Исторически поглед върху мивките и интересни факти

07.12.2018

Мивките в дома ни са едно от най- често използваните неща ежедневно. В днешния свят има много стилове и цветове, от които можем да избираме, когато купуваме нова мивка за нашия дом. Единствените налични решения в миналото са били чугун и неръждаема стомана и то  в много ограничени размери и цветове. Не можехме да поръчаме персонализирана мивка и трябваше да се съобразяваме и да избираме от  това, което е на разположение. Сега можем да избираме мивка, която да отговаря напълно на  нашия дизайн и вкус. Но нека да обърнем внимание на мивките преди да станат такива, каквито ги познаваме днес.

Исторически поглед върху мивките

Съвсем в началото , мръсните съдове са се почиствали с пясък или пепел и са били избърсвани с парцал. След това са се изплаквали в съд с вода и домашен сапун. Отпадните води да се давали на прасетата или да се използвали за поливане на градината. Сами се досещате колко нехигиенично и колко рискове за здравето е носело това. С увеличаване на просперитета идва време, в което е можело да си направиш или закупиш мебел, наричана мивка, т.е. плитко дървено или метално корито.   Лека полека употребата на съда започва да се усъвършенства, като се въвеждат помпи и тръби.

 

Общо взето , в днешно време приемаме мивката, като даденост и не ѝ обръщаме особено внимание, освен ако не се налага да купуваме нова . Удобството да разполагаме с чиста топла и студена вода, обаче не винаги е било такова, каквото го познаваме днес. Напредъкът на кухненските мивки от място за измиване с пълни с кофи с вода до днешната внимателно контролирана общинска система - със своите входни / изходящи тръби, затварящи се кранове, отразява развитието на водопроводната технология.Основната цел на това развитие е опазването на здравето при хората.

Любопитно

Сигурно сте се запитвали, защо мивките в Англия имат два крана за водата? За да отговорим на този въпрос ще трябва да се върнем назад във времената, когато домовете са нямали мивки. А това всъщност не е чак толкова отдавна. Как са се миели хората тогава? С кана с вода и метално легенче. Водата  е била затоплена, но тъй като не се знае, колко точно топла вода ще трябва е имало и още една кана със студена вода. Изливаш водата в легенчето, после разреждаш до необходимата температура.  Мръсната вода след това се е изхвърляла през прозореца.

Водоснабдяването, канализацията и технологиите обаче се развиват. И така лека полека в домовете на хората се появяват мивките. В началото те са били само с по един кран, за студена вода. Не е имало централна топла вода. Това става началото на 19ти век. Хората започват да осъзнават необходимостта от течаща топла вода и започват сами да си я загряват в отделно помещение или в големи казани  ( бойлери) в самите къщи. Следователно, те сами са прекарали тръби от казана с топла вода към мивката си  и ето така се появява и втория кран. През 1880 година е измислен смесителният кран или както е познат днес смесителна батерия, или просто- смесител.  От тогава до днес водоснабдяването претърпява много голямо развитие, но защо англичаните все още използват две кранчета за вода?

Има няколко теории за това. Някой твърдят, че причината е историческа и така се е запазило до ден днешен . Другата причина, която всъщност е съществената е, че в Англия има закон, съгласно който се забранява да се смесва топла и студена вода от бойлера. Така е, защото в страната няма централно отопление и във всеки дом там има газов бойлер. Англичаните са приели, че системата с топлата вода крие рискове от заразяване и не бива да се смесва със студена. Говорим за края на XІX век. Днес такива рискове отдавна няма, но англичаните все още спазват това правило. Освен това англичаните имат традиция да не мият ръцете си  и съдовете на течаща вода, останала отново от времената, когато не е имало централно водоснабдяване. Те пълнят мивката с  вода и си мият ръцете със сапун. След това вадят тапата и си избърсват ръцете с кърпа. По подобен начин мият и съдовете си и най- вероятно сте забелязали по английските филми, как те потапят чиниите в мивка пълна със сапунена вода, а след това изплават пак в мивка пълна с чиста вода.  Последната причина, поради която се счита, че англичаните още ползват метода на двата крана е икономическа. Счита се, че по този начин разхода за вода е много по- малък, тъй като при стандартните ( за нас) смесители човек отваря крановете, подбирайки нужната температура и едва след това започва да си мие ръцете, като така разходът на вода е далеч по-голям.

