5 признака, че имате нужда от нов ламиниран паркет

01.06.2017

Ламинираният паркет е най- популярната и предпочитана подова настилка в цяла Европа.  Главните причини за това са, че той е изключително лесен за поддръжка и се инсталира лесно. С времето пазара започва да предлага все по- качествени, красиви и издръжливи ламинирани паркети.  

Ламинираните подови настилки са универсален, издръжлив и атрактивен продукт. Макар да наподобява дърво, всъщност ламинирания паркет е  съставен от няколко слоя материал, слети заедно под високо налягане. Повечето ламинирани подови настилки се състоят от устойчив на влага слой  (дървесни влакна с висока плътност). Това е завършено с фотографско изображение с високо качество на печата. След това се довършва с изключително твърдо, прозрачно покритие, направено от специална смола покрита с целулоза, за да се предпази от износване. Ламинираните подови настилки са идеални за всеки, който иска трайна подова настилка и иска да спести от времето си за монтаж. Ламинатът е също така екологичен, тъй като използва по-малко дървесина в своята конструкция. Още много са предимствата на ламинирания паркет, но днес ще отделим 5 признака, че имате нужда от нов ламиниран паркет.

Резултат с изображение за laminate

Подовата настилка не пасва на интериора

Независимо дали в момента домът Ви е с ламиниран паркет, дървен паркет, плочки или балатум, подовата настилка  има голямо значение за цялата визия на дома. За щастие разнообразието от ламиниран паркет е толкова богато, че няма как да не се намери подходящ цвят или стил за всеки един дом. Ламинираните подови настилки имат широка гама от цветове, щампи и текстури. Те може да изглеждат като естествен камък, гранит, мрамор, дърво или на тях може да се постави всеки един образ, който пожелае клиента.

Ако е дошъл ред за подмяна на мебелите у дома е добре да предвидите и смяна на ламината. Представете си само, колко неподходящо ще е ако поставите в дома си нови мебели във винтидж стил, а ламинирания паркет е в син цвят, съчетан с предишния интериор на стаята. Огромно значение за вида има съчетанието на подовата настилка със стила на мебелите и интериора. Дори можем да приемем, че ламинирания паркет е част от обзавеждането на стаята. 

Резултат с изображение за laminate

Ако вече е дошъл момента на това какъв точно цвят да изберете, нашия съвет е да се съобразите с мебелите в стаята или с вратите и прозорците. Освен това е добре да имате предвид и геометричните характеристики на самото помещение. Например, ако става дума за части, които са прекалено издължени и създават усещане за стесняване, можете да заложите на топлите цветове, както и на напречните линии, които оптически ще разширят пространството. По обратния ред можете да постигнете и резултат за удължаване на дадено помещение. Най- масово хората избират ламинират паркет , който наподобява истинско дърво, защото придава една топлина и уют на стаята. Освен това дървената настилка лесно се комбинира с повечето мебели или цветове на стените. 

Надраскан и захабен ламиниран паркет

Драскотините по ламинирания паркет са един от най – често срещаните проблеми на този вид подова настилка. Местене на дивани и други тежки предмети или пък ноктите на домашните ни любимци, за жалост причините за надраскване са много. Разбира се, че малки, незабележими с просто око драскотини не са причина за смяна на ламинирания паркет. Но идва момент, след много време на ползване, след много усилия за заличаване на драскотините, когато вече положението е много тежко и варианта домът ни да изглежда добре поддържан, нов и чист е смяната на самия ламинат. Повечето хора сменят ламинирания паркет дори сами и то без да имат предишен опит в дърводелството, тъй като самата инсталация на този вид настилка е много лесна и става за един ден. Освен това цените на ламинатите са съвсем достъпни и повечето хора лесно взимат решението да сменят цялата настилка на стаята.  Самите драскотини и нарушаване на повърхността на ламината превръщат в пода в по- труден за почистване и колкото и да се чисти винаги изглежда, че не е съвсем чисто заради тези драскотини. Един хитър трик, с който можете временно да заличите малка дупчица или драскотина в ламинирания паркет е с пастел. Важно е само да паснете точния цвят, защото иначе дефектът си личи още повече. „Надрасквате” обилно процепа с пастела и това ще заличи временно грозната бразда, която Ви вади очите. За да опазите подовата си настилка от наранявания, е добре да я пазите от дребни твърди частици, като стъкла, камъчета, пясък или части от украшения, които са паднали на пода.

Резултат с изображение за laminate

Въпреки, че ламинираните подове са силно устойчиви на петна и одраскване, те не са неразрушими. За да постигнете максимална издръжливост и красота на вашите ламинирани подови настилки, препоръчваме следните практики като част от нормалната грижа и поддръжка на вашия под:

-          Поставете облицовка извън външните входове, за да събирате излишната влага, пясък, или други потенциално увреждащи вещества, които могат да попаднат върху вашия ламиниран паркет.

