7 начин да направите банята си по екосъобразна

23.08.2015

    Дискусията за енергийно ефективен и екологично чист дом е особено активна през последните години. Все по-често се говори за така нареченото „озеленяване“ на дома, което включва редица промени както на ниво обзавеждане, така и на оборудването му с енерго спестовни и други технологии. Макар че банята заема привидно малка част от дома, често е една от зоните, където има най-много замърсявания и изразходване на ресурси. Прекалено много вода, хартия, токсични почистващи вещества и електричество биват прахосани ежедневно. Обзавеждането за баня, което избирате, може да ви помогне да използвате по-малко вредни детергенти, да хабите по-малко вода и електричество за отопление. Следват 7 съвета за това как да направите вашата баня по-екосъобразна.

Инсталирайте тоалетна чиния с нисък разход на вода

    Тоалетните са източник на 27% от консумацията на вода в средностатистическия европейски дом, повече от който и да било друг уред, бил той пералня, миялна машина или дори душ. Подмяната на тоалетната чиния и казанче с такива, проектирани за ниска консумация на вода, значително ще намали сметките ви. Идеята, че такъв вид тоалетни са по-малко хигиенични е измамна, тъй като те имат специално устройство, което регулира скоростта и ъгъла,  под който водата бива изхвърлена, като така тя бива употребена много по-ефективно.

    Ако все още имате обикновена тоалетна чиния, може да подобрите ефективността й, като си инсталирате двоен бутон, един, който би отделял по-малко вода от другия при нужда. Разликата между двата бутона обикновено е литър.

Инсталирайте душ с по-ниско подаване на вода

    За много хора времето, прекарано под душа, е въпрос на релакс и отмора и реално не ни е нужно постоянно водата да тече с пълния си капацитет. Докато нормалният душ изразходва от 18  до 30 литра вода на минута, душът с по-ниско подаване харчи едва 9 литра при същото налягане на водата. Намалявайки количеството вода, което използвате под душа, вие спестявате по два начина, от една страна литри вода, а от друга пестите и от подгряването й. Освен че е изключително ефективен, този вид душове са и лесно за поставяне решение.  Цената им е малко по-висока от тази на нормален душ и се поставя за 10 минути, като няма нужда да сменяте батерия.

    Освен това ви препоръчваме да си купите душ с воден филтър, особено ако живеете в населено място с по-твърда вода. Този вид филтри задържат хлор и други химикали, като предотвратяват потенциални проблеми с кожата и дихателните пътища.

Инсталирайте си фасети, които са чувствителни на движение

    Друга част от банята освен душа, където се прахосват огромни количества вода е мивката. Въпреки самодисциплината, която си налагаме, почти всеки човек изразходва повече вода отколкото има нужда, когато мие лицето, зъбите или ръцете си. Представете си колко неизползвана вода преминава към канализацията в момента, в който протегнете ръка за сапун или четката за зъби. Фасетите, които засичат движението, ви спестяват усилието за завъртате и отвъртате крановете при всяко отместване. Освен това такъв вид устройства са по-хигиенични, тъй като по-голямата част от бактериите в една мивка са именно около крановете й.

Сменете осветителните крушки

     Ако все още не сте преминали на LED-осветление, време е да го направите. През последните години осветителната индустрията разработи нови цветни решения за LED-крушките, така че сега такива могат да бъдат закупени не само в студените бяло-синкави цветове, но и в класическото жълто, което излъчват по-старомодните крушки.

    LED-светлините са добро решение, тъй като ще намалят сметките за тока ви и ще ви спестят постоянната смяна на крушки, които изгарят особено бързо, когато са поставени в банята. Друга причина да преминете на LED е, че все повече държави илегализират високоволтовите крушки.

Набавете си енергийно ефективен вентилатор

    Как се осъществява вентилацията в банята ви? Ако разчитате на вентилатор, за да държите влагата навън, добре е да се замислите за по-енергийно ефективно решение. На пазара вече се предлагат устройства, които консумират до 60% по-малко ток от класическите вентилатори.

Инвестирайте в екологично чисти материали

     Тук имаме предвид не само сапуна, хавлиите и тоалетната хартия, които използвате, но и настилките и самите материали, от които са изработени мебелите в банята ви. Наличието на повече естествени материали в банята не само повишава ефективността на дома ви, но и прави банята по-безопасна за вашето собствено здраве. Използването на нискокачествени бои, лепила, фуги, пластмаси, детергенти и други, води до ежедневното отделяне на десетки вредни токсини в дома ви. Все повече фирми за обзавеждане на баня предлагат екологични решения като дървесина, корк, смоли и други материали.

Добра топлоизолация

    В държавите с влажен климат и по-продължителна зима наличието на добра топлоизолация е ключов фактор за поддържането на здравословна температура и степен на влажност в помещението. Инвестицията в добри мазилки, подово отопление и настилки, които са проводници на топлина е формулата към качествената топлоизолация.