Характерно за фугите при плочките за баня и гранитогреса

20.01.2015

Лесният финал за една баня не  стига до избора на  най-хубавите  плочки и  обзавеждането. Когато остава да се налепят плочките, да се постави цялата  санитария и  фуги и колко да са големи, ще разберете, че лесното сте го свършили и че започва по – сложната част, за която се изисква истински професионализъм.Тук трябва да уточним, че  фаянсовите плочки за баня са за стените, а качествен теракот и гранитогреса е за подова настилка. Не е проблем да  поставите и гранитогрес на стените, вече има  облицовъчни гранитогреси които са специално за стена, но фаянсовите плочки няма как  да се сложат  на пода, тъй като са изключително  крехки и не са подходящи за такова постоянно натоварване.

Погледнато  към по  световен мащаб, всички  плочки за баня се произвеждат от паста бланка, както и от паста роха.  При плочките, които са от паста бланка, видимо  се различават от другите по това, че повечето са лазерно рязани, те са с точност в размера до милиметър, именно поради това си тяхно качество, тези  калибровани плочки могат да се лепят и  без фуга. При изпитване на затруднения с вземането на решения за размера на фугите то имайте предвид, че:   за полагането на плочките за баня, има  стандарт на фугите, тоест 1, 2 или 4 мм. Знайте, че има хора, на които  естетически им харесва фугата, а други не я предпочитат. За тези,  които са против, ще кажем,  че фугата при плочките за баня не е само въпрос на естетика, а има много други важни свойства.

Първо, тя отлично  запечатва плочката, като по този начин  удължава нейният  живот, дори и лазерно рязаните, в зависимост от начина на поставяне може да попадне вода, или влага, което неминуемо  след време се отразява и плочката се  поврежда. Това лесно може да бъде забелязано с появата на петна, или още по-лошото, ако проникването на влага е периодично и постоянно явление, то и  стената под тях може да мухляса, както и да плесеняса, или да избие силна влага от другата й страна.

Фугата, след като  се поставят плочки е добре да се оставя място за нея около  1-1,5мм за да може сградата да диша както се казва. Дори и най - качествен гранитогрес да сте избрали за своята модерна и дизайнерска баня е добре да сложите дори и минимална фуга.  За тези, които  домове се намират в новопостроени сгради, е факт, че сградата има период на слягане.  Тогава,  оставянето на фуга е напълно задължително. Това е с цел, да се предотврати напукване на плочките. С поставянето на гранитогрес, като тип  подова настилка, макар и  калиброван да е той, или лазерно рязан, е желателно  да сложите  фуга. Така си гарантирате  запазване  на цвета и консистенцията на гранитогреса по-дълго, а така също  и  инвестицията ви ще сеудължи    много по- дълъг  период от време. 

На голямо натоварване е подложен гранитогреса като подова настилка, имайки предвид, че може да се постави както в хол, така и кухня или коридор, където интензивността на преминаване е изключително голяма и ако се постави се гарантира качество за голям период от време. Но е нужно да е  има фуга, дори с времето някоя плоча да се повреди, тя може да се извади и замени с друга, при случаите без  фуга, то трябва да се разбие абсолютно всичко. Сами виждате каква е голяма ползата от фугата. Макар и декорът на модерната баня да  е по - оскъден, то в нея не липсват растения. Можете да поставите  орхидеи или  ниски палми и други зелени растения като филодендрон, които ще са прекрасен акцент и ще оживят помещението.