Как се поставя паркет?

18.11.2014

Във всеки един дом е важно подовата настилка да бъде качествена и здрава. При избор на паркетната подова настилка трябва да знаете какво представлява тя.  Изградена е от много здраво слепени по цялата дължина на кантовете паркетни дъски. За да поеме някакви  термични разширения, не бива да опира плътно до стените при монтаж, а помежду им да се оставя фуга, която да бъде  широка около 8 милиметра.

При поставянето на този тип подова настилка е желателно лепилото да се нанася на ивица, която да е непрекъсната по цялата дължина на нутовете.  Ще разберете, че лепилото е достатъчно, когато то избие равномерно по дължина на фугата. След, което самата дъска  се намества и притиска към предната с леки почуквания  през малко подложно трупче. За хубава настилка, която да бъде без никакви  фуги, е нужно  слепените дъски да са силно притиснати една към друга, докато лепилото стегне напълно. Съществуват  различни  фабрични приспособления. Можете да изберете и  качествени ламиниран паркет, при , който поставянето става много по - лесно и бързо, както от професионалист така и от самите вас, ако поискате.

При паркета, след като мине  пристягането  на дъските ще  избие лепило, което трябва бързо да бъде  почистено с влажна и след това със суха кърпа, за да не оставят следи от него по пода. Когато има краища откъм отвори за врати или при преход от една  подова настилка към друг вид, е нужно да бъдат защитени с по - специални декоративни метални лайсни. Такива лайсни предлагат на пазара в изключително  богат асортимент.  Ако имате камина в помещението, в което слагате паркет,  фугите между паркета и плочките по край  камината, може да бъдат запълнени  с оцветена спрямо цвета на паркета силиконокаучукова паста. Така визуално всичко ще бъде в тон и стил. При покупка на паркетни дъски, те ще ви бъдат продадени  в пакети.

Друго, което трябва да закупите от там са лепило за дърво, чук, добър прободен ножов трион, както и приспособления за пристягане на вече слепените дъски, също така  дървена подложка, която е  за предпазването на  кантовете на дъските когато се  почуква върху тях и специални  дървени клинчета и молив, с който да си отбелязвате. Хубаво е да направите списък, за да не забравите когато сте в магазина нещо. За монтирането на паркет не са ви нужни качествени бетонови изделия, или тежки метални конструкции, не се притеснявайте когато ви предстои подобен ремонт и монтаж на паркет, всичко става бързо и предимно чисто. Ако предпочитане модели, които приличат на благородна дървесина има  паркетни дъски, които са  с меламиново покритие и  имитират всякакви  видове напълно професионално.

При самият монтаж първият ред дъски, трябва да  се постави успореден на стената, помагате си с маст р или завързан канап, за да се подредят  дъските в него,  така, че кантовете да лежат на напълно права линия. Следва поставянето на  клинчета от към стената и задължително се оставя фуга. Може  да подложите и  една цяла паркетна дъска, която след това да махнете вместо клинчета.  Челните фуги във всеки идващ  ред трябва да са разместени спрямо челните фуги в предния ред. Това се получава като  първата дъска в реда се отрязва. След това се поставя на всяка дъска лепило не само върху перата, но и в нутовете, за да се получи здраво слепен и непропускащ никаква влага блок. Там  където минават тръби, които са  за отоплителната инсталация, е добре в  дъските да се направи прорез. 

Линията на рязане се очертава върху самият  гръб  на дъската, това става с  прободният трион.  При готова  настилка следва изчакване около денонощие за пълното втвърдяване на лепилото.  След това се махат всички клинчета и се слагат первазните летви. Паркетът е мозайка за декорация на пода. Можете да изберете цветната картина на вашия под, която да представлява класически символ, изборът е ваш.