Как да поставите ламинат върху паркет?

17.01.2016

     Ламинираният паркет е относително гъвкав материал по отношение на видовете подложка, които може да има под него. Ламинатът може да бъде поставен върху почти всякакви твърди повърхности дори и върху шперплат, цимент, както и винилови настилки и дървени подове. Дървеният паркет обикновено е един от по-често срещаните твърди подове, така че е идеален кандидат за подложка под ламиниран паркет. Тъй като повечето паркети се долепят парче до парче, няма нужда да използвате лепило, за да ги скрепите по-здраво. Можете винаги да отстраните ламинирания паркет, ако впоследствие промените мнението си и решите, че тази подова настилка не ви допада.

     Поставянето на ламиниран паркет върху дървен такъв далеч не е много по-различно от това, върху която и да е друга подова настилка. Все пак ако сте решили да поставите ламината си сами, си струва да се запознаете с някои тънкости.

Стъпка 1

      Подгответе помещението, чиято настилка ще подменяте, като премахнете первазите по пода, използвайки пригоден за целта лост. Указвайте лек натиск върху лоста, за да отделите первазите от подовата настилка. Прекалено силното напрежение може да причини деформация на стената или ненужни следи по наличната подова настилка.

Стъпка 2

      Подпрете касата на вратата, така че отдолу да може да поеме милиметрите, с които ламинатът ще увеличи височината на пода. Поставете малко парче ламинат или друг материал с подобна дебелина с лицевата част надолу под касата на вратата. По този начин парчето ще подпира вратата на съответната височина. Мушнете, специално пригоден за целта крик, който да надигне временно вратата, точно на необходимата височина.

Стъпка 3

      Разстелете  единичен слой подложка върху паркета. Този тип подложка изглежда като тънък слой пяна и представлява своеобразен буфер за новия ламинат, като така предотвратява скърцане, триене и дава пространство на новия под да диша или да се разшири малко. Поставете ъглите заедно, но не ги подвивайте. За да предотвратите разместване, залепете ги с тиксо.

Стъпка 4

     Оставете междинно отстояние по дължината на всички стени. Обикновено разширяването е не повече от 5 мм за ламинирания паркет. Сложете приспособените за целта зъбчета, които да поддържат отстоянието, докато поставяте паркета. Този тип зъбчета обикновено идват в пакет със самия ламинат.

Стъпка 5

       Поставете първата плоскост ламинат, така че да прилепне плътно към зъбците. Залепете следващата плоскост плътно до нея и така започнете да поставяте първия паралел на стаята, успоредно и възможно най-близо до стената. Можете да прикрепяте плоскостите като леко ги потупвате с чук по краищата на плоскостта в посока съседната плоскост. Продължете така, докато не скрепите всички плоскости.

Стъпка 6

      Нарежете плоскостта на първия ред, като използвате ръчен трион, така че да пасне идеално. Острието на инструмента определя както точно да подходите към разрезите, тъй като дъските имат склонност от откъсване при завършека на самия разрез. За да сте сигурни, че това няма да се случи в горната страна на ламината, обърнете дъската с лицевата част нагоре при разрязването.

Стъпка 7

       Поставете дъските от първия курс успоредно, преди да сте започнали с втория курс. Натиснете дъската на мястото й, като я повдигнете само с няколко градуса, за да пасне на място. Езикът на гредата в първия курс ще прищрака поемайки крайната страна на другата дъска. Уверете се, че краищата на дъските по цялата линия са идентични, за да се предотврати появата на отвори в пода или съсипване на цялостната конструкция на ламинирания под. Добре закрепете зъбците за по-стабилен  и изчистен вид.

Стъпка 8

      След като дъските напълно са се напаснали, изрежете допълнителни парчета там, където са необходими нестандартни размери.

Стъпка 9

       Ако е необходимо надребнете последната плоскост, като я разрежете по дължина.  По принцип финалната плоскост предполага по-малко грижи, тъй като е по-лесна за поставяне. Скрепете плоскостите с така наречения лост за настилки, специален инструмент, разработен за целта.

Стъпка 10

      Поставете обратно первазите на пода и ъглите, като използвате съответните пирони и чук.

Какви материали ще ви бъдат необходими:

-          Притеглящ лост

-          Ламинираните плоскости

-          Подова подложка

-          Крик

-          Тиксо

-          Макетно ножче

-          Зъбчета за отстояние

-          Чук

-          Работна маса

-          Трион

-          Лост за настилки

-          Пирони

       Съвет: Като всеки естествен материал ламинатът се разширява при взаимодействието с влага. Тъй като той не е нито закован, нито залепен към настилката под него, се смята, че е възможно той леко да се намества, да „плава“, позволявайки на пода да помръдва. Обикновено отстоянието от стените бива обето от това разширяване.