Как да подберем най-подходящия шкаф за банята

20.07.2015

     Първо, непременно трябва да имате предвид размера на стаята, нейната форма и разположение.

     Закупуването на шкаф за баня е процес много подобен на закупуването на шкафовете за кухня. Преди да започне пазаруването, уверете се, че имате добре обмислен план за това как ще обновите банята си. Следва да идентифицирате целите и характеристиките с помощта на допълнителни четива и познавайки своите собствени навици и нужди. Освен това трябва да имате ясна представа за това как трябва да изглежда Вашата баня. След като проучите различни модели и десени и сте планирали разположението на мебелите за баня, можете да се насочите към покупката.

Качествена класификация на шкафовете за баня

     Подобно на всяко друго обзавеждане, шкафовете за баня могат да бъдат част от масова продукция, средно разпространена продукция, както и уникални екземпляри. Шкафът може да бъде вграден или свободно поставен. Като цяло шкафовете за баня биват разпространени от доставчици. Обикновено ще намерите каталог само за масовите фабрични производства.

      Този тип обзавеждане за баня може да бъде класифицирано и в зависимост начина на монтиране на шкафа. Шкафовете често са готови са сглобяване. Масовите производства обикновено са по-поносими като цени, но пък имат по-малко разнообразие от вратички и цветове. Полу-масовите фабричните мебели имат голямо разнообразие от видове вратички и десени. Все пак този тип шкафове са програмирани за опредена дебелина на плоскостите и зададени размери, така че няма как да бъдат адаптирани в зависимост от индивидуалните нужди и пространства на клиентите. Производството на уникални артикули гарантира точното пасване на продукта в пространството без ограничения по отношение на цвета и материалите, които са използвани. Времето за доставка, на който и да било от трите типа обзавеждане, може да варира от следващия работен ден до няколко седмици, понякога дори и месец или два.

Чекмеджетата

      Без значение какъв клас шкаф за баня сте си избрали, уверете се, че избирате добре сглобен шкаф и че шкафчетата имат достатъчно отстояние от пода. Избягвайте наземните конструкции. Проверете дали чекмеджетата са невредими след разопаковането. Внимателно поставете релсите и имайте предвид, че шкафчетата трябва да се плъзгат съвсем гладко, без никакви препятствия.

Материали и лакове за шкафовете за баня

     Тъй като обзавеждането за баня винаги е подложено на активно ползване и на много влияния, е добре да изберете материали и лакове, които са устойчиви на топлина, на вода и на прекалена влага. Обикновено този тип шкафове са произведени от шперплат, ПДЧ или гипсофазер със средна плътност (MDF), със солидни дървени врати и предни части на шкафчетата. Вариантите ви за видове материали и техните лакове са многобройни, но те силно варират като цени. Повечето производители ще ви предложат боядисани, устойчиви на петна, гланцирани, леко автентизирани лакове със солидна палитра от дървесини и ламинати за вратичките. Внимавайте, когато си подбирате ламинирани повърхности, тъй като те често започват да се белят от влагата.

Вратички и аксесоари за шкафовете за баня

     Стилът на вратичките и допълнителните декоративни елементи обикновено влияят на цялостния имидж на банята. Можете да заложите на ръчно изработени дървени рустик вратички, както и на модерни изчистени и изискани стилове.

     Съществува богат асортимент от декоративни елементи като малки фигурки, кантове и интересни дръжки. Обикновено вратичките на самия шкаф и на чекмеджетата изглеждат най-добре, когато са координирани или еднакви. Същото се отнася и за основната конструкция, включително и за крачетата и използваните винтове. Важно е да обмислите внимателно всеки елемент като част от цялото, за да имате задоволителен резултат. И все пак не забравяйте, че шкафовете за баня са не само за да красят, но и трябва да бъдат удобни и функционални. Обмислете допълнителни функции като вградено подвижно огледало или зона за сешоар. Може да поставите закачалки както отвън, така и отвътре на шкафа с цел да закачате малки хавлии и други аксесоари.

Стилове шкафове за баня

     Преди да си изберете дизайн, трябва да бъдете наясно какво точно искате да има в шкафа за баня и как желаете да го използвате. Шкафовете с двойна мивка, например, предлагат повече място за съхранение, докато по-тесните шкафове, оставят повече свободно пространство за движение в банята. Напоследък са изключително нашумели шкафове за баня, които са прикрепени към стената и не опират в пода. Така се пести подова площ и се създава усещането за по-голямо пространство.

     Стандартните шкафове за баня има размери 81 см височина на 45.7 см ширина и 53.3 см в дълбочина. Можете да подберете шкафове, които имат опцията за заключване.

      Все повече хора залагат на реставрацията на остарели мебели. Макар и по-екологичен, това не винаги е по-евтиният начин да се сдобиете с нов шкаф за баня.