Как сами да си направите бетонен плот в банята

17.01.2016

      Ако сте сигурни във формата и материалът, който искате да покрива плота във вашата баня, и искате нещо по-нестандартно и лесно за поддръжка, смело можете да пристъпите към изливането на бетонен плот. На пазара вече се предлагат готови бетонови изделия за баня, но това съвсем не означава, че не можете да запретнете ръкави и сами да се погрижите. Ако решите, че искате да нацапате ръцете си, вместо да прибягвате до стандартните бетонови изделия, които се предлагат в магазинната мрежа, стъпките, изброени по-долу, ще ви дадат малко по-ясна представа за този процес. Добре е да си оставите един цял свободен ден за изливането на плота, както и да си намерите помощник.

Стъпка 1 – Премахнете стария плот

      Отстранете вече наличния плот в банята, за да вземете размерите на пространството и да прецените колко голям искате да бъде бетоновия плот. След като добре запушите и завиете крановете за водата, изрежете с нож силиконовата ивица около мивката. Надигнете коритото и отстранете инсталацията под нея.

Стъпка 2 – Направете си скеле

      След като премахнете стария плот, направете скеле, което да представлява основата на цялата конструкция, както и съотношението й със стените на банята и останалите мебели. Поставете лентите от дървен фурнир по ръба на шкафа и по стените. Закрепете дървените ленти заедно с течно лепило. Отбележете по скелето с молив, за да се ориентирате за отстоянията и размерите на новия плот.

Стъпка 3- Направете кутията от ламиниран шперплат

       Подгответе се за изливането на бетона, като направите кутия от ламиниран шперплат, наречен меламин. Въпреки че тази конструкция ще служи като основа за плота, всъщност ще представлява неговата горна страна, тъй като отливката се прави с горната част, обърната надолу.

Стъпка 4 – Подрежете плоскостите, ако е необходимо

      Ако скелето ви показва, че стените не са идеално прави, можете да подрежете плоскостите, така че да пасват идеално. За целта използвайте циркуляр.

Стъпка 5 – Оформете кутията

      Разрежете меламина, така че да оформите три страни. Оформете кутията, без горната и страна, като заковете страните на основата.

Стъпка 6 – Инсталирайте изпускателна тръба

     Преди да е излята мивката, се погрижете инсталацията й да е направена, така че да нямата проблеми с течове и плесен.

Стъпка 7 – Направете изходи и фасети

      За да можете по-късно да поставите фасети, натъпчете ръчно изработени цилиндри от силикон, увити в тиксо в отворите за водата.

Стъпка 8 – Поставете две контейнери кутии

      Тъй като втечненият бетон може да се разлее от двете страни на формите мивката, добавете втората част от него, след като поставите чифт предпазни меламинови кутии около формите на мивката. Прикрепете ги към основната форма с помощта на скоби и винтове.

Стъпка 9 – Монтирайте компонентите на арматурата

      За да придадете структурната цялост на бетонената конструкция, нарежете и поставете сегментите на арматура по дължина на пространството.

Стъпка 10 – Изгответе бетонената смес

      За да запълните формата, пригответе две партиди готов бетон. Първата, част трябва да съдържа цимент, пясък, кварцов прах и груб агрегат в няколко пластмасови кофи. Изсипете съставките в преносим миксер. Добавете специален агент, за да се запази свойството на сместа да слепва. Към съставките за разбиване в миксера, добавете вода до постигане на еднообразна смес. Оставете мокрия бетон в ръчна количка.

Стъпка 11 – Излейте бетоновата смес

       Разбъркайте мокрия бетон с лопата и използвайте метална шпатула, за да го излеете в скелето. Разпределете равномерно агрегата с ръцете си. След това използвайте поплавък за изглаждане на бетонената конструкция.

Стъпка 12 – Сковете цялата кутия

      Както дъното е пълно с бетон, заковете трите меламинови плоскости при отворите, които се падат далеч от мивките. Тези капаци предотвратяват преливането на бетона при добавяне към втората част от бетона около мивките.

Стъпка 13 – Покрийте мивката

       След като смесите втората част от бетона, запълнете останалата част от конструкцията, като следвате формите на мивката. След това преобърнете тежката плоча в количката и пристъпете към премахването на матрицата за мивката.

Стъпка 14 – Полирайте бетонения си плот

      За да полирате бетонения плот до получаването на гладка повърхност, използвайте абразивни материали и водна емисия за изглаждане на страните и вдлъбнатините около мивката. За големи плоски повърхности, използвайте шкурка, снабденс с диамантени частици, вариращи по размер. По време на полирането, оставете течаща вода пусната, така че да помага за предотвратяването на затлачване на повърхностите за тяхното опесъчаване. След като полирате повърхността на вашия бетонов плот, можете да го считате за завършен.