Факти, които трябва да знаете преди да изберете идеалната за Вас боя

17.06.2015

     През последните години производителите на бои  буквално наводниха пазара с нови бои. Едно от най-съществените открития в сферата обаче бяха така наречените бои на базата на летливи органични съединения или VOCs, за които редица екозащитни и здравни организации предупреждават, че те могат да имат неблагоприятни ефекти върху здравето. До скоро потребителите имаха избор главно между бои на маслена основа и такива на водна основа, но тъй като тези на маслена имат по-високо съдържание на летливи органични съединения, все повече специалисти препоръчват боите на водна основа.

Какви са предимствата на боите на водна основа:

-          По-ниско съдържание на летливи органични съединения.

-          Почистват се лесно с вода.

-          Изсъхват по-бързо.

-          Имат еластично, гъвкаво покритие, което е устойчиво на пукнатини.

-          Стабилен цвят, който не се променя с времето и не пожълтява.

Какви са предимствата на боите на маслена основа:

-          Имат атрактивен блясък.

-          Лесни са за нанасяне.

-          Притежават твърдо и издръжливо покритие.

     По-голямата част от боите на пазара днес са на водна основа, но боите на маслена основа все още са популярни, що се отнася, до по-лъскави дървени дограми, врати, мебели и по-капризни повърхности, като дървени подове, например.

       Така или иначе научните открития през последните години доведоха до значителен спад в търсенето на бои на маслена основа. Редица дизайнери споделят мнението, че акрилните бои отдавна са надминали маслените такива по редица показатели и лесно могат да ги заместят.

       И все пак има случаи, както и хора с различни вкусове, които предпочитат да се придържат към маслените бои. За този тип нужди производителите представиха на пазара така наречените водоразтворими емайллакове или водни алкиди. Този вид бои изглеждат като бои на маслена основа и имат много прилики с тях, имат същото лесно и равномерно нанасяне, но притежават по-добри характеристики от гледна точка на околната среда.

    Внимавайте, когато преминавате към използването на бои на водна основа върху повърхности, които преди това са били боядисани с бои на маслена основа, тъй като новата боя може да не се задържи равномерно.  В такива случаи измийте повърхността и я ошкурете с фина шкурка. Така масленият ефект, който пречи на водната основа да се задържи, ще изчезне.

Копринени блясъци

     Този вид бои варират в зависимост от производителя, но имат и някои общи характеристики.

Матови бои:

-          Отразяват светлината по-малко отколкото тези с копринените отблясъци.

-          Имат кадифена текстура.

-          Помагат за прикриването на малки дефекти по стената и тавана.

-          Предлагат изключителна дълбочина на цвета.

-          Смятани са за най-често срещаното покритие за стени.

-          Понякога могат да се окажат трудни за чистене.

Гладки емайлирани бои

      Този вид бои имат изключително резистентен емайлиран завършек. Те са чест избор за гримьорни и други помещения, които се нуждаят от постоянно почистване.

Сатенени и седефени бои

-          Отразяват светлината.

-          Имат висока издръжливост.

-          Често са използвани за по-чувствителни помещения, като кухни и тоалетни, тъй като са много лесни за почистване, без да се наранява лъскавото им покритие.

Полу-гланцирани и гланцирани бои

-          Това са боите, които в по-голяма степен отразяват светлината.

-          Те са много издръжливи и могат да бъдат почиствани многократно, без това да ги повреди.

-          Обикновено се използват за боядисване на цокли, корнизи и врати.

-          Привличат много внимание, но също така разкриват неравностите и малките дефекти.

Силно гланцирани бои

-          Имат силно отразяващи свойства.

-          Придават драматичен вид на помещенията. Често се използват за офиси.

-          За да нанесете такава боя стените, те трябва да бъдат перфектни. В противен случай се получава обратен ефект.

    Тъй като качествата и характеристиките на иновативните акрилни бои се повишава с времето , все повече хора се спират на тях и съчетавайки ги с качествени мазилки, постигат забележителен ефект. Потребителите не се страхуват да експериментират, комбинирайки матови бои с гланцирани, сатенени бои с фототапети, например. Различните технологии на боите постепенно привличат и вниманието на дизайнерите. От рутинен елемент в интериорния дизайн те постепенно си извоюват мястото на акцент.

      Така един от най-нашумелите методи да се създаде стена акцент в една стая е като тя бъде боядисана с гланцирана боя от един цвят, а останалите стени бъдат покрити с матови бои от същия цвят или гама. За малки спални хората почти винаги предпочитат копринените и сатенени бои, тъй като те отразяват светлината и придават на помещението по-просторен и елегантен вид.

     Един от най-съществените елементи, за да бъдат съвременните акрилни бои приложими във всеки дом е наличието на гладки качествени мазилки. За съжаление една недодялана стена може напълно да неутрализира позитивния ефект на качествената боя в дома.