Избор на санитарен порцелан

10.10.2017

Освен че банята е едно най-често използваните помещения в дома ни, тя се превръща все повече в място, където можем да вложим много вкус, стил и качество. Освен това банята е мястото, където е много важно как ще подберем всеки един елемент, не само от естетическа гледна точка, но и от практическа. Именно затова е много важно да се обърне огромно внимание при избора на основните елементи в нашата баня и тоалетна, а именно мивки, тоалетни чинии, моноблокове, или иначе казано санитарен порцелан.

Повечето хора си мислят, че е доста лесна задача да направят избора на мебелите си за баня. Най-честата грешка на потребителя е, че избира основно по външен вид. Много често обаче се оказва, че направеният избор не е много функционален или пък не отговаря съвсем на изискванията за размерите и т.н. Хубаво е банята да бъде колкото може по-персонализирана, за да може да отговаря максимално на индивидуалните нужди на домакинството. Преди всичко тя трябва да бъде удобна и практична. Например, няма да е много подходящо в малка или тясна баня да сложим голяма, квадратна мивка. Колкото и удобна да изглежда тя, размера ѝ трябва да бъде съобразен със самото помещение, за да се чувствате уютно.

Как да изберем санитарния порцелан?

 

Санитарните изделия са най-полезните и основни елементи в банята, съответно те трябва да бъдат както практични за използване, така и да бъдат приятни за окото. Това да направите внимателен избор на санитарния порцелан ще Ви спести много нерви, време, а дори и пари. За щастие у нас се предлага богато разнообразие от видове и марки, така че всеки може лесно да намери най-подходящите за самия себе си.

Всички елементи, които обикновено намираме в банята, като ваната, душа, мивката и тоалетната чиния, имат някои характеристики, които трябва да се имат предвид, когато решаваме  какво да купим.  На първо място това е удобството.

Вградените мивки, тоалетни и смесители са едно страхотно и практично решение за всяко мокро помещение и са все по-предпочитан избор от хората. От хигиенна гледна точка, много по-лесно може да поддържате чистотата в банята си, когато имате такъв санитарен фаянс. Дизайнът и формите на вградените елементи, допълнително допринася за цялостния красив и стилен интериор в това помещение.

При избора на санитарен фаянс за баня трябва да се вземат предвид два основни фактора. Това са здравината и дизайнът, както и да бъдат правилно монтирани.

Що се отнася до тоалетната чиния, хората много често не знаят какъв вид санитарен порцелан да изберат - моноблок  или модулна система с казанче и тоалетна чиния. Самият моноблок представлява съединени казанче и тоалетна чиния, които няма как да бъдат разделени при монтажа. Това може да се окаже малко по –трудно за инсталиране, но пък изглежда много добре от естетическа гледна точка. Има една подробност, която много малко хора знаят, а е от изключително значение - стената, на която ще се инсталира моноблокът трябва да е поне 12см. Другият вариант - с казанчето и тоалетната чиния, разбира се, също има начин да изглежда много добре. Отделните модули често са въпрос на избор, при по –малки бани и тоалетни, където трябва да се съобразим с пространството, за да можем да го използваме максимално. Те са и по–изгодни, като цена. Освен това вече има модернизации на тези модели, които позволяват казанчето да се монтира в стената и да  не бъде  видимо. Разнообразието от видове  тоалетни чинии е голямо. Съществуват тоалетни чинии в различни форми, както и такива със задно и/ или предно отичане.  Освен това санитарният порцелан, като материал е много траен и устойчив на всякакви физически влияния. При правилна употреба животът му е 50 години.  Също така е и лесен за почистване, което е фактор, който не бива да пренебрегваме.

Не бива да пропускаме да споменем, че тоалетните казанчета също имат своите специфики. Различават се няколко разновидности, като те се определят най- вече от това, от къде ще идва водата, която ще се отича в тоалетната чиния. Казанчетата със странично водоподаване вземат водата от едната страна и не са ограничени що се отнася до  местоположението от тоалетната чиния. Съответно, тези с долно отичане, трябва задължително да бъдат монтирани директно над тоалетната чиния. Най- предпочитани са казанчетата, които са ниско разположени, защото е най- удобно, практично и лесно за поддръжка.  Друга подробност при казанчетата са бутоните. Те могат да са, както само с един, така и с два бутона. При казанчетата с два бутона, можем да регулираме количеството вода, което пускаме, като по този начин намаляваме разхищението на водата.

