Как да подберем идеалните кранове за баня

21.09.2015

     Крановете са ключов елемент на всяка баня – не само поради своята функционалност, но и защото чисто визуално те могат да се окажат дизайнерски пробив във вашата баня. Съществуват хиляди различни модели на пазара и огромният избор може да доведе до такова объркване у потребителите, че да направят недотам удачен избор.

     По тази причина се консултирахме с експерти в сферата на обзавеждането за баня, които да посочат критериите, по които да изберете идеалните кранове за вашата банята. Следвайки съветите по-долу, ще можете да избегнете някои от най-често допусканите грешки при обзавеждането на баня.

1.       Важно е да познавате водното налягане на дома

     За да се получи добра струя от крановете, важно е да изберете модел, адекватен на водното налягане в дома ви. Ако имате система, задвижвана от гравитацията, най-вероятно имате ниско водно налягане, докато системите комбинирани с бойлер имат средно или високо водно налягане. По правило повечето единични смесители, независимо дали са вградени в стената или в основата на мивката, се нуждаят от по-високо водно налягане. От друга страна, двойните кранове функционират ефективно и при ниско налягане.

      Въпреки че крановете, приспособени за ниско водно налягане, работят добре и при ниско налягане, то тези произведени за високо водно налягане, не вършат работа, ако налягането е ниско. Водното налягане е особено съществен фактор, ако избирате кран за ваната във вашата баня. Напълването й с вода може да отнеме много допълнително време, правейки невъзможно запазването на температурата на водата.

2.       Проверете отворите на крановете

      Вашият избор на санитарна екипировка диктува вида кран, който трябва да си купите. По-долу ще видите видовете отвори на крановете за баня, било то за ваната, мивката или бидето.

За мивката

      Повечето от мивките в банята имат предварително пробити дупки. Някои от по-модерните корита имат един единствен отвор за единичен кран. Традиционните мивки обикновено имат два отвора, за два отделни крана за топла и студена вода. Коритата, които имат три отвора, включват и механизъм за затваряне на канала.

Вана

      Стандартните акрилни вани обикновено нямат отвори за кранове, така че те трябва да бъдат инсталирани в стената или да бъдат направени съответните отвори във ваната по ваш избор. За съжаление пробиването на отвори не е възможно при каменни, железни или стоманени вани, така че имайте предвид, че ще бъдете ограничени. В тези случаи можете да изберете кран, който започва от земята и се издига над нивото на ваната.

Бидета

     Повечето бидета имат само един стандартен отвор за кран.

3.       Изберете удачен стил

       Стилът на крана ще има съществен ефект върху общия вид на банята, като в много случаи красивите кранове могат да станат централен акцент на банята ви. Ако искате да придадете на банята си нов живот, подмяната на крановете е изключително лесен начин да го постигнете. Уверете се, че подбирате кранове, които се допълват помежду си.

Традиционни

      Ако искате да уловите усещането за близкото минало и класическата изисканост, то помислете за кранове от типа на кръстосаните дръжки с керамични обозначения за топла и студена вода.

Съвременни

      Модерната баня предполага по-минималистични и изчистени кранове с геометрични форми и опростени линии. Сред тези модели ще откриете и кранове тип водопад, както и такива, които са чувствителни на движение.

4.       От какво са изработени крановете?

       Ако искате високо качествени кранове, има няколко различни материала, които гарантират качество.

Масивен месинг

      Ако имате възможност, заложете на кранове от масивен месинг, тъй като те са изключително издръжливи на корозия. Има кранове, изработени от рециклиран месинг, но има и луксозни модели, създадени от чист месинг. Този метал не съдържа замърсявания и не влияе на вкуса на водата, както всички останали метали.

Керамични дискове

       Крановете, които включват керамични дискове са по-качествени от тези с обичайните гумички. Освен това керамичните дискове ги правят по-лесни за отвъртане, което е допълнително удобство.

5.       Перфектният завършек

Хром

      Хромът е най-популярната повърхност за кранове. Крановете, покрити с хром са издръжливи на корозия и драскотини и запазват модерния си огледален блясък за дълго.

Злато

      Позлатените кранове винаги са били популярен избор. Макар че са известни с това че лесно се надраскват, крановете покрити с така наречения цвят „старо злато“ са изключително актуални през последните години.

Никел

       Никелът е друг относително нов материал, който покрива крановете за баня. Често бива съчетан с месинг, което придава тежък и изискан вид на крановете. Никелът обаче е и най-скъпият от трите покривни материала.