5 признака, че имате нужда от топлоизолация

03.07.2017

Едно от най-важните неща за поддържането на комфортна среда у дома е изолацията.  Основната цел на топлоизолацията е да създаде бариера около сградата, като покрива стените, пода и/ или покрива. Тук ще ви представим пет признака, по които ще прецените дали Вашият дом се нуждае от топлоизолация.

Поставянето на топлоизолацията, вече е задължително, съвременно изискване. Към всеки нов проект се изготвя част за енергийната ефективност, с която се доказва, че е предвидена необходимата дебелина на топлоизолазията, за да се спазят изискванията за енергоефективност. Това се случва преди разрешителното за строеж. Изборът на топлоизолация става още на начална фаза на проекта, тъй като е определящ за дебелината на външните стени на сградата. Според конкретния обект, архитектът определя изискванията към топлоизолационните качества, като дифузност (дишане), водоплътност, якост, устойчивост, дълготрайност, акустични качества и не на последно място - екологичност. На база на тези изисквания и цена в по-късен етап от проекта се определя точният вид на топлоизолацията, както и нейното правилно местоположение. След това се изчислява необходимата дебелина.

Целта на топлоизолацията в сградите е да поддържат комфортен и хигиеничен вътрешен климат при ниски или много високи температури на околната среда. Това е и основната причина за поставянето на топлоизолацията.

Как работи топлоизолацията?

Когато говорим за топлоизолация, най-често имаме предвид топлоизолационния материал, чиято функция е да предпази сградата от външните промени в температурата и да поддържа постоянна приятна температура във вътрешността ѝ. За да се нарече един материал топлоизолационен, той трябва да има нисък коефициент на топлопроводимост, който се обозначава с гръцката буква λ (ламбда). Ламбдата на изолационния материал винаги е по-ниска от 1 W/mK,  и колкото е по-ниска, толкова по-добър топлинен изолатор е материалът. Разбира се, че инвестицията за една качествена топлоизолация не е никак малка, но тя винаги се възвръща за собственика. Намалява се значително рискът от появата на плесен и мухъл, температурата на помещението се повишава и регулира значително по- лесно, което пък води до огромни разлики в сметките за ток.

 А ето и петте причини, поради които е необходимо да изолирате дома си:

ТОПЛООБМЕН- горещо време

В горещ ден, като повечето типични за летния сезон в България, бетонният покрив и стените, изложени на слънце без изолация, ще започнат да абсорбират топлината извън сградата. Покривът ще става все по-горещ и по-горещ и ще започне да излъчва тази топлина в сградата, което ще доведе до по-гореща среда вътре в нея. Поради топлинния капацитет на бетона и тухлите, покривът и стените остават топли и през нощта, а вътрешността на сградата става неприятно гореща през лятото. Добрата изолация ще предотврати преминаването на топлината през покрива и стените, като по този начин температурата на помещенията може да се поддържа приятна с по- малко изразходвана енергия.

По време на екстремните температури, климатиците в домовете не са чак толкова ефективни. Това е така, защото бързият топлообмен през тавана и стените кара климатиците да работят постоянно и при максимална мощност, само за да поддържат комфортна температура. Един добър и лесен пример да разберете това е, като си представите хладилник с отворена врата. Прохладният въздух отвътре няма да остане хладен за дълъг период и компресорът ще трябва да работи постоянно, само за да се опита да поддържа температурата ниска. Това наподобява сграда без изолация. Когато вратата на хладилника е затворена, обаче, се създава преграда, която спира изтичането на хладния въздух и навлизането на топлината. Това напомня на принципа, по който работи изолацията.

Така че, ако летните жеги Ви мъчат, една част от решението на проблема е именно топлоизолацията. Ще се изненадате колко по-лесно ще Ви бъде да поддържате температурата на дома си приятна.

  ТОПЛООБМЕН- студено време

В повечето случаи нуждата от топлоизолация е обоснована от желанието за намаляване на топлообмена на едно жилище - възпрепятстване на проникването на топлина в жилището през лятото и съответно намаляване на топлинните загуби през отоплителния сезон.

Важното е навреме да се подсигурите за студения период и  за  огромните студове с монтажа на ефективен щит срещу ниските температури. Такъв за сградата може да се яви само и единствено поставянето на външна топлоизолация. Ако вече имате поставена вътрешна топлоизолация, то това ще бъде вашата допълнителна застраховка. Ако поставената от вас топлоизолация е комплексна (вътрешна и външна) и при поставянето и са използвани правилни и качествени материали, то спокойно можете да приемете че сте защитени от предстоящата студена зима .

