Как да избегнем образуването на конденс в банята

23.08.2015

Какво причинява кондензацията?

    Конденсът е основният враг на всяка баня, както и основна точка на фокус за много от компаниите, които произвеждат обзавеждане за баня. Вече съществуват проекти за специални бани, при които всичко е проектирано по начин, по който конденс почти да няма. Ако нямате такава баня обаче и живеете при по-влажен климат, навярно това е проблем, който ви затормозява сериозно особено през зимата. За да успеете сами да се предпазите успешно, е важно да бъдете наясно какво точно стои зад процеса на кондензация.

    Каквото и да правим банята винаги ще бъде по-влажна в сравнение с останалите помещения, тъй като влагата, която се отделя при взимане на душ е много по-голяма отколкото, при което е да било друго действие в нашия бит. Обикновено влагата се смесва с въздуха под формата на водна пара и осъществява контакт със студената повърхност като образува малки капчици по гладките повърхности като огледала и прозорци. Колкото по-топла е водата, повече въздух се превръща в пара и по-голямо количество конденс се образува по гладките повърхности.

    Освен че замъглява повърхности като огледала и прозорци, може да причини проблеми като мухъла, който бързо се разпространява по тапети и други повърхности. Последното нещо, което бихте искали е да се наложи да ремоделирате банята си едва няколко месеца, след като сте я обзавели.

     Все пак това е проблем, на който може да противостоите, стига обзавеждането за баня, в което сте инвестирали да е качествено.

Вентилацията е ключът

    Определено първото нещо, което трябва да направите, ако имате прозорец в банята е да го отворите, особено докато си взимате вана или душ. В противен случай ще забележите, че големи количества конденс започват да се образуват веднага, след като си вземете душ. Дори и да имате прозорец, добре е да се сдобиете с вентилация. Така дори и влажността навън да е голяма, въздушното течение, което вентилаторите създават, изхвърля по-голяма част от топлия въздух в банята. В случай, че имате прозорец, по-голям от стандартните размери, възползвайте се от него вместо да го държите затворен. Поставете завеса или по-гъвкава и мека щора около него, така че да можете да го отворите, без да се вижда вътре в банята.

    Добре е прозорците в банята да имат двойно стъкло. Така вътрешното стъкло е по-топло и конденсът, който се отлага по-него ще бъде по-малко.

    Много хора си мислят, че влагата намалява, като отварят вратата на банята, но така само й помагате да се разпростира навътре в дома, което е още по-вредно за самите вас и за дома.

Подсушавайте повърхностите след душ

    Забърсвайте повърхностите в банята след душ, особено стъклените като огледала и прозорци. Колкото и досадно да ви изглежда не отнема много време и значително ще намали влагата в банята. Разбира се, няма нужда да подсушавате всичко идеално, само направете необходимото, за да не изглежда напълно мокра и подгизнала.

    Ако видите, че започват да се появяват черни петна по ъглите от прекаления конденс, заличете ги със смес от белина и вода, в противен случай мухълът ще се разрасте.

Защо наличието на вентилатори е от такова значение?

    В случай, че банята ви няма прозорци, тя задължително трябва да има вентилатори. Ако нямате вентилатор, влагата няма къде да отиде освен да се отложи в банята и дома ви и това освен нелицеприятно е абсолютно нездравословно. Вентилаторът може да отвежда влажния въздух през комин или директно навън, това не е от особено значение.

    Чистете вентилатора периодично или прах и мръсотии ще се натрупват и ефективността му няма да бъде желаната. Добре е да си купите устройство със светлинен диод, който ще ви напомня за това да пуснете вентилацията след или по време на душ.

Купете си изсушител

    Изсушителите превръщат парата във вода, така влагата във банята ви значително ще намалее.

     В повечето държави с влажен климат има възможност да наемете изсушители за няколко дни. През зимните месеци той значително ще подобри качеството на въздуха в дома ви.

Затоплете стените

    Студените стени привличат повече конденс от топлите. Повърхностите с теракот или само боя обикновено са малко по-студени от останалите. За жалост, ако това са настилките във вашата баня, не съществуват много начини да затоплите стените. Съществуват обаче бои, специално разработени за баня, които имат самозатоплящ ефект. Поставянето на подово в банята също би било от полза.