В днешно време, любопитното е , че мивките с най- близък вид до този, който ги познаваме днес, идват от Азия, защото са открити останки в Китай , които са от 100-тната година преди Новата ера.  И все пак за първообраз на мивката можем спокойно да считаме локвата, където се е миел първобитния човек. Няколко хиляди години след това, човеците започнали да си правят мивки, по подобие на природата. Този вид мивки се е правел обикновено в близост до естествен водоем и се е пълнен от естественото движение на водата. На местата, където не е имало водоеми, хората са копаели дълбоки дупки, подобни на кладенците, така, че дори и кладенецът може да се счита за първоизточник на мивката.

През 18ти век, когато мивките, които са представлявали легени с кана с вода вътре достигат до Европа, но това е лукс, който могат да си позволят само по- заможни семейства. В най- богатите домове е имало прислуга, която е помагала на стопаните да се измият. През 1889 г. е изобретен електрически нагревател за вода, което значително улеснявало бита. По- късно, през 19ти век, легена се заменя за метален съд, който е имал отвор на дъното и е бил част от умивалник. Наподобявал е шкаф и основната му функция е била да попречи разливането и разпръскване на водата. Този вид умивалници е можел да се свърза с канализационната система, но в домовете където не е имало такава ( а това е било в повечето домове) под него се е слагал друг, по- голям съд, който събира мръсната вода. 

Едва през 20ти век се появява керамичната мивка, такава каквато я познаваме и днес. От тогава до сега мивките се предлагат във все по- голямо разнообразие, с все повече поглед върху удобството и дизайна. Материалите, които се използват също са разнообразни, което дава широко поле за изява на всякакви дизайнерски идеи. Най- разпространения материал и до днес си остава керамиката или порцелана, следвани от камъка и стъклото. Едни от най- последните модели на мивки са акрилните мивки.  Кухненските мивки и мивките за баня от акрилен камък притежават отлични екологични качества, не отделят вредни вещества, не поемат влага и мръсотия. Не е трудно да се поддържат чисти. Разбира се, съществуват правила за експлоатация, които трябва да се спазват. При тях не се препоръчва директно излизване на гореща и кипяща вода, трябва да се смеси със студена. Горещината може да повреди повърхността на този тип мивки. Също така, трябва да се внимава от силни удари  с тежки предмети.

У нас класическия вариант за мивки за баня е порцелана. Тя може да бъде направена  и  от фаянс  , като всичко зависи от предпочитанията на потребителя. Стъклото, като материал за мивка в банята също започва да става все по- срещано  и у нас. Този материал дава чудесна възможност да се създадат мивки с изящни и уникални форми. Освен това стъклената мивка  е в чудесна хармония с течащата вода и това придава една ефирност на банята. Вече се предлагат стъклени мивки с вградена декорация.

Що се отнася до мивките от камък, вариантите са два- мивки от естествен и от изкуствен камък. Който и материал да изберете, няма да съжалявате, защото и двата случая материала  е много здрав и приятен на допир и външен вид. Разликата е, че изкуствения камък е по- непретенциозен относно поддръжката.

Стомана е друг материал, който е подходящ за мивки, но що се отнася до мивки за баня е по- рядко срещан, заради специфичния си вид. Въпреки това стоманените мивки се славят с голяма издръжливост и са устойчиви на всякакъв вид механични повреди. Освен това стоманата лесно се съчетава с всякакъв интериор и придава едно модерно, хай тек усещане.

Каквато  и мивка да изберем за нашия дом тя определено си остава един от основните елементи на банята и/ или кухнята. Материала, който сме избрали трябва да ни дава лично удовлетворение , а най- важното е мивката качествено да изпълнява функциите си и стилово да се връзва с интериора на помещението. Размера на мивката също трябва да ни бъде удобен и да бъде съобразен с големината на помещението. Това важи и за формата на мивката.

Днешните мивки се предлагат в разнообразни форми, размери и материали и могат да включват широка гама от аксесоари, като вградени дъски за рязане, съдове за прибори, шкафове за сушене и др. Повечето потребители предпочитат големи мивки, а не двойни мивки, за да имат място за обемисти тенджери и тигани. Основната мивка често е придружена от по-малка подготвителна мивка.  Издръжлива, достъпна и лесна за почистване неръждаема стомана е най-популярният материал за кухненските мивки.