Как да подберем най-подходящия дървен паркет за дома

20.06.2015

     Повечето търговци предлагат удивително разнообразие от паркети. Големият асортимент обаче може да направи избора на подходящ паркет по-труден и да създаде известна нерешителност у клиентите. По тази причина решихме да предложим един бърз обзор на по-често срещаните видове дървени паркети. Най-добрият начин да изберете възможно най-добрия паркет е като имате предвид и познавате собствените си нужди.

       Изборът на дървен под е въпрос на желание. Това обикновено са подове с изключителна издръжливост. Един паркет може лесно да просъществува около век. Паркетната настила се изработва от естествени материали, които създават усещането за уют и топлина в дома. Тъй като това е „суров“ материал, подновяването му е изключително лесно и еко-съобразно. В случай, че искате да освежите този тип настилка не е необходимо да я смените, а само да изциклите и лакирате паркета наново. Палитрата от паркети на пазара е огромна и обикновено при първото съприкосновение с нея клиентите имат чувството, че изборите са безкрайно много. Първият избор, който трябва да направите е да подберете вида дърво. Това е както въпрос на Вашия личен вкус, така и на съвместимост на дървото с Вашите мебели и нужди.

       Видовете паркети включват най-различни цветове – започвайки от много светъл клен и избелен дъб, до супер тъмния цвят венге, лешник и други. Понякога оттенъка на паркета може да зависи от лака. Има безцветни лакове, но и такива, които придават по-тъмен или по-светъл нюанс.

Кои са най-популярните паркети?

       От много време лидерска роля играе дъбът. Той има естествен цвят и с времето става все по-тъмен в зоните, които са изложени на слънце. Друг много често срещан избор е избеленият дъб, благодарение на неговите бели и сивкави нишки, той лесно се съчетава с плочки. Относно венге, това е гореща тенденция сред архитектите, поради почти черния му цвят той се превръща в център на обзавеждането и лесно се съчетава с други цветове. Освен това паркетът от този тип е познат с високото си качество и издръжливост. Дървото не променя цвета си с времето.

       Друг популярен паркет е тикът, азиатско дърво, което има жълти оттенъци. Това дърво има деликатна и гъвкава структура, макар че изглежда солидно. Един от най-големите плюсове на тъка е, че е издръжлив на соли.

       Ако сте в търсене на домашен уют, препоръчваме Ви Doussiè и американска череша. Това е дървесина, която има леко червеникав оттенък и придава топъл вид на помещенията.

Ако искате да прибавите кафяви нотки в дома си използвайте ироко. Има по-хомогенен вид и се вписва чудесно в селски къщи и домове с традиционна атмосфера.

       Използването на пространството в дома е от ключово значение. Ако търсите паркет за банята или кухнята по-добре е да заложите на дървесина, устойчива на влага като тика, например.

       Обикновено хората предпочитат да не поставят различен паркет в дневната и спалнята, но това е въпрос на личен избор.

        Преди да решите, че залагате на паркет, важно е да знаете, че почти всички видове дърво имат свойството да променят цвета си при взаимодействие със светлина. Повечето видове дърво стават по-тъмни, както и жилките  на дървото стават по-малко изразени. Тикът е от малкото дървета, които стават по-бистри с времето. Активното окисляване обикновено се случва през първите месеци и след това се стабилизира. На теория процесът на окисляване трае от 6 до 12 месеца, но той зависи и от количеството светлина в помещението. Можете да изберете между различни лакове, които да редуцират окисляването и да направят цвета на паркета по-ярък или по-приглушен.

       Когато купувате паркет, имайте предвид, че е по-добре да се обърнете към фирми, които продават или произвеждат различни подови настилки и не само паркет. Обърнете внимание на това кой е производителя и имайте предвид, че дори и да не е български паркетът, това не означава, че не е добър. Много страни като Сингапур, например, са известни с това, че произвеждат качествен паркет. Не забравяйте и че много от дървения материал има специфични страни на износ. Редица уникални паркети могат да бъдат доставени само от Бразилия и от някои африкански страни. Често това, че паркетът Ви идва отдалеч всъщност е гаранция за неговото качество.

        Това какви ще са цените на паркета зависи от самия материал, от производителя, от специалистите, които ще поставят паркета, както и от това как ще бъде поставен той. Не наемайте случайни хора за поставянето му. Наслагването на паркета изисква изключително внимание. Лепилото също е елемент, който има решаваща роля, тъй като то трябва да понася промените, които дървото ще претърпи с времето, без да го деформира.