Идеи за коледна декорация на дома

05.12.2016

Има броени дни до Коледа и е време да поговорим за коледната украса на дома. Един от най-големите носители на празничния дух е именно украсата, която ще сложим у дома. Тя създава уют и празнично настроение.

 

Идеите за декорации са много. Както теченията в интериорния дизайн украсата на дома може да бъде във всевъзможни варианти, които най-добре отговарят на обзавеждането на дома Ви и на търсеният ефект.

 

Има няколко основни течения в коледната декорация през последните няколко години:

- скандинавски стил

- руски разкош

- минималистична коледна елха

- дом без елха

 

Истината за Дядо Коледа

Интересна е историята как всъщност се е зародила традицията на Дядо Коледа. Смята се, че неговият прототип Никола е роден около 280 година след Христа някъде в днешна Турция.

В житието му се разказва историята за един богат човек, който се разорил и замислил да пожертва честта на трите си дъщери, за да си набави пари. Свети Николай не позволил това да се случи, като му подхвърлил тайно голяма кесия със злато. Човекът успял да омъжи с парите най-голямата си дъщеря. Същото впоследствие Свети Николай направил и за втората, а после и за третата дъщеря, които с подхвърлените тайно пари също били задомени и спасени от безчестие. Една от версиите гласи, че третата кесия била подхвърлена през комина и попаднала в един от оставените да се сушат чорапи до огнището. Това дава обяснение защо подаръците на Коледа се слагат тайно в чорап.Свети Николай получил в наследство богатството, което раздал на нуждаещите се. Той следвал Божията заповед - да правим добро скришом и да не търсим за него светска слава.

 

Популяризирането на обичая за раздаване на подаръци тръгва от Холандски преселници, пренесли го през ХVІІ век в Америка. В деня честването на паметта на св. Николай – 6 декември това е традиция не само в Холандия. После датата за раздаване на подаръци се променя. През 1823 излиза разказа на свещеника Клемент Кларк Мур "Разказ за едно посещение на Св. Николай", който превръща дядо Коледа в световен герой. Такъв какъвто го познаваме днес, в червен костюм с румени бузи Дядо Коледа става през 1931 година, когато от мистериозне старец, който помага на нуждаещите се Кока Кола го превръщат в символ на капитализма.

 

 

Най-скъпа коледна елха

Коледа от много време не е само семеен празник. Превърнала се е в екстравагантен начин за показност и разточителство. Доказателство за това е надпреварата, в която се състезават кой ще покаже най-скъпата коледна елха в съответната година. През последните няколко титлата за най-скъпо коледно дръвче се държи от Абу Даби, след като един от най-луксозните хотели показаха произведението на ювелирното изкуство коледно дърво на стойност 11 милиона долара. 13-метровото дръвче, се намира в ротондата на хотела и е украсено със сребърни и златни гирлянди, топки и малки бели светлини. Рекордната му цена, обаче се дължи на огърлиците, обеците и бижутата, които висят по клоните на дървото. Те са изработени от общо 181 диаманта, перли, изумруди, сапфири и други скъпоценни камъни. Цената на елхата е около 10 000 долара. Но бижутата по него са на стойност над 11 млн. долара.

 

 

 

Най-скъпата коледна играчка

Най-скъпата коледна играчка пък е съвсем малка червена топка, за колосалната сума от 31 хиляди долара. Представлява малка червена топка обвита в златна мрежа и инкрустиран със 120 диаманта. Цената й е $31 400. Предхожда я само коледната топка на Embee Jewels и Hallmark Jewellers, която е направена от 18-каратово бяло злато и е инкрустиран с 1 578 диаманта. Също така топката е обградена и от два пръстена, които са украсени с 188 червени рубина. Тя се предлага само срещу скромните $135 000 долара.

 

Но да се върнем към интересните дизайнерски решения, които може да използваме в собствения си дом при коледната декорация.

 

Скандинавки стил

скандинавският стил трайно се е настанил в дома на модерния европеец през последните няколко години. Той е характерен с изчистените линии, многото светлина и липсата на излишни декорационни елементи. Може би ще си кажете тогава как е подходящ за коледна украса, която всички свързваме с многото лъскави топки и гирлянди. Точно тук обаче нещата не седят по този начин, както и в интериорния дизайн, коледният скандинавки стил залага на естестените елементи, като елхови клонки, шишарки, сушени портокали, боровинки, като всичко това е в много умерено количество подредено с вкус.

 

 

 

 

 

Съвет за декорация в скандинавски стил 

 

Един от основните празнични аромати е именно този на цитруси и канела. Може да направите красиви коледни декорации с портокал, но същевременно с това домът Ви ще ухае приказно на Коледа.