-          Използвайте цветни и меки килими или подложки върху вашата ламинатна повърхност.

-          Избягвайте остри или заострени предмети, като например високи токчета върху ламинирания под.

-          Използвайте защитни филцови подложки под краката на мебелите или широките колелца . Така дори и комшиите ще са щаслтиви.

-          Не бутайте мебели или уреди по ламинирания под. Ако използвате колелца за придвижване на мебели или уреди, поставете чист лист от гладък шперплат или друг защитен слой върху Вашата ламинатна повърхност. Ако има как вдигайте мебелите, а не ги суркайте по пода.

-          Не обработвайте и не лепете по ламинатните подови панели, след като сте ги инсталирали.

-          Никога не  лакирайте ламинираните подови повърхности.

Резултат с изображение за laminate

Надигнат и подпухнал ламиниран паркет

Най- вероятно Ви се  е случвало да се спука някоя тръба на мивката и да наводни помещението. Това е един често срещан проблем, който за съжаление води до унищожаване на ламинирания паркет. Той се надува и деформира и дори и да го оставите да изсъхне няма как да бъде същия.

Друг много често срещан случай е надуване на паркета в следствие на дъжд, който е проникнал през отворен прозорец. Тогава най- вероятно не е развалена подовата настилка в цялата стая, а само там където е проникнал дъжда.  За съжаление наводнен ламинат никога не може да се възстанови напълно. Ако  е леко подут може да се помисли за смяна само на деформираните парчета. Хубаво е да не забравим при отстраняването на наводнения ламинат, да премахнем и подложката. Най- вероятно тя също е мокра или поне влажна, а това не е добре при поставяне на нов ламинат върху нея.

Резултат с изображение за laminate

Неподходяща дебелина

На пазара има богата гама от различни видове ламинат /ламиниран паркет/. Изгодната цена, лесната поддръжка и лесния монтаж в много случаи са определящи при избора на ламиниран паркет за покриване на подове. Различните характеристики и дебелина на ламинирания паркет в много случаи могат да бъдат доста объркващи. Също така може да се окаже, че заради неправилно избраните дебелина и клас на паркета се налага скорошната му подмяна.

Като цяло, дебелината варира от 6 до 12 мм. Много важно  е да предвидите дебелината според помещението, в което ще се слага ламинирания паркет. Тънкия ламинат изисква изключително гладка и равна повърхност, върху която ще се слага. Слабото място на тънкия ламинат са закрепващите части на плоскостта. При  дори и леки неравности на пода тези закрепващи части могат лесно да се счупят. Добре е подложката при ламинат с дебелина от 6мм да бъде  2мм. Тънък ламинат може да се използва при помещения с нисък интензитет на натоварване – спални, ниши, гардеробни и др.

Най- предпочитаната дебелина е тази от 8мм. Там разнообразието от цветове и класове е най-голямо и самият ламинат е с добри характеристики. Ако не сте се съобразили с това при поставянето на подовата настилка, може да се образуват деформации по самия ламинат.

 

Стара и трудна за поддръжа подова настилка

Красотата на дървения паркет е неоспорима. Но в забързаното ежедневие, сигурно Ви е омръзнало непрекъснатите усилия, които трябва да полагате за поддръжката на естествения паркет. Масивния паркет е по- старата версия,  която с годините се е доказала сред ценителите на естествени материали. Разбира се, че има много предимства, но ако нямате време за често циклене, както и добри познания в областта и при монтажа е време да го замените с ламиниран паркет. Цикленето на паркета е необходимо, за да остане той в добро състояние и да създава приятна атмосфера в дома ви.Освен това масивния паркет е неустойчив на влага и е значително по- скъп от ламинирания. Ако в приоритет на ежедневието Ви е лесна и бърза поддръжка на пода у дома, несъмнено трябва да замените стария дървен паркет с ламиниран. Дървеният материал, колкото и да е твърд, при наличието на друг вид твърд материал върху него и натиск от случайно стъпване на човек, може да го издраска. Препоръчва се редовното чистене на пода от прах и избърсването му с влажна кърпа. Използването на специален препарат за дървени подови покрития е препоръчително. За щастие разнообразието от модели на пазара е богато и винаги може да съчетаете визуалните предпочитания с удобството.

Резултат с изображение за laminate

Това каква подова настилка ще изберем е от съществено значение за интериора на дома. Подът е съществена част от общото впечатление за стила и класата на жилището, той е подложен на високо натоварване и замърсяване, а подмяната му изисква усилия и средства. Ето защо ламинирания паркет  е сред най- често срещания избор за подова настилка в жилищата. Лесен е за поддръжка, красив е и цената му е достъпна. Ламинирания паркет е непретенциозна, сравнително евтина, издръжлива и практична настилка. При нужда от смяна, това става много лесно и много бързо, което е сред най- големите му предимства пред другите подови настилки.