Типичните изолационни материали са стиропорът (експандиран полистирен), различните твърди плочи от екструдиран полистирол и изделията от минерална или стъклена вата – дюшеци и плочи с различна твърдост. Всеки един от изброените материали не може да се използва самостоятелно, а изисква различни решения за механично закрепване или залепване, защита срещу проникване на водни пари, механична защита и декоративно покритие. Съществуват различни системи за поставяне на топлоизолацията, като едни са подходящи за изолиране откъм външната страна на сградата, други са по-подходящи при вътрешна топлоизолация, по-специфични са условията при изолацията на покриви и т.н.

ВИСОКИ РАЗХОДИ ЗА ТОК

Един от основните проблеми на българина са високите сметки за ток. Особено през зимата, повечето домакинства се оплакват от изключително високите енергийни разходи. Това е и една от основните причини за потребителите да се спрат на топлоизолациите. 

Агенцията за енергийна ефективност е изчислила, че 65% от доходите на 4 милиона българ се изразходват за отопление през зимата. Това е страшно висок процент. Според експертите и 85% от населението вече се е принудило да икономисва от енергия и само 7.5% не се оплакват от високите сметки през зимата. Ето защо новите кооперации задължително се топлоизолират. Според Наредба №1 за проектиране на топлоизолации на сгради на Министерството на регионалното развитие и благоустройството от 1999 г. външната топлоизолация на стари и нови тухлени сгради не може да е по-малка от 5 см, а при бетонните (панели) - минимум 6 см. Те могат да се изолират със стиропор (експандиран пенополистирол) - EPS, различни твърди плочи от екструдиран пенополистирол - XPS, и минерални вати - стъклени и каменни, които са като дюшеци и плочи с различна твърдост.Оггормно предимство на минералните вати е това, че те са шумоизолиращи и негорими.  С еднократна инвестиция в топлоизолация се постига многогодишен ефект. Специалистите твърдят, че собствениците на топлоизолирани жилища плащат 50% по-ниски сметки за отопление, в сравнение с хората, които живеят в жилища без изолация.

  ВЛАГА И КОНДЕНЗ

Много често, след смяна на старата дограма с нова, без значение дали е ПВЦ или алуминиева, се появява излишна влага и конденз. Повечето потребители обвиняват единсвено и само фирмата, която е изработила и поставила дограмата. Всъщност, за да се образува конденз и влага са необходими две условия - студена повърхност  и влажен въздух. Влажността на въздуха в помещенията се повишава от всичко, което отделя водни пари, като цветя, готвене, пране, хората в помещението и др. Когато влажният въздух достигне студени повърхности като външните стени, рамките на прозорците и техните стъкла, влагата в него кондензира по тях. Излишно е да споменаваме, че редовното проветряване играе съществена роля за добрата влажност на въздуха в помещенията. Но освен това е много важно да се обърне внимание, както на стъклопакета на дограмите, така и на външната изолация. Тя също играе важна роля за влагата в сградите.

За съжаление, в България повечето сгради са построени преди да влязат в сила  строителните норми, които изискват висока степен на топлоизолация на стените. Поставянето на външна изолация ще повиши повърхностната температура на стените, с което ще се елиминира кондензът, ще  се намалят разходите за отопление и ще се подобри комфорта в помещението, тъй като  ще намалеят температурните разлики в различните му части и усещането за “лъхане” на студ от стените.

МУХЪЛ

След повишената влага и конденз в помещенията, следва появата на мухъл. Освен, че е грозен, мухълът е много вреден за здравето и се остранява трудно. Логично, топлоизолацията играе важна роля и при появата на мухъл и плесен, защото най- важното условие , за да се оттървем от мухъла е да спрем влагата отвън. Специалистите препоръчват това да стане със стиропор, с широчина от 8 см. Той изолира много добре влагата, защото „диша” и по този начин няма как да се образува мухъл и плесен. Стените  са прекалено студени и се образува конденз по тях. Проблемът се решава с топлоизолация. На стените външна, а на тавана вътрешна. Това е една инвестиция, която ще спести много труд и пари в бъдеще. Най-добре е да се комбинират термокерамична боя отвътре с външна топлоизолация. Поставянето на външна изолация ще повиши повърхностната температура на стените, с което ще елиминира конденза.

Поддържането на добър микроклимат в жилището е ключът към доброто здраве. Микроклиматът силно зависи от температурата на въздуха в помещенията, от неговата влажност, от наличието на въздушни течения, а така също и от повърхностната температура на заобикалящите стени, подове и тавани, включително и на прозорците. Тези фактори, до голяма степен могат да се контролират от добрата топлоизолация. Нездравословният микроклимат неминуемо предизвиква настинки, ревматизъм, поява на различни алергии или обостряне на астмата. Освен това, качествената топлпоизолация допринася и за намаляване на навлизащия шум.  Качествената топла изолация има дълготрайни положителни ефекти не само върху нас самите- защото намаляване разходите си за ток, поддържаме здравословна температура и влага, но и за околната среда. Изключително важно  е и вида на топлпоизолацията, която сме избрали. Неправилно поставената изолация може да доведе до много излишни разходи и дискомфортна среда.