7 признака, които да прецените при избора на смесители за баня

12.04.2017

Аксесоарите в банята, често остават незабележими и обикновено се сещаме за тях, чак накрая. Като неизменна част от цялостната визия на дома ни, смесителите обаче в днешно време се превърнаха в доста важен елемент и всеки, който държи на добрия интериор у дома следи тенденциите сред тях. Смесителите категорично изместиха обикновените батерии.  Като се замислим, смесителните батерии се намират навсякъде около нас – има такива на ваните, на душовете, на умивалниците, на мивките и дори на бидетата. Освен, че са модерни и луксозни, смесителите са от изключително голяма полза за домакинствата. Точно за това на пазара ще се натъкнете на голямо разнообразие от видове, цени, дори и цветове.   

След избора на цвят за банята, душ-кабината или ваната, идва ред на смесителните батерии за водата. Често това се оказва трудно решение на потребители, точно поради голямото разнообразие, което се предлага. За да не стоите в омагьосан кръг, ето някои насоки, които ще ви бъдат от полза.

Обърнете внимание на удобството

В специализираните търговски обекти се предлага голямо разнообразие от смесители. Един от по-предпочитаните видове, основно заради цената, са стандартните смесители. Това са смесителите, които имат два крана, чрез които се регулира топлата и студена вода. Те се считат за класика и ги има в най-различни форми, като старинни бронзови модели или пък последният писък на модата – ултра нестандартни модели. Всичко зависи от Вашия вкус и предпочитания, както и от стила на Вашето помещение.

А щом говорим за удобство, все по-популярни в ежедневието на съвременния човек стават смесителите с една дръжка. Удобството идва основно от там, че настройваме желаната температура и струя само с едно движение и много лесно и бързо можем да регулираме и променяме желаното. В зависимост от положението на дръжката, получаваме идеалното количество и топлина на водата. Освен това имат уникален дизайн, който наистина впечатлява.

Друг вариант, който дава невероятно удобство са термостатичните смесителни батерии за баня. Те функционират чрез вграден термостат, който регулира температурата при смесването на струите гореща и студена вода. Настройката на желаната вода става доста бързо, лесно и иконимично.

Ако търсите смесител за кухнята си, подходящ вариант е този тип душ. Ако смесителят е снабден с подобен душ за миене на плодове и зеленчуци то вашата работа ще бъде многократно улеснена. Също така високият чучур е едно от задължителните условия при кухненските мивки. Той дава една свобода на движение и няма да имате затруднение при миене на големи съдове или пълнене на вази.

Не пропускайте механизма

Проблемът  с водата е все по-актуален в съвременния свят. Налице е недостиг на скъпоценния ресурс, потреблението се увеличава, повишава се цената на питейната вода. Нормално е да помислим дали можем и ако можем, как да намалим потреблението, като сведем до минимум излишно изразходеното количество вода. Нормално е в банята, по време на къпане, да изтича много повече вода, от това количество, което ни е необходимо. А това излиза неизгодно и от финансова гледна точка. За щастие производителите на смесители са се погрижили за това! Предлагат се смесители, със специален механизъм, който служи като ограничител. Изборът дали да пестите вода или не остава изцяло Ваш, но е важно, че производителите са дали и тази възможност. Дори и цената на смесителя да Ви се стори по-висока, разликите в сметките за вода бързо ще Ви убедят в правилната покупка.

 Изберете специализиран магазин

Това от къде ще купите смесителя също има значение. Ако изберете да го вземете от пазара, защото е по-изгодно, шансът да се развалят бързо е много голям. Освен това на пазара никой не дава гаранция за качеството. В специализираните магазини винаги качеството е по-високо. Освен това там има голямо разнообразие от видове и цени, а най-важното предимство е това, че можете да се консултирате със специалисти. За да инвестирате в нещо, което искате да ползвате безпроблемно дълго време е задължително да се доверите на професионалистите. Не пропусуакйте да попитате дали се предлага сервиз, монтаж или гаранция. Ако ще монтирате сами, попитайте подробно за насоки и съвети, уверете се, че монтажът няма да е сложен. Това може да Ви отвори допълнително работа и да отнеме време и пари. Хубаво е да се уверите, че маркучите са гъвкави, за да нямате проблеми. Когато избирате своите смесители за кухня е хубаво да попитате продавач-консултантите дали смесителят има подсилени пластини на керамичните покрития. Това осигурява дълъг живот на самия кухненски смесител.

