Дърво в банята?

30.10.2015

/ Или можем ли да използваме дървени материали за декорация на банята и  ако да, как следва да ги поддържаме?/

      Трудно е да устоиш на топлината, текстурата и автентичността, които привнася дървото в интериорния дизайн на всеки дом. Не случайно дървото е най-обичаният материал в домашното обзавеждане. То е смятано за натурален и по-близък до природата избор. И все пак, дърво в банята? Комбинацията от дърво и влага по-скоро звучи като формула за катастрофален ефект. Благодарение на специално разработени технологии това добре внедрено табу вече не е валидно. Представете си само уюта на дървесина, която докосва босите ви крака, докато миете зъбите си на бамбукова мивка, след което стъпвате в дълбоката вана от тик. Независимо от това дали е на пода, отстрани или дори около душа дървото създава неусетен преход от тоалетната и банята към останалата част на дома ви. Когато се използва отговорно, дървото е екологично решение, подходящо за всякакви видове обзавеждане за баня, от минималистично, до традиционно.

Следват някои съвети за това как можете да интегрирате дърво във вашата баня.

Дървена подова настилка

      Дървените подове са част от списъка със задължителни условия за много от купувачите на  жилища, като тази опция става все по-популярна, що се отнася до банята. Реално дървото може да бъде изненадващо издръжлив материал при влажна среда, стига да е добре поддържано и третирано с нужните препарати. Така например,  много собственици на стари къщи всъщност използват останала дървесина за подовата настилка на банята с цел да запазят нейния автентичен вид. Това е напълно възможно, ако нанесете няколко допълнителни слоя полиуретан. Допълнителна изолация от влагата може да бъде подсигурена, като се запълнят пролуките между дъските с дървена замазка.

     Експертите съветват да държите под око повърхностния слой на дървото, тъй като той е най-важен при проникването на влага. Можете да тествате този слой, като наблюдавате напръсканата повърхност. Ако капките остават на повърхността, това означава, че дървото е добре обезопасено, ако обаче попиват, спешно се нуждаете от допълнително покритие.

Подови настилки, които имитират дърво

      Повърхностите, които само имитират дървена настилка, са до такава степен подобни на дърво, че трудно бихте разпознали, че всъщност не са. Много винилови повърхности напълно си съвпадат по външност с дървените подове. Понякога теракотът и керамичните плочки, които имитират дърво, също са сполучливо решение.

Обработени дървени настилки

     Дървен под, който е бил специално обработен, така че да издържа на влагата, като повечето дървени повърхности, използвани в открити пространства, е друга алтернатива. Ако се спрете на обработено дърво, обърнете внимание на химичния състав и на нивата на емисии на този вид подове. Има много съществена разлика между това да използвате третирано дърво в открито пространство и вътре в дома ви, особено в помещения с пари като банята. Имайте предвид, че много от лаковете, използвани в миналото, не се употребяват вече поради на тяхната токсичност.

      Ако все пак се решите на автентична дървена настилка за пода на вашата баня, важно е:

-          Внимателно да почиствате пръските.

-          Да намалите влагата в банята, като оптимизирате вентилацията.

-          Да поставите килимчета в зоните с по-голям риск от намокряне, пред ваната, кабината, бидето и т.н.

-          Уверете се, че тръбите около мивката и тоалетната ви не пропускат вода отникъде.

Дървени плотове

      Динамичното взаимодействие между богато текстурирани плътни дървени плотове с гладка керамична мивка и блестящи метални тела може да бъде център на внимание в дизайна на вашата баня.

     Съществуват няколко възможности  за защита на дървото от водни пръски (да не говорим за препарати и паста за зъби). Първият е, тунгово масло, естествено получен продукт, който се използва за корабни корпуси и е водоустойчив. Качеството и защитните свойства на тунговото масло могат да варират в зависимост от марката.

     Друг вид екологично чисти продукти, който осигуряват цвят и защита в едно представляват  смес от ленено масло, восък и каталитични сушащи агенти, които помагат за предотвратяване на петна от промъкнала се вода, като в същото време добавят покритие със сатен оттенък.

     Най-траен, но и скъп вариант за защита на вашия дървен плот е епоксиът, вид пластмасова смола, използвана за покритие на сърфове.

Дървени мивки и вани

     Дървена вана може и да ви изглежда като опасно решение в дизайна на вашата баня, но всъщност съвсем не е толкова нелогично, колкото навярно ви изглежда. Чедър, хиноки и други ароматни дървесини от векове се използват за изработката на така нареченото ofuro, или дълбока вана, която е задължителен елемент в дизайна за японците.

    В  днешно време използваните дървени материали, най-често са произвеждани в Германия и са покрити с невероятен слой восъчно масло и течен кварц. Водата нежно се приплъзва по повърхността и лесно може да бъде попита с мека памучна кърпа.