Какви алеи и пътеки да си направите

12.03.2015

В днешно време виждаме все по – голямо разнообразие от алеи и пътеките,които са неизменна част  за всеки един двор и градина. Те са местата по които минаваме  пеша от улицата до дома, или с автомобила се стига до гаражът ни. Ако искате да си направите подобни алеи, по които да минавате с удоволствие то по подходящи са настланите пътеки , тъй като те позволяват обхождането на различни кътове от градината, като голям плюс тук, е че при тях няма да има  изкаляни обувки  или пък  да измокрите краката си.На пазара има и всякакви качествени бетонови изделия, които могат да ви помогнат за направата им.

Добре би било ако при самото планиране и направата на дадена алея се вземе под внимание и  предвид както точно е нейното предназначение .Дали по скоро ще се използва като  пешеходна алея или ще бъде главно за  движение и паркиране на видове леки коли, пътеки, които  позволяват  преминаването  и на товарни автомобили, понеже здравината при тях трябва да бъде много по силна и устойчива  в сравнение с обикновените алеи и пътеки,които са между самите цветя в градината.

Точно заради  това се определя каква да  бъде и нейната широчина, дали да има наклон и по скоро колко голям да бъде той за оттичането на дъждовната вода. Тук специално внимание трябва да се обърне и върху  вида на настилката и каква ще бъде технология за нейното полагане. Тук трябва да се направи разлика, че не е като полагането на качествени ламиниран паркет в дома, който за няколко минути и вече е готов да се нареждат мебелите отгоре му.Ако имате вила и планувате да направите алеи, която да  свързва дворната врата с къщата то широчина до 150см, е напълно достатъчна, а за  второстепенните пътеки са достатъчни не повече от 80см. 

Тук в никакъв случай не бива да забравяте, че е нужно да има и наклон, за  оттичането на дъждовната вода , приблизително  наклон 1,5–2,0% в посока към мястото, което е подходящо за оттичането. Можете да изберете и страничен наклон водата или  наклон по продължение на алеята , то за там почти сигурно е , че ще трябва  да се  вградят напречни канали с решетка. Подобни канали е добре да има и при  площадката за паркиране , за да не замръзне през зимата събралата се вода там.

Какъвто и наклон да изберете , то трябва добре да прецените  водата да се насочва колкото се може и е  възможно по-далеч от самите основи. Ако има по – голям наклон при пешеходните алеи, то сложете няколко стълбички,които биха улеснили разходката по нея и разбира се зимно време е по лесно да се изкачите или да слезете по стълби, от колкото по един по – голям наклон. За градински алеи стълби от не повече от 15см. Са напълно достатъчни. Ако сте пред дилема какво точно да правите, то вариантите, от които можете да се възползвате са една по  плътна бетонна настилка, която след това да бъде облицована с плочки или другият вариант е изпълнена по технологията щампован шаблон-бетон, който става все по популярен за подобни настилки  или свободно наредени върху пясъчна основа павета, и тем подобни видове тухли,които са специално за алеи или пътеки. 

В зависимост от това с какъв бюджет разполагате можете да заложите и на  дебели каменни плочи или на  отлети бетонни плочи, които се вкопават в почвата на разстояние една от друга, а между тя можете да сложите малко трева, изглеждат приятни. Бетонните алеи се правят по-бързо и лесно, тъй като  изискванията при които се поставят са доста по – малки.