Как да изберем ламиниран паркет

02.06.2017

Ламинираният паркет е все по- предпочитана подова настилка на много хора.  Колкото и да е разпространен обаче, оказва се, че избора на ламиниран паркет не е толкова лесен, колкото изглежда. Има няколко основни елемента, на които е много важно да обърнете внимание при избора на ламиниран паркет. Подобно на другите видове подови настилки и при ламинирания паркет има много различни класове и стилове. Има комбинация от фактори, които определят качеството на ламинирания паркет. 

Резултат с изображение за ламинат

Преди всичко е добре да сме запознати по- подробно какво точно представлява ламинираният паркет. Той е съставен от четири слоя, които се комбинират, така че да се създаде еднa стабилна и твърда повърхност. Първият слой, който е най- отгоре е прозрачен и е подсилен с алуминиев оксид. Това прави ламинирания паркет устойчив на остри предмети, като токчета, нокти на домашни любимци и др. Следващия слой е декоративната част. Обикновено е едно изключително детайлно изображение, което може да имитира почти всяка повърхност – дърво, тухла, камък или друг материал, а често се добавя и релефен печат, който придава реалистична текстура на пода.След това е ядрото от плоскости с много голяма плътност или така нареченото HDF. Те осигуряват стабилността и устойчивостта.  Най- долния слой е меламинова смола предлагаща допълнителна структурна стабилност и защита от влага. Ето това представлява ламинираният паркет. Той е лесен за инсталиране, надежден и с лесна поддръжка. При поставянето му се слага изолационна подложка на пода, която освен, че помага за някои неравности по пода, но има и влагоизолиращ и шумоизолиращ ефект. 

Когато стигнете до момента да изберете какъв ламиниран паркет да вземете за дома си е добре да обърнете внимание на следните детайли:

Клас на ламинирания паркет

На пръв поглед това може да Ви звучи, като нещо маловажно. Но всъщност класифицирането на паркета е едно от най- съществените неща, за които трябва да помислите при избора на нов ламинат. В крайна сметка, най- важното за подовата настилка, която ще поставите е нейната трайност и издръжливост. През 1999 година е създадена специална категоризация, отговаряща на строги правила, одобрени от  Европейската асоциация на производителите на ламиниран паркет. Вече почти 20 години тази категоризация помага не само на крайния потребител, но и на самите производители и търговци на ламиниран паркет. Даденият клас определя колко дълго един ламиниран паркет може да бъде експлоатиран и да изглежда добре при дадени видове механични натоварвания.  

 

Главно, ламинираният паркет се разделя на два типа- за комерсиална (търговска) и за домашна употреба.  Резултатите за типовете класове се получават след тестове, които определят степените на износване, устойчивостта на натиск и замърсявания, резистентност към движение на мебели с и без колелца, влажност. След всички тестове се определят следните видове класове на ламинирания паркет:

-          КЛАС 21 (АС1)- този клас е подходящ за жилищни помещения с не много голямо натоварване. Основно се използва за стаи, като спалнята.

-          КЛАС 22 (АС2)- този клас е подходящ за помещения, като хол и детски стаи. Със средна степен на натоварване.

-          КЛАС 23 (АС3)- подходящ е за помещения с по- голямо натоварване и с по- тежки мебели. Основно се използва за кухненските помещения.

-          КЛАС 31 (АС4)- този клас е с по- високо качество в сравнение с горните, които са подходящи за жилища. Този клас е подходящ за конферетни зали, например, където няма много тежести върху пода.

-          КЛАС 32 (АС5)- подходящ е за търговски сгради със средно натоварване на пода, като класни стаи, зали в университети и др.

-          КЛАС 33 (АС5)- този клас е най- издръжливия, подходящ за помещения с по- сериозно натоварване. Използва се за барове, фитнес зали, ресторанти и магазини.

Според това, в какво помещение ще слагате ламината можете да изберете съответния клас. Обикновено за жилищата, повечето потребители избират клас 32, защото е с най- добро съотношение качество- цена. 

Дебелина на ламината

Резултат с изображение за ламинат

Дебелината на ламинираните паркети варира от 6 до 12 мм. По пътя на логиката, по- дебелите паркети са и по- издръжливи. Като цяло това,каква дебелина ще изберете, отново зависи от мястото, където ще бъде поставен ламината. Като цяло не се препоръчват най- тънките ламинати, защото освен здравината дебелината дава и  звукопоглъщащи свойства, което е много подходящо при жилищните кооперации. 

 


Измерете помещението

Повечето клиенти пропускат да измерят помещението, за което ще купуват ламинат. Това обаче е един много полезен ход. Направете си скица на стаята, като скицата не е задължително да бъде на специализирана програма. Просто на ръка начертайте вида на стаята и отбележете точните размери, ъгли и чупки. Това много би улеснило, както търговците, така и Вас самите, като потребители, защото ще може да Ви се изготви съвсем точна ценова оферта за конкретен вид ламинат, който сте харесали. 


