Как да поддържате паркета си, така че да изглежда като нов

22.09.2015

    Паркетът е една от най-красивите подови настилки, удачна за каквито и да било помещения. Той е класически, изискан и добре се съчетава с всякакъв дизайн. Разбирането за това какво представлява паркетът и кой е най-добрият начин да го поддържаме гарантира дълъг живот на тази обикновено немалка инвестиция.

     Във всеки дом, подът е основен елемент на внушението, което има дизайна. Той придава изискан, класически, но и много по-уютен вид на помещенията. Независимо от това къде е паркетът във вашия дом и от какъв вид дървесина е изработен, подбрахме някои универсални съвети за това как да го поддържате в отличен вид и форма.

Какво представлява паркетът?

      Паркетът е вид подова настилка, изработена от плоскости различна по вид дървесина, с различни геометрични форми, ъгли и дизайн. Колкото и невероятно да изглежда, паркетните настилки се използват още от началото на седемнайсети век и до ден днешен те са изключително популярно решение особено за дома.

     Този вид настилка често се използва, за да покрие остарели и износени повърхности, но може да бъде монтирана и в помещения, които изобщо нямат под. Обикновено паркетите са изработени от дъб, череша, орех, бор или клен. Някои паркети се произвеждат от фабрично обработено дърво и и биват покрити с облицовка за дървесина.

     Паркетът може да бъде поставен в най-различни зависимости, самото дърво може да бъде оцветено в различни десени и цветове. Паркетът се различава от всички останали подови настилки, тъй като е изключително здрав, издържа с десетилетия и винаги има уникален характер.

Плюсове и минуси на паркетната настилка

      Две от най-съществените предимства на паркета са това, че той е крайно издръжлив във времето, както и че е на достъпна цена. Той е перфектната настилка за почти всеки дом и тъй като се предлага в различни стилове, десени и материали, навярно лесно ще намерите опция, която да пасва на бюджета ви. Паркетът може да бъде ексцентричен, но и традиционен завършек на дома ви, вписва се както при по-опростения интериор, така и при по-модернистичния. Може да допълни всеки дом и всяка стая, като им придава уникален чар.

      Недостатъкът на паркета е, че той има нужда от периодична поддръжка, за да изглежда запазен и нов. Той се нуждае от специално лакиране, чистене, а понякога може да се наложи и шкурене или повторно изолиране.

     Този тип поддръжка не е сложна, но се налага да се прави често, за да може подът ви да изглежда безупречно. Почистването и всички останали елементи на поддръжката обикновено могат да бъдат извършвани от неспециалисти.

Как да поддържаме паркета в нашия дом?

      Има неща, които можете да правите в ежедневието си, за да запазите паркета непокътнат. Но дори и да се грижите безупречно за него, той ще се нуждае от периодично лакиране.

Обща поддръжка

      Тъй като паркетът се изработва от дърво, повечето общи грижи и упътвания за почистването на дърво са приложими и за паркета. Използвайте метла или прахосмукачка, за да премахвате прах и други дребни частици, които миха могли да надерат паркета.

      Периодично използвайте продукти, разработени специално за почистване на дърво. На пазара вече се продават препарати за паркет. Никога не използвайте препарати с абразивни частици или силни разграждащи химикали.

      Тъй като дървените повърхности абсорбират влагата и могат да се деформират вследствие на прекомерно овлажняване, от изключителна важност е да пазите пода сух и максимално да го предпазвате от намокряне. Почиствайте моментално разлети течности и мазнина.

      Уверете се, че домът ви не става прекалено влажен, особено ако имате паркет в кухнята или банята. Докато готвите, отворете прозореца и използвайте изсушител, за да регулирате влажността.

     Добра идея е да използвате завеси, които да предотвратяват директното попадане на слънчева светлина, тъй като при по-продължително влияние, тя може да причини избледняване на паркета. Ако имате домашни любимци, поддържайте ноктите им подкъсени, за да не надират допълнително повърхността на лака.

Редовна поддръжка

      Желателно е да дълбокото почистване на паркета веднъж месечно. Започнете с обиране на праха с прахосмукачката и след това със суха кърпа премахнете по-дълбоките замърсявания. Разместете мебелите, маси, столове и старателно почистете и около тях.

     Използвайте моп и препарат за паркет и нежно почистете повърхността на паркета. Мопът трябва да е добре изцеден. Уверете се, че не остават мокри следи. След като сте измили паркета и той е напълно сух, може да използвате и специален гланц, за да направите повърхността му още по-лъскава и недосегаема за праха.