Бетонена подова настилка за баня

15.07.2015

    Подовата настилка в банята се сблъсква с десетки вредни влияния и предизвикателства ежедневно. Вода, влажност, промени в температурата, оцветяващи агенти са само малка част от най-често срещаните проблеми. Бетонът осигурява възможността за подова настилка, която по уникален начин може да преодолее дори и най-тежките предизвикателства на средата. Това в комбинация с иновативни дизайнерски решения, удобна повърхност и цвят, който не подлежи на никакви изменения, превръща бетона в универсално решение за една модерна баня.

Устойчивост на вода

     Под повърхността – В случай, че отстранявате вече съществуващи слоеве от подова настилка, за да ги заместите с бетонови изделия, които са в основата на сградата, то тогава следва да помислите за проникването на влага отдолу на повърхността. Това се получава, тъй като бетонените основи лежат директно върху почвата. Почвата се напоява с влага периодично, което пък провокира нейното разширяване и създаването на така нареченото хидростатично налягане.

     В повечето нови домове носещата плоча е покрита с пароизолираща обвивка, която я предпазва от влагата. Ако сградата, в която живеете е по-стара и няма пароизолираща обвивка, то тогава можете да поставите такава върху вече съществуващата бетонова повърхност, след което да излеете малко самоизравняваща се смес, която да изгради водоустойчив слой.

      Над повърхността – Естествено бетонът е материал, който има пори, които абсорбират влагата както отгоре от самия въздух, така и от почвата, която е под него. Ако поставите бетона, без той да е обработен, капки и разливи ще започнат да оставят петна по него, предизвиквайки обезцветяване, както и развитието на микроорганизми и плесени.

      Решението – Все пак е много лесно да капсулирате бетоновите изделия в банята чрез проста химичекса обработка. Съединенията се просмукват в порите на бетона и се разпределят по повърхността, като създават невидим импрегниран слой. Това прави пода непромокаем за  влагата, която идва от самия въздух в банята. Този вид покритие обаче трябва да се повтаря на всеки две години.

Какъв е на усещане бетоненият под?

     Температура – Бетонът е чудесен проводник на топлина, който може да абсорбира и да предава термалната енергия относително бързо и ефективно. В следствие на това имате редица варианти за регулиране на температурата при поставянето на бетонен под.

     Като цяло бетонът може да даде вид на по-студен, тъй като бързото пренасяне на топлината води и до по-бързото му изстиване. Това може да бъде недостатък през зимата, когато излизате от ваната. От друга страна, през лятото това е чудесен ефект, което ще запази разходите ви за охлаждане относително по-ниски. Ако разположите бетонената настилка така, че дневна слънчева светлина да има достъп до нея през прозореца, това ще ви осигури топла повърхност през цялата година.

Лъчисто отопление

     Проводимостта на бетона го превръща в добър материал за лъчисто отопление. Това представлява инсталацията на метални рулони под повърхността на бетона, които се загряват, пренасяйки топлината по целия под на помещението. В много случаи лъчистото отопление е по-енергийно ефективно и екологично чисто решение, отколкото наличието на вентилационна система.

Текстура

     Имате редица възможности за избор на текстурата, когато поставяте бетонови изделия. В естественото си състояние бетонът може да се окаже малко груб за подова настилка, тъй като в банята често сме боси. Но той може да бъде изравнен и полиран, след което можете да нанесете лакове и запечатващи агенти, както и вещества, които ще матират пода след лака, така че той да не е хлъзгав, когато е мокър.

Твърдост

     Един от основните недостатъци на бетона в банята е неговата твърдост. Банята е най-типичното място в дома, където човек може да падне или да се удари, и при наличието на бетонен под, паданията и последствията от тях са много по-сериозни. Поради тази причина бетонът се препоръчва за модерни и иновативни бани, но не и ако те ще бъдат използвани от деца или възрастни хора. Върху него обаче лесно можете да поставете килими за баня, които да омекотят ефекта му.

Бетонът в дългосрочен план

    Поддръжка и почистване – Бетонът е изключително лесен за поддръжка. Можете да го почиствате със сух или мокър моп, както и да почиствате с прахосмукачка малки натрупвания от мръсотия. Помнете, че веднъж на две години ще трябва да нанасяте защитен слой срещу влагата.

    Издръжливост – Ако се грижите добре за него бетоненият под може да остане за десетилетия наред. Първоначалната цена за поставянето на всички защитни слоеве както под, така и над самия бетон може да бъде висока, но това се дължи на факта, че ако поставянето и импрегнирането му се извършат качествено, той може да има около век живот.