Предназначение

При покупка уточнявайте дали смесителят е за мивка, за душ кабина и т.н.  За баня или за кухня е? Има разлика във функциите, формата, издръжливостта, конструкцията и фирмите производители. Традиционно смесителите се произвеждат от метални сплави и керамика. Има и такива, в които се съдържа пластмаса. Корпусът на смесителя е от метални сплави- предимно бронз или месинг, а с по-високо качество са тези, изработени от неръждаема стомана. Избирайте винаги разумно и предвидливо. За вана се препоръчва каскаден смесител – те изливат около 16 литра вода в минута, за по-бързо напълване на ваната. Нужно е да се свърже към тръби с по-голям диаметър. За 5 минути каскадният смесител ще напълни ваната с регулирана топла вода. Различните модели се различават и по качество, форма, дизайн, конструкция и функционалност. Изберете най-подходящия според Вашите нужди.

Обърнете внимание на дизайна

Каквото и да кажем, няма как да подминем дизайна. Всъщност, смесителят допринася изключително много за цялостната визия на помещението. Благодарение на широкото производство, има десетки модни линии смесители за баня, между които да избирате. В зависимост от интериора на банята си, можете да поставите по-модерен или по-класически смесител. Съчетавайте правилно стил и цветове. Ако банята Ви е, примерно в римски стил, най-подходящ би бил смесител с две ръкохватки, от месинг или имитиращо злато покритие и старинен дизайн. Няма да изглежда много добре в такъв стил баня да сложите ултрамодерен смесител с кристални кранове или неоново осветление. Ако пък сте направили стила на дома си модерен, можете да завършите цялостната визия с термостатични смесители, които са последният писък на модата. Просто протягате ръцете в мивката и водата потича. Засега този тип смесители се използват основно на обществени места, където се ползват от много хора за по-добра хигиена, но пък това не е причина да не се възползвате от удобствата и в собствения си дом. А ако се притеснявате, че няма да можете да измиете ръцете си в случай, че тока спре- бъдете спокойни. Решението на този проблем е да си изберете смесител, който се захранва от батерия. Нетрадиционните смесители за баня ще ви очароват с оригинални форми и детайли. Струват по-скъпо, но са радост за окото на всеки, който обръща специално внимание на детайлите, има афинитет към модата и изкуството или просто държи да се различава от масовия вкус.

От какъв материал са направени?

Смесителите се произвеждат от метални сплави, неръждаема стомана, керамика и/ или пластмаса. Изборът на материалите не е за подценяване, защото той влияе на практичността, стойността и дори безопасността. Има варианти с покритие от злато, сребро, бронз, платина и други метали. Сред най-предпочитаните е хрома, защото е много издръжлив, хигиеничен, и не толкова податлив на минерални отлагания. Добър вариант е също смесителят да е снабден с антиваровикова система, която не позволява на варовичните отлагания да се задържат по него. Това е възможно само ако кухненският смесител има силиконов екран или уплътнение.

Няма причина да изпитвате негативни чувства към новите модели и идеи. Просто направете  подробно проучване за положителни и отрицателни черти и изберете това, което пасва най-добре на Вашите нужди.

Качеството

Целта на смесителя е ясна -  да миксира студената и топла вода. Преди да пристъпим към купуване на какъвто и да e  вид смесител обаче, е добре да се направи една равносметка за плюсовеte и минусиte на различните видове и след това да изберем това, което подхожда на нашите нужди. При смесителите златното правило „Евтиното излиза скъпо” важи с пълна сила. Проблемите, които могат да предизвикат евтините и некачествени смесители ще изразходят не само много нерви и време, но и финансови средства. Най-разумно е да заложим на качественото, за да можем да го ползваме дълго време и да пестим. Най- изгодните от финансова гледна точка смесители са тези с две ръкохватки. Те са първите измислени и използвани от потребителите. Техния недостатък е, че са трудни за поддържане, лесно се цапат и най-вече това, че се износват много бързо. Оттам следва досадното капене или дори – по-лошо – опитът ви да си осигурите вода се превръща в изтезания, особено ако са затегнати прекалено силно. В опитите си да го поправите сами ще изхарчите пари, време и нерви и най-накрая ще се стигне до купуване на нов смесител. Ако все пак сте фен на стандартното и предпочитате класическите неща има достатъчно много избор и достатъчно много качествени смесителя с две ръкохватки.

Що се отнася до смесители с една ръкохватка, избирайки некачествен модел има голям риск скоро да имате проблем със закачането. От честата употреба лесно се разхлабва свързването между мивката и смесителната батерия. За това обръщайте внимание на качеството, питайте и инвестирайте в него.

Смесителите са неизменна част от нашите домове, заради своята визия и перфектно качество на домакинствата. Като имате предвид всичко, което ви разказахме, лесно ще можете да изберете най-подходящия смесител за Вашия дом и нужди. Заложете на качеството, стила и удобството, защото смесителите са определящи за функционалността и удобството на мивката.