Когато избирате санитарния порцелан не се притеснявайте да го „пробвате”. Разбира се, не буквално, но можете да седнете върху тоалетната чиния например, за да прецените дали харесвате формата и размера ѝ, или пък да застанете плътно до дадена мивка, отново за да видите дали тази форма и големи Ви допадат и т.н.

Санитарният порцелан има огромното предимство, че пропускливостта му на вода е клоняща към нула ( 99,5%) и именно поради тази причина е широко използван и предпочитан. Санитарният порцелан, като цяло, може да бъде монтиран така, че да използва място, което иначе би било непригодно за нищо друго – например, монтирането на ъглова мивка. Най-широко използваният вариант специално при мивките са тези с  вградените плотове, а под тях има шкаф, където са скрити тръбите и сифонът.

Лекотата на почистване също не бива да бъде подценяване. След като имате всички необходими санитарни изделия, вие сте този, който трябва да ги поддържа чисти. С избора на санитарен порцелан може да сте сигурни, че това, което купувате и инсталирате във вашата баня е нещо лесно за почистване.

Що се отнася до разнообразието на цветове, тук също има добри новини за почитателите на нестандартното. Свикнали сме санитарния порцелан да бъде бял и лъскав, но на пазара вече се предлагат и други разновидности. Все по- популярни започват да стават тоалетните в тъмни цветове, като вече можем да съчетаваме не само цвета на плочките и декоративните елементи, а и цвета на самата ни тоалетна или биде.

Общо взето идеята за модерен дизайн в банята се базира на хармонията между комфорт и естетика, като визията на помещенията в дома, включително  и в банята се интегрира със стила на живот на собствениците. Оптимизирането на пространството всъщност се оказва лесна работа предвид възможностите, които ни предлага съвременния пазар и това наистина е чудесно. Особено в случая при на санитарно оборудване с кръгла форма. Този тип моноблок, биде или умивалник придават прекрасна естетическа визия, тъй като с тях помещението изглежда по-просторно. Тъй като те не са фиксирани към пода и нямат в основата си защитен силикон се създава линеен визуален ефект. Освен това неконзолния тип тоалетна, биде и мивка осигуряват по-стриктно и по-лесно почистване, не само на тях самите, но и на цялата подова настилка под тях.

Каква е разликата между порцелан и фаянс?

Като цяло порцеланът е известен в Китай още от 620 година, но неговото производство  е пазено в тайна много дълго и най- накрая през 1708 година Европа разбира за него. Порцеланът се изработва от много високо качество глина, той е много гъст материал с висока якост. Почиства се много лесно и структурата му не абсорбира миризми, което го прави предпочитан материал. Порцеланът е по- твърд от фаянса, което го прави и по- издръжлив. Но в съвременното общество фаянса се покрива със специална глазура, за да се предотврати порестата му консистенция и на практика, двете думи се използват, като синоними. Ако обърнем внимание на производствения метод, то тогава той е идентичен и за  двата материала. Използват се едни и същи суровини, като може би разликата е само в пропорциите им. И фаянсът и порцеланът са вид керамики, които  са непропускливи, частично встъклени, но задължително непрозрачни. Керамичната маса първо се изпича и след това при желание да получите глазура се потапя в разтвор и се изпича повторно. Заедно с технологията на изпичане, която е специфична, фаянсът и порцеланът като краен продукт са водонепропускливи.  Порцеланът изисква по- висока температура на изпичане в сравнение с фаянса. От това и идва и разликата между двата материала, която можете да разберете с едно просто почукване. Когато почукате върху порцеланово изделие, то издава тих звънлив звук, а звукът от фаянса  наподобява по- скоро на удар по твърда пластмаса.  Разликата между двете изделия е също, че порцеланът пропуска светлина,  в сравнение с фаянса.

И все пак няма как да не споменем, че двете изделия са изключително подобни, водонепропускливи и много здрави. На практика е много трудно да се усети някаква разлика между тях и именно за това в ежедневието двете думи обикновено се използват , като синоними.

И накрая ..

Банята е пространството в къщата, което посещаваме, независимо колко сме натоварени. Това е част от нашата сутрешна рутина, както и вечер, преди да легнем в леглото. Възможността да имаме прекрасно преживяване в тоалетната или банята, заради функционалните и хубави санитарни материали, е начин да започнем и да приключим деня си приятно. Тъй като вие все пак ще похарчите пари, защо не инвестирате в санитарни изделия, които могат да направят живота Ви малко по-удобен? Санитарните изделия са незаменима част от интериора. Необходимо е да се изпълнят функционалните изисквания, но също така да се обърне внимание  и  на новият етап на икономия на енергия и пестене на вода.