Как да обработвате плочките?

18.11.2014

Предстои ви ремонт? Погрижете се за обработката на плочките. При   облицоване  на малка площ от стената, можете да направите така, че да използвате само цели плочки, ако ви предстои облицоване на цели стени, то няма как да избегнете употребата на части от самата плочка.  Има тънкости при рязането на плочки.  Много рядко могат да се използват и двете получени части. Проверете качеството на плочките, спокойно отделете тези, чиито ръбове са се начукали при превоза, те също могат да  ви служат, след като премахнете   тези ръбове и остане използваемата здрава част. 

Обърнете внимание и на качеството на  глазурата, ако са на лице  пукнатини, макар и фини, то отново фаянс не е подходящ за обработка. Това е така защото непременно ще се разчупи по продължение на пукнатините, а не там, където ви е  нужно. За да се убедите, че плочката няма никакви дефекти, можете да я хванете за единия ъгъл и да  я почукнете с по - твърд предмет. При получаване на  звук,който  е ясен, е показателен, че плочката е здрава и може да се реже, но ако има  пукнатини по глазурата, ще чуете  глух звук. В никакъв случай не използвайте подобни плочки и не се опитвайте да ги  режете, те могат да се поставят евентуално на някое по-закрито място. Макар и на момента да не виждате пукнатините, то след каро се намокрят плочките, пукнатините потъмняват и веднага проличават. 

При рязане на  плочки, трябва да разчертаете нужният размер върху глазурата, а не на обратната страна. Трябва да се  постави върху твърда основа, а  отгоре поставете линеал, имайте предвид, че на  глазурата лесно се плъзгат, за удобство използвайте  анкерпласт. Придържайте се към качествено обзавеждане за баня, както задължителните части, то така и към мебелите в помещението, дори и малко да е то. При рязане с елмаз, трябва да знаете,  че разрезът ще мине на около 4 мм. от линията, която сте поставили. Елмазът се прекарва със силно  натискане еднократно по глазурата. В никакъв случай не минавайте повече  пъти с по глазурата, тъй като  линията ще се измести.  След като минете с елмаза, хванете плочката  с две ръце и я разчупете. Друг метод е като поставите плочката на масата като очертанията  съвпадат с ръба на маса¬та. И така отново разчупвате плочката.

При вариант, в който е необходима тънка ивица, която не можете да хванете добре, си помогнете с клещи резачки.  При този метод се  откъсват  отделни парчета.  Ако са останали някакви парченца, използвайте отново клещите за да изравните. Тези метода до тук се реже по  права линия. Има и срезове, които са  под формата на дъга. Те са по - специални и стават по – трудно, за тях няма инструменти. Нужно е да  разположите дупките или фугите така, че отворите за контакти и др. да по¬паднат там, където се пресичат две фуги. Така по – лесно ще  получите желания отвор в облицовката.  В случаите когато са ви нужни задължително такива дъги, които  са и по - големи трябва да си набавите по-тесни клещи резачки. Заредете се с търпение и почнете да отчупвате  парче по парче, по предварително начертаната линия. 

Неравности по повърхността на среза, се отстраняват с клещите. Преди да започнете поставянето на плочките, трябва още веднъж да ги проверите и да ги сортирате по големина.  При поставяне на плочките започвайте отдолу с най-големите плочки, с  малки фуги,  нагоре плочките стават по-малки,  за сметка на  фугите.  Няма как да се получи обратният ефект -  невъзможно е.  Често почиствайте и  изхвърляйте разпилените на около парчета. Има опасност ако останат по  пода, да причинят злополука, особено ако коленичите върху такова парче.  Между плочките е важно да се успее  да има  естетически ефект.  Трябва да помислите как и къде да   разположите отделните фуги. Целият този процес е важен и се отнесете  сериозно към подготвителната си  работа.   Дори и да сте избрали най- красивите плочки, то ако фугите са раз¬кривени, целият ефект се губи.

Запомнете! Отвесните фуги трябва да  са абсолютно перпендикулярни на хоризонталните. Можете да подредите плочи от фаянс в различен цвят, така,че да образуват определени правилни или неправилни форми или пък флорални елементи, изборът е изцяло ваш.