Как да интегрираме и поддържаме дървото в банята

06.06.2016

     Топлината, текстурата и автентичността на дървото трудно могат да бъдат набавени от друг материал. В непосредствена близост до камъка, това е един от най-обичаните материали, използвани в интериора на дома като връзка към естествения свят, която ни създава усещането за хармония и благополучие. Но в банята? Смесването на дърво с влага може да звучи като рецепта за катастрофа при мебелите за баня. Благодарение на множеството съвременни технологии, това дълбоко вкоренено табу вече не е така широко разпространено.

 

      Представете си следната картина: Уютен дървен под гали босите ви стъпала, докато си миете зъбите на мивка от бамбук, след което стъпвате във ваната от тиково дърво. Дали дървото ще е интегрирано в пода, в плотовете или дори под душа, то осигурява плавен преход от банята към другите помещения на Вашия дом. Когато допълненията от дърво са изработени отговорно и от екологично чист материал, те се сливат с всеки стил от минималистичен до традиционно-класически. Ето някои съвети и идеи, за включване на дървото в дизайна на вашата баня:

 

Дървен под

мебели за баня

     Дървените подове са в списъка със задължителни дизайнерски решения на много купувачи на жилища и те стават все по-популярен вариант както за цялото жилище, така и за банята.

    В действителност, качественият паркет може да бъде изненадващо издръжлива повърхност във влажна среда - при условие, че добре се опазва и поддържа, разбира се. Джон Ахлен, собственик на викториански дом от 19-ти век в Арканзас, използва реставрирано дърво от стара селска къща, за да затопли атмосферата в своята баня и за да запази оригиналния вид и усещане за старината на къщата.

     Експертът по настилките Джоузеф Левитин казва, че държи под око именно най-горния слой на дървения под, който е първата линия на защита срещу проблеми с влагата. "Можете да тествате, като проверите дали най-повърхностният слой е все още непокътнат след падането на малко количество вода върху него", обяснява той. "Ако водата се задържа като мънисто горе, това е добре, но ако тя попива, тогава имате нужда от друго покритие (полиуретан) възможно най-скоро."

     Паркетът е по-добър избор за настилката в банята, отколкото, да речем, килимът, но то все пак може да бъде и доста проблематично. Влагата унищожава твърдата дървесина, а  банята е може би най-влажната територия на целия дом. Душовете сутрин преди работа, както и топлите вани за децата вечер, водят до разливи и пръски, които могат сериозно да навредят на дървения под.

     От всички варианти на твърдата настилка, инженерното дърво е по-добър избор за вашата баня от твърдата дървесина, като шперплата или масивната дървесина. Проектиран добре подът от масивна дървесина може да се окаже удачен в просторни, добре проветрени бани, в които няма много трафик. Това не е така в големи семейни домакинства с деца, където няма значение колко отговорен ще се опитате да бъдете. Там винаги ще има повече вода, която остава на пода, отколкото и да внимавате.

 

     Освен това, банята в повечето семейни домакинства се отоплява, което увеличава влажността през повечето време, а това може да доведе до появата на мухъл. Макар че съществуват препарати за борба с тези плесени, дървесината потъмнява от взаимодействието си с повечето от тях.

 

Дървени плотове

клинкер

     Драматичното въздействие на един богато текстуриран, рекултивиран дървен плот с гладка керамична мивка и блестящи метални тела може да бъде фокусна точка на дизайна във Вашата баня. Има няколко възможности, които съществуват за защита на дървесината от водни пръски и капчици от паста за зъби и друга козметика. Първият е, тунгово масло, естествено получен продукт, който се използва за водоустойчиви корабни корпуси. Въпреки употребата му, качеството и защитните ползи от тунговото масло, могат да варират в зависимост от марката.

     Друг екологично чист продукт, който осигурява цвят и защита в повърхностния слой е Rubio Monocoat. Тази смес от ленено масло и восък се използва в каталитични сушилни и помага за предотвратяване на петна и просмукване на течности под  повърхността. В същото време придава богат, леко сатенен отенък на дървото.

     И накрая, най-трайният и скъп вариант за защита на вашия дървен плот е епоксидната, пластмасова смола, използвана за покритие на сърфовете.