 

Как може да ги направите:

- 2 портокала

- 2 лимона

- канела

- звездовиден анасон

- панделка

 

Как да изсушим портокала и лимона:

- ако нямате специализирана машина за сушене на плодове и зеленчуци спокойно може да използвате фурната. Предупреждението е само, че отнема доста време, така че не я оставяйте без надзор. Първото, което правите е да измиете и подсушите цитрусите. След това ги нарежете на кръгчете с еднаква дебелина, около 2 мм. И го оставете върху попивателна хартия. Като нарежете всички сложете хартия и отгоре и леко попийте излишната влага. След това ги наредете директно върху решетката на фурната, ако не искате да отделяте време за това да ги обръщате. Иначе може да използвате тава и хартия за печене, като в този случай трябва да следите за това да се изсушат равномерно. Включете фурната на около 75 градуса на вентилатор за около 4-5 часа, като е добре да ги проверявате, за да следите как върви сушенето, ако върви прекалено бавно може да вдигнете за кратко температурата, като важно е да внимавате да не ги прегорите.

 

- след като са готови с помощта на панделката задържете резен портокал, лимон и пръчица канела заедно, като след това с помощта на горещ силикон или секундно лепило добавите и 1-2 звездички от анасона. Тази декорация може да използвате като украса за коледното дръвче, за маса или за свещник. Има много различни приложения.

 

 

Друга декорация, в която може да използвате цитрусови плодове като портокали, лимони и фрейпфрут е коледен зелен венец с цитруси. За да го изработите ще са Ви необходими няколко портокала, лимона и грейпфрута, както и клони от иглолистно дърво, като няма значение дали ще използвате ела или смърч.

 

Други продукти, които ще са Ви необходими:

- конец

- горещ силикон

- дебело въже около 2 пръста дебелина

- имел

 

Как се изработва:

- започва се с въжето, на което една по една се нареждат коледните клончета, като се залепят с разтопения силикон. След като цялата дължина е покрита с тях един по един се поставят портокалите, като най-добре е те да запълнят местата, на които се вижда въжето. Може да добавите за малко цвят бял или червен имел. Срокът на годносте е около месец, в зависимост от температурата в стаята, която го държите.

 

Руски разкош за Коледа

 

 

 

Руският разкош е в пълната противоположност на скандинавския минимализъм. При него има много блясък, големи топки предимно в златист и сребрист цвят. Коледното дръвче е голямо, отрупано с много топки, гирлянди, светлинки и различни орнаменти. Колкото по-претрупано изглежда толкова по-добре. Украсата на дома не спира до тук, има големи коледни венци, също и зелени пухкави гирлянди имитиращи естествена елха. Навсякъде има блясък и много цвят.

 

 

Минималистична коледна елха


Това е за всичко, които искат коледен дух у дома, но нямат време да се грижат за естествена елха, а са против направените от пластмаса имитации на коледно дръвче. Интересен вариант, който въпреки че не е зелен, носи страшно много настроение в себе си. Подобен тип коледни елхички изработени от подръчни материали са чудесна идея, защото не се изисква много време или умения за направата им.

 

Може да използвате бели сламки и декоративна хартия за украсата. Като всичко залепите със секундно лепило или горещ силикон. Може да се използват още и цветни конци, както и направени от вълна пискюли.

 

Друг вариант за елха изработена от материали, които може да намерим в дома си е тази, която е направена от стари списания. За нея са необходими само 1-2 списания, кламери и спрей боя в зелен цвят. Тук техниката за изработка е в прегъването на всяка страница на списанието под ъгъл от 45 градуса, така че да се получи като прав диагонал. След това използвайте кламери, за да го подсигурите да не се мести и напръскайте добре със спрея. Може да си направите хартиена звезда, която да закрепите на върха. Това е ефектен начин за рециклиране на стари и ненужни списания.За дом без елха

още един интересен вариант за дом без коледна елха, който обаче не е изгубил от коледното си присъствие. Това е внасянето на коледни елементи като цветето коледна звезда. То е наречето така заради това, че през този период на годината листата му се обагрят в червено, като през последните няколко години се появиха разновидности на розова и бяла коледна звезда.

 

 

Как да отглеждате коледната звезда?

- коледната звезда обича на хладно и светло място, первазът на прозореца е идеален за целта. Поливането става само в паничката на саксията, Коледната звезда обича пръст богата на калий и бедна на азот. За да има красиви цветни листа и на следващата година го дръжте на тъмно около 12 часа в денонощието, от средата на септември. През лятото го дръжте на някое място, което не е директно огрявано от слънцето.