Как да сложите сами теракот и какво представлява гранитогреса?

21.10.2014

Избора на конкретен материал за облицовка на стени или  покритие на подове на помещенията, трябва да се съобразите с изискванията на средата.  Ако вече ви е омръзнало и от старите мокет и килими, които са поставени преди години, лесното решение за вас е да сложите  ламинат или  паркет, който макар и малко по скъп придава една топлина на домът ви.  Друг добър вариант за вас е  поставянето на качествен теракот, а защо не и гранитогрес. 

Задължително е ако не сте професионалист в поставянето им да се обърнете към такъв. В днешно време, обикновения човек предпочита сам да направи всичко, като по този начин спестява пари. Тук ще ви помогнем като и дадем някои основни насоки, какво трябва  да направите. Започнете с измерване дължината и ширината на цялото помещение, което ще облепвате. 

Преди да започнете лепенето, просто ги  подредим по пода според взетите мерки, с  поставянето на  клинчета между ъглите им. Това действие има за цел да провери дали сте  изчислили броя на плочките, които ще са ви необходими.  При положителен отговор след поставянето им, е ред да ги махнете и да сложите  грунд по пода.  След като подготвите цялата  повърхност и разтвора, който е необходим, започвате да поставяте плочките на пода. 

Тук при слагането на разтвора на пода, ползвате правата страна на назъбена маламашка и  разнасяте с еднаква плътност, но с назъбената страна на маламашката. След полагането му разтвора изсъхва бързо, за не повече от 20 минути.  След това идва ред на поставянето на  плочката на пода и задължителното натискане надолу, за да я наместите в правилната и позиция. Нужно е да закупите  гумен чук, с който да ги почуквате, така че сместа да бъде разнесена равномерно по нея от долу.

Същите стъпки се повтарят и втората плочка, докато не подредите всичко. Когато поставите плочките се редят и   клинчета между ъглите им, а след изтичането на  24 часа ги махате, след което слагате фугиращата смес, която има   естетически ефект. Също така предпазва от проникване на влага и вода, както и от нежелана  мръсотия под плочките. Съвременните технологии за производство на керамика не спират да се развиват с  течение на хилядолетия. Но основата остава една и съща, нужно е естествена земна маса, която да е  пресована в определена форма след това внимателно декорирана и изпечена и вече е готова за употреба.

Произвежда се и много качествен гранитогрес, който е  материал, при чието производство се използват и  нови технологии.  Ако трябва да споменем разлика с  фаянса и теракота, то гранитогеса  е с по -  ниска водопоглъщаемост. Това се постига с  изходни суровини и по-силно пресоване,  което се извършва на висока температура на изпичане около 1200 градуса.  По тази   технологична специфика,  гранитогресът е мразоустойчив, и спокойно можете да го поставите  външно и в най-суровите зимни условия е не износоустойчив. 

Според всяка една  технология на производство бива 2 вида: с плътно тяло  и т.нар. смалтатни.  Гранитогрес може да видите в различни размери, покрития и цветове.  Има  нормални произведения, както и традиционен гранитогрес и калиброван. Това има за цел след поставянето му,  да не се нанасят фуги, което е възможно с правите ъгли на материала.  Гранитогресът по  качествените си  показатели е идентичен с  гранита. Те се  различават само по  разликата в цената и самият метод на производство. Дебелината на плочките е различна и това оказва влияние върху цената и издръжливостта им.

Хубавото е, че благодарение на технологията за производство на гранитогрес всеки един клиент може да намери това,което търси.  Различните цветови  оттенъци на този вид камък позволяват изпълнението на по -  смели и иновативни дизайнерски решения. Гранитогресът не губи своите основни качества и разкрива оригиналността на естествения материал.