Има ли разлика между фаянс и теракотата ?

12.03.2015

Разлика има! На кратко казано тя се  състои във вида на самите материали, които се използват и  разбира се технологията по която се произвеждат отделните елементи. Именно от тук идва и разликата, която  обуславя техните качества и приложението им при едни ремонтни дейности. Самият качествен фаянс  представляват  керамични плочки, които се използват главно  за облицоване на стените.

Що се отнася до теракотата , то той има  висока устойчивост към  всякакво въздействие на по - абразивни вещества, трудно се влияе от атмосферните влияния и химичните вещества. Друго положително качество е , че не се свива и не се измята, и заради това е доста  подходящ за всякакви външни и вътрешни подови настилки. Безспорно е , че  керамичните плочки са част от интериора на всеки един дом, особено в днешно време, и именно заради това към тях  има постоянно изискване за все  по-високи естетически критерии .

Хубавото ,особено за хората,които търсят идеалният цвят, е че те се  характеризират с изключително голямо разнообразие от цветове, форми, шарки и разбира се всякакви размери.  Външният им вид е задължително да бъдат в тон с  интериора и екстериорните  решения на самата града, но  и в същото време характеристиките им  да отговарят на специфичните изисквания , които са в дадените  случаи на приложение.  При керамичните плочки има  разнообразие от  показателя. Нека започнем от  типа повърхност ,които се продават, а именно има избор от  емайлирани и неемайлирани.

Като при  повърхността на емайлираните плочки , тя е покрита със слой от едно цветно стъкло, което създава техническите свойства. Но имайте предвид, че  тези характеристики зависят от самият тип  емайл и затова  могат да варират в много широки граници. Нека да вметнем, че все по масово започват да се търсят за строежи и качествен клинкер,който издържа много години и стои като нов, особено често се използва и за алеи и пътеки. Що се отнася до неемайлираните плочки, то те са еднородни в  дебелината си  и нямат никакъв декоративен рисунък в повечето случаи.

 Керамичните плочи  могат спокойно да бъдат различени и в зависимост от изходната суровина.  Тук става дума когато самият  корпусът на плочката може да бъде вече  цветен или просто  бял. При емайлираните плочки цвета на основата е без никакво значение. При случаите когато  изделията са неемайлирани ако клиента желае различни цветове, то те  могат да се получат  с добавянето на определени пигменти.  Богатият види асортимент на керамичните плочки както и това, че предлагат различна  форма и размери биват често търсени от потребители,които искат да обновят своят дом, или офис. 

Може би си задавате въпроса защо някои се пукат , причината е не в самите тях, а в  материалите с които са поставяни. На пазара може би сте забелязали, че има изобилие от  лепила в световен мащаб има хиляди фабрики за плочки. Но трябва да знаете, че основната съставка в лепилата ,която е предназначена за плочки е циментът и когато той  надхвърля допустимите норми, сместа става по  - силна. Вече в по - съвременните лепила има добавки , които задържат водата в разтвора и по този начин спомагат за по-бавното засъхване, преди те са се лепили само с цимент.  Между всички фабрики ,които произвеждат лепила има такива,  които произвеждат висок, среден и разбира се по - нисък клас продукция и затова е много трудно да се каже ,кои са най- добрите .