След като определите горните две подробности, обикновено идва ред на избора на цвят. Тук едно от най- големите предимства на ламинирания паркет е, че пазара предлага огромно изобилие от цветове и стилове. Обърнете внимание на видът на помещението – в някои типове стаи не са подходящи светли или тъмни цветове на ламинирания паркет. Например ако става въпрос за коридор, то по-добре е да изберете по-шарен вариант, в светлата гама, тъй като поддръжката му е по-лесна. Ако пък трябва да избирате ламиниран паркет за просторна всекидневна с достатъчно прозорци и слънчева светлина, то можете да си позволите и по-тъмен декор, имитация на орех или венге например. Това дали имате домашен любимец също може да играе роля в избора на цвят на ламината. Ако кучето Ви е с бяла козина, то тогава тъмно кафявия под не е най- подходящия избор тъй като космите ще се виждат много. Като цяло, може да се каже, че на пазара има за всеки вкус по нещо

Начин на поставяне

Резултат с изображение за Color laminate


При избора на нов ламиниран паркет, обърнете внимание и на начина на поставяне, особено ако сте решили сами да инсталирате паркета. Повечето клиенти правят поставянето на паркета сами, тъй като за това не се изискват някакви особени познания и умения в областта. Според начина на полагане, ламинирания паркет се дели на два вида: такива, които се залепват с лепило и такива, които се сглобяват.

При залепващите отделните части се сглобяват, като между тях се поставя специално за целта лепило. Тези паркети са с по- висока устойчивост към влага, но поставянето им е по- трудно и като цяло не  е подходящо за хора, които не са специалисти. Препоръчва се ламината със залепващи части да бъде поставен от специалист.

Сглобяващите вече се монтират по- лесно и повечето клиенти предпочитат да ги сложат сами. Те наподобяват конструктор и не е необходимо да се слага лепило при съединяването на отделните части. Предимството на този вид ламиниран паркет е, че се поставя много бързо и лесно, изключително лесен е за поддръжка и има възможност за замяна на отделни части при нужда.

Доставка

Доставката също е едно от нещата, които трябва да уточните при закупуването на ламиниран паркет. Дали изобщо магазина, който сте избрали предлага такава и ако предлага дали се заплаща и колко струва. Малките детайли обикновено могат да костват много пари и нерви, ако не се уточнени предварително за това е добре да се подсигурите с всичко.

Повърхност на ламината

Освен разнообразието от цветове и класове, повърхностите на ламинираните паркети също предлагат различни видове. Те могат да бъдат гланцирани, сатенени, матирани, кънтри, релефни, състарени, омаслени и др. Ламинатите с по- лъскава повърхност са склонни към  повече надрасквания. Силно изразената видимост на тези наранявания се дължи на естеството на повърхността и начина, по който светлината се разпръсква по нея. Ламинатите с този вид покритие се препоръчват да се използват за вертикално приложение и трябва да се избягва използването им  за хоризонтално. Дълбоко текстурираните повърхности също трябва да се избягват, тъй като често в дълбокия им релеф попадат мазнини и мръсотия, които ги прави по- трудни за почистване и поддръжка. Стандартната повърхност на ламинирания паркет е с по- ниска степен на блясък и се предлага от всички производители. Натуралната повърхност имитира лакирано дърво. При нея дори поричките на дървото могат да се забележат. Релефните повърхности са подходящи при имитацията на камък или керамични плочки. В момента една от най- предпочитаните повърхности е състарената. Тя е подходяща за така модерния в момента винтич стил и наподобява обработени дъски с с грубо покритие и лакирани изразени дефекти на покритието - драскотини и т.н. Като цяло това каква повърхност ще изберете за ламинирания паркет също зависи от помещението, в което ще го поставите, както и от интериора и мебелите, които сте избрали. 

Резултат с изображение за Color laminate

Ламинираните подови настилки са много здрави и издръжливи и при правилна поддръжка и експлоатация се радват на дългогодишно ползване. Ламинираните подови настилки са изключително гъвкав продукт. Може да се инсталира във всяка стая в дома Ви, върху дърво ,бетон или плочки. Имайте предвид, че има няколко места, които не се препоръчват. Не се препоръчва ламинатите да се монтират на влажни места като бани, санитарни помещения, сауни, затворени веранди или навсякъде, където може да се наложи мокро почистване. Удълженото излагане на влага от този тип може да доведе до накърняване или набъбване на ядрото на вашия ламиниран паркет. В някои случаи със специални инсталационни процедури е възможно да се монтират ламинирани подове в бани, където водата няма да стои на пода за известно време. Освен това, ламинатът е много гъвкав: инсталирайте го в дневни и трапезарии, кухни, коридори, фоайета, спални, мазета, стълби, офиси, търговски площи и много други места.

Резултат с изображение за Color laminate