 

Дървени мивки и вани

качествен фаянс

   И дървената мивка или вана може да изглежда като опасно дизайнерско решение, но със сигурност не са така рискови като инсталирането на видео стена в банята, например. Чедър, хиноки и други ароматни дървесини са били използвани в продължение на векове, за направата на ofuro, дълбоките вани, така почитани от японците. Моряците и корабният персонал по света пък е разчитал на тиковото дърво за естествената устойчивост на вода.  

  Днешните издълбани мивки и вани, са защитени в много по-голяма степен от естествения ход на природата. Вече има производители, който правят прекрасни мивки от монолитен блок или от твърда дървесина, третирани с изключително качествен восък, масло или с течно кварцово покритие. Водата ос

тава изцяло по повърхността, докато мръсотията и калциевите отлагания са лесно изличими с мека памучна кърпа.

     Макар и почитана традиция в страни като Япония и Дания, дървените вани са все още нещо като новост в Европа и Съединените щати. Една от най-често разпространените версии е вана от селски дъб, в която има  подплатена облегалка за глава или вана, в която се преливат една след друга няколко различни дървесини.

     Как да поддържате Вашата дървена вана в добро състояние? Повечето търговци и дизайнери ще ви препоръчат фрикции с ленено масло на всеки няколко месеца и ежедневно изплакване с чиста вода, за да премахнете остатъците от сапун.

 

Препоръки при употребата на дърво:

     1. Говорете с контрактора си за начините за предпазване на дървесината. Без значение е дали сте  третирали дървения материал или не, добра идея е да го защитите от директен контакт с вода. Ако допуснете водата постоянно да покрива дървото, то тя рано или късно ще си пробие път навътре. Важно е дървеният материал да бъде запечатан с полиуретан на маслена основа. 

     Използването на дървото като стена акцент, където няма опасност то да бъде залято с вода е умен ход.

     2. Приемете, че дървеният материал ще набъбне и ще слегне.

     Шварц-Мюлер разбира, че е важно за третиране на реставрираната дървесина е тя да остане като "жива, дишаща“. Добре е да има известно разстояние между самата дървена повърхност и стените. Липсата на отстояние от бетона може също да причини „задушаване“ на дървената повърхност.

     3. Използвайте реставрирано дърво за контраст.

мебели за баня

     Това е чудесен начин да добавите топлина и уют към модерната баня. В грубия им вид тези регенерирани бели дъбови греди се открояват изключително добре в иначе изчистеното от линии пространство, каквото е банята.

      Регенерираното дърво изисква допълнителна поддръжка, така че е хубаво да сте го виждали на живо предварително, за да решите дали инвестицията си струва във вашия случай. Като собственици, ако решите да не добавите стъклен плот върху дървото, трябва да сте наясно, че ще трябва добре да го ошкурите, както и да добавите полиуретанов сатиниран слой. Тази процедура се повтаря веднъж на няколко години.

      Дизайнерите на Burns and Beyerl Architects препоръчват регенерираното дърво да се използва като плот в домакинства, където няма деца, тъй като малчуганите са по-склонни да правят пръски и дори малки локви, които биха имали пагубен ефект върху вида на вашата мивка.

     4. Добавете различна повърхност върху базата от рекултивирано дърво.

     Ако ви е писнало от постоянната допълнителна поддръжка, която дървото изисква, това е една добра алтернатива. В една елегантна баня, върху базата, изработена от дърво, можете да добавите поразителни материали. Важно е обаче тази повърхност да не задушава дървото, ако в банята е прекалено влажно. С помощта на добра вентилационна система ще запазите влагата далеч от регенерираното дърво.

     5. Добавяне на повече от един регенериран дървен акцент.

     Огледалото и плотът могат да създадат една хоризонтала, по чиято стена да се открояват различни видове дървесина. С времето това решение добива все по-интересен вид, тъй като всеки от материалите потъмнява с

 различна скорост и в различен нюанс.

 

     6. Винаги имайте предвид тика.

мебели за баня

Той е един от най-издръжливите на вода и влага дървени материали, познат на човечеството от древността. Дали ще го използвате за направата на вана по подобие на японската традиция ofuro или ще направите от него под, плот или ламперия, тикът е прекрасно решение за банята. Той леко потъмнява с годините, което му придава изтънчено старинен вид.

