откриете цели квартали и дори градчета, където къщите са изградени от тухли, били те от клинкер или от друг материал. Широко разпространени са и дървените къщи, при които клинкерът се поставя между пластовете дърво във външните стени на къщата, за да ги оздрави.

       Чарът на винтидж къщите, облечени с тухли е неоспорим. Традиционно производството на тухли се е осъществявало ръчно чрез калъпи, но в наши дни технологията позволява пълна автоматизация на този процес. Тухлите освен това, често са поставяни като настилка в огнища и комини с цел засилване на пожарната безопасност на пространството.

Тухли от клинкер и облицовъчни тухли

        Съвременните тухлени фасади са изключително издръжливи. Дефектите на всеки вид тухли се измерва в зависимост от тяхното усвояване. Клинкерът усвоява около 6%, а облицовъчните тухли до 16%. Облицовъчните тухли, които са произведени, така че да имитират ръчно изработени, до 19%.

       Тухлите, които се използват за фасадата на къщата трябва да бъдат тествани на студ. Ще рече всяка тухла трябва да е преминала тест от поне 25 замразявания и размразявания. Тухлите с ниска степен на водно абсорбиране са много по-издръжливи на студ.

       Друго предимство на тухлите е, че те не са чувствителни на мръсотия и са лесни за почистване. Особено тези, които са гладки и лъскави, тъй като по тях се задържа по-малко прах.

      Цветът на тухлите е постигнат като се смесва алуминий с изключително високо качество, без изкуствени добавки. По този начин клинкерът издържа в продължение на дълги години. Изпичането му при 1100 ° C прави текстурата му по-суха и гъста, докато тази на традиционните тухли е по-пръхкава и по-податлива на влиянието на времето и на корозия.

Често фасадните клинкер тухли са използвани да укрепят цялата фасада, но също така широко разпространени са къщи, при които ще ги видим само около вратите и прозорците.

Колко типа тухлени фасади съществуват?

       Изборът от фасадни тухли, който се предлага на пазара е богат. Те се различават по текстура, цвят и размери. В зависимост от използваните материали и това как са изпечени, цветът им може да варира от ярко червен, жълт, бял, до тъмно кафяво и графитено черно. Ефектът постигнат от комбинирането на два различни вида фасадни тухли обикновено е сполучлив и интересен.

      Един и същ вид тухли могат да имат гладка или грапава повърхност, както и различни надлъжни вдлъбнатини. Може да видите автентични ръчно изработени тухли или тухли, които имитират ръчна изработка, с по-нестандартни поръбвания и вдлъбнатини. В зависимост от това къде ще бъдат поставени тухлите, можете да използвате плътни тухли или такива с кухини и отвори. Освен самите тухли фасадата ще се нуждае от трегери, вентилационни елементи и други строителни материали.

Завършването на фасадната стена с клинкер е естетично и надеждно решение за дома.