Хоризонталното и вертикалното разчленяване на облицовката

18.11.2014

Идва време за ремонт. Нещата, които трябва да се свършат са много. В никакъв случай не се отчайвайте и не спирайте, нека ви крепи мисълта за крайният резултат. Когато искате да смените облицовката си, то нейното  разчленяване по височина ще даде по – малко  проблеми, тъй като обикновено се работи с цели плочки и височината на облицовката може да се определи от тях.  В случаите когато нямате ограничения  по отношение на височината, с които да внимавате и да се съобразявате, а площта няма как  да се запълни с цели плочки, е желателно  редът, който няма да е от цели плочки, да е в  по - долния край на самата облицовка.

За да се получи добре и из¬равнено, използвайте  отдолу цокъл, който да е с  височината от 100 до 150 мм. Моделите гранитогрес и  цени по магазините са различни и ще намерите качествен и за вас. Местата, където ви трябват  части за тесните редове в никакъв случай не бива да са по-малки от половин плочка. Ако нямате плочки е позволено да се слагат и ивици  до 50 мм, целта е да не се  развали целият ефект с поставянето на по – малки. От това зависи и добрата майсторска работа на всеки майстор и показва, че ако всички размери са сложени там където трябва, значи е помислил предварително и сметнал.

Има златно правило за  хоризонталното и вертикалното разчленяване на облицовката. Това правило гласи, че - облицовката трябва да е симетрично разположена. Има две възможности това да се направи. Внимателно по  средната ос на площта може да поставите  фуга или редът на плочката, симетрично означава  да започнете от средата и да се разпределя равномерно в  2 - те посоки. Така останалите парчета не цели плочки се поставят в края на реда. Избирайки теракот и цени, които показват някои по – качествени, други не чак толкова, задължително вземете малко повече от необходимото, планувайки за брак, понеже някои се чупят при рязането на отделни парчета. Ако стената, която трябва да се облицова се  пресича от прозорци или вратата или от друг елемент, тя трябва да се раздели вертикално, отново с  продължение на ръбовете на отвора. След, което от получените части  се разчленява по описания начин. Вариантите, които биха ви се получили са  пресичания на линиите. Тогава , когато части от самите плочки се падат една до друга, размерът на едната трябва да се  увеличи за сметка на другата. Когато има отделни части,  които се падат една до друга, те трябва да са еднакво големи. Части при отвор, които го ограничават по един или друг начин, трябва да са еднакво големи и не по-малки от половин плочка.

Правилото е просто, когато с а н  лице отделни части от плочки, близо една до друга, те  трябва да са еднакви размери. След като отметете и тази дейност и всичко е добре поставено по стените и пода, идва ред са  санитарните инсталации, които в повечето случаи са  в искрящо бяло. При желание за следване на всякакви  модерни тенденции, можете да поставите  обзавеждане в по - различен цвят. Все по често се предлагат мивки, които са в черно, така се внася истински стил в банята ви. Избирайки и други  изделия от фаянс за цялостен ефект ще получите завършен интериор. Заложете на  линии, които стават все по-иновативни. Ако помещението ви е по – малко, поставете  ъглови мивки от фаянс, както и вградени тоалетни моноблокове в неправилна геометрична форма, така ще успеете да използвате помещението максимално добре, без излишни стеснения.

Можете да избирате между всякакви комбинации. За малката баня изберете по - светлите тонове, да не губите от пространството. Едно помещение винаги може да изглежда по-просторно, ако  стените и пода са облепени в жълти или  зеленикаво. Ако предпочитате потъмните тонове, поставете такива, като на места задължително нека има по светли места, така отново ще придадете размер на банята. Окраските са подходящи за създаване на модерни цветови контрасти. Запомнете, че е нужно само  малко фантазия и няколко лесни трика, за да направите  банята си,  така че оптически да се  разширите и същевременно да запазите уюта.