      7. Направете план на дома си в зависимост от това къде има дървесина. Така при един ремонт бихте могли да реставрирате и модифицирате вече наличното дърво в по-иновативни и модерни модули в мебелите за баня. В тази баня, New Orleans, на интериорния дизайнер Номита Джоши-Гупта са били използвани смърчовите подпори на къщата, които по оригинален начин са били интегрирани в интериора на къщата.

       Дизайнерският екип взима най-добрите парчета и ги инсталира като ламперия, а след това ги запечатва с полиуретан. "Красивата текстура на дървото, и това, че то бива използвано повторно възвръщат личната история на дома", казва Джоши-Гупта.

      Друг метод при този вид ремоделиране на дома е изтръгването на мазилката и запазването на оригиналните дървени основи под нея. След като стените бъдат добре почистени, дървото се шпаклова и изолира, като понякога остатъци от мазилките биват оставени умишлено, за да се придаде по-авангарден завършек на банята.

     8. Комбинирайте дървото с друг материал.

    Огледални повърхности или камък са най-честият избор при съчетаването на дърво. Дървото позволява да бъдат добавени и елементи от порцелан, метал и текстил. Със сигурност обаче ако търсите завръщане към природата във Вашата баня, комбинацията от камък и дърво е Вашето решение.

      9. Друга интересна комбинация е съчетанието на реставрирано лакирано дърво с напълно необработени дървени повърхности.

     Обикновено дизайнерите залагат на дървесина в контрастиращи цветове например тик и череша, където тикът бива оставен в естествения му вид, а черешата е обработена и лакирана, така че да е максимално устойчива на влагата.

     10. Направете банята част от цялото.

качествен фаянс

     Ако така или иначе сте решили да заложите на дърво за вашата баня, използвайте го, за да я превърнете в част от общия организъм на дома. Добавете дървени елементи, ламперии или паркет в коридора и в помещенията, които са в близост. По този начин, когато влизате в банята, ще имате усещането, че тя е равноправна стая в дома ви като кухнята или хола. Това е чисто психологически ефект, който обаче създава уникално усещане за комфорт, тъй като обикновено банята функционира като леко хладен придатък към домашния уют.

И накрая, говорейки за характеристиките на дървения материал в банята, добре би било да отличим някои от основните плюсове и минуси на дървените мебели за баня.

 

Плюсове:

-              Характер – Това може би е най-нерационалният довод в полза на дървения материал, но трябва да си признаем, че комбинацията от един леко рустик шкаф с дървен плот върху него излежда просто зашеметяващо!

-              Разнообразие – Дървото позволява абсолютно всякакви форми и дизайн. Сами по себе си дървесините са безкрайно много като десени и разцветки, те се различават и по текстура и гъвкавост и рядко ще намерите два дървени плота, които да са подобни по внушение. Всеки материал има свое уникално присъствие.

-              Универсално дизайнерско решение – Едва ли има баня, в която дървен плот не би стоял добре. Какъвто и да е стилът на помещението, дървото винаги  ще му приляга.

-       Рециклиране – Дървото е един от най-екосъобразните материали, които можете да използвате. Да, за добива на дървесина се изсичат дървета, но дървото е на 100% рециклируемо.

-              Лесно за обработка – Ако искате нещо наистина странно като форма и дизайн, дървото е материалът, чрез който това може да бъде постигнато най-бързо и лесно.

Недостатъци:

-              Изисква добро засмоляване и изолация от влагата. Ако дървото не е обработено добре, то се деформира и по-лошо, предразполага към формирането на вредни бактерии и мухъл.

-              Водата е опасност – Ако повърхността не е третирана качествено, дървото подлежи на трайна и сериозна повреда.

-              Нуждае се от поддръжка – Най-вероятно ще ви се налага периодично да ошкурвате и презасмолявате дървото в банята. Имайте предвид обаче, че при качествените дървени мебели за баня и други елементи, това може да се налага на период от десет до двадесет години.

-              Дървото е податливо на драскотини и петна – Тъй като дървото е по-мек материал от плочките, камъка и метала, то се поврежда по-лесно. Някои собственици възприемат тези дефекти като част от естественото отлежаване на дървото. 

      Накратко, нека стремежът ви към практичност не ви спира. Дървеният материал в банята има своите предимства и недостатъци и изисква поддръжка и подновяване, точно толкова, колкото и всеки друг материал.