Изолацията в банята

15.02.2015

Всяка една баня се нуждае от нужните материали, за да бъде тя красива и да носи на собствените си лукса и хармонията. Има случаи,  в които е задължително да бъде поставена термоизолация на баните. Това  се налага, когато има външни стени. Самото полагане става  вътрешно в самото помещение. Ако на вас ви предстои подобен ремонт е нужно да купите решетка, която се  монтира и трябва д  бъде от алуминиеви профили. Между тях  се поставя самият изолационен материал. След това се  покрива с пароизолационен слой от фолио и отгоре се поставя качествен влагоустойчив гипсокартон.

При завършването няма всички тези стъпки идва ред и на хидроизолационни работи, нужно е да се грундира и да се сложи  декоративно покритие , било то  фаянсови плочки или  боя, или каквото сте избрали. Всяко едно кътче от домът трябва да има качествени топлоизолация, която да допринася за приятната атмосфера като температурен фактор. Ако сте човек на необичайното и не традиционно, можете да  монтирате в банята си  опънат таван, който представлява таван от гипсокартон или окачен таван. 

При опънатият таван ще се сдобиете с  най-естетичният  вид от всички други варианти, а най-неиздържлив е таванът, който е   направен от гипсокартон.  Опънатият таван е доста практичен, но все още е малко по скъп.  Ако той не влиза във вашият бюджет, добър вариант са и  ламелените  или влагоустойчиви плочи окачен таван, където спокойно можете да поставите осветление тип лунички. В случаите, когато и  предстои полагане на фаянс в мокри помещения като бани, тоалетни, или всякакви помещения, които са  с повишена влажност, ще се сблъскате с различни цени на фаянса.  Но винаги има  разумно решение. На Българския пазар се предлага огромно разнообразие от цветове и шарки на ламперия, която също  замества фаянса. Нейният плюс, е че лесно се поставя и  демонтира, както и бързо се  почиства.  В последни време нараства тенденцията, някои  клиент си слагат  и пвц  ламперия  в баните си.

Тя няма нужда от специално  боядисване и допълнителна обработка.  Запомнете едно, каквито и качествени Строителни материали и тавани да си сложите, то едно от най – важните фактори  е да имате добра вентилация в банята. В повечето случаи като изолация и  облицовка на банята става  с плочки, които са и  най-характерното и традиционно решение при ремонта на една баня. Те  са практично  средство за предотвратяването на всякаква влага и вода в мокрите помещения.  Тук трябва да споменем, че  водонепропускливите качества на плочките носят  една леко измамна илюзия , че облицовката изпълнена с тях също ще придобие тази  добра водозащита. В случая е важно да  поставите добра хидроизолация на банята, подобно на топлоизолацията в жилището ви.     

Не правете грешката да  подценявате необходимостта от полагане на такъв тип хидроизолация. С течение на годините изискванията към топлоизолационния материал стават все по -високи и по – високи.  Нужно е да може да поеме образувалият се конденз без той самият да бъде повреден по някакъв начин. Също така  трябва да може да отведе кондензиралата влага до повърхността, и конструкцията да остане възможно най-суха и количеството от влагата да бъде изпарено обратно през вътрешната повърхност по време.  Нормите за топлоизолация изискват да се осъществят  определени резултати за коефициента на топлопреминаване на всеки един дом.  За постигането на такъв показател, трябва да се сложат по-дебела топлоизолация на стените, и хидроизолация на баните,  а за последния етаж  и топлоизолация на тавана. Това са трите основни показатели, които трябва да се вземат предвид.  

На пазара има  много качествени материали, които улесняват направата на хидроизолацията и допринасят за водонепропускваемостта й. Още  преди да тръгнете да  лепите плочки, задължително направете хидроизолация на стените и хидроизолация на пода.  Когато работите дори и с първокачествени и съвременни материали, задължително  внимавайте  дали  правилно изпълнявате хидроизолацията, която се явява като ваша застраховка. Тук не е нужно да има пестене на  финансови средства, тъй като облицовка на банята се прави за години наред.  Изолация на банята трябва да се направи и въпроса не е дали да се осъществи, а  с какви материали да се направи.