5 предимства на гранитогреса

04.08.2019

Макар и не отдавна на пазара, гранитогресът става все по- предпочитан материал за подова настилка. През последните години се наблюдава изобретяването и развитието на много нови технологии и методи, благодарение на които се създават все повече нови модели, текстури и иновативни допълнителни елементи и типове гранитогрес от ново поколение, които се характеризират със значително по-високи функционални и технически характеристики.

Де факто, гранитогресът предлага неограничени възможности за създаване на оригинален дизайн във всякакви стилове и цветове. Понякога, обаче постигането на новите естетически ефекти може да предизвика някои промени в характеристиките на плочката. Те могат, например, да накарат плочките да загубят от своята устойчивост към някои химикали.

Видовете гранитогрес можем да разграничим на три категории - естествени, остъклени и полирани. Тези плочики, обикновено се изработват с метод на стриване на прах на порцеланова глина. Това създава много фина текстура, гладка повърхност и плътна маса. Те имат скорост на поглъщане от 0,5% или дори по-малко. Това ги прави устойчиви на слана, влага, вода, резки промени в температурата и др. Тези плочки, също така, се предлагат с неглазиран, матиран или много силно полиран финал.

Натуралният гранитогрес се характеризира с това, че е неостъклен и неполиран. Скоростта му на поглъщане е по-малко от 1%. Скоростта на абсорбция няма връзка с повърхността. Тези гранитогресни плочки понякога се третират с разтворими соли или дори може да съдържат различни примеси. Наричат се още двойно заредени. Това означава, че горната половина на плочката по отношение на дизайн и текстура, варира от долната половина.

Плочките от така наречения „остъклен гранитогрес” могат да бъдат частично остъклени или напълно остъклени.  Повечето от гранитогресните плочки имат скорост на абсорбция около 0,5%. И все пак, абсорбцията може да бъде дори  под 0,1%, ако глиненото тяло се използва върху лицето на плочката. Интересно е, че тя дори може да се полира.

Полираните гранитогресни плочки се доближават във финалния си вид до гранит. Повърхността не е всъщност глазура. Тя на практика съдържа естествен порцелан, който има гладка повърхност. Човек може да се възползва от някои методи за увеличаване на тяхната устойчивост.

Гранитогресът, най-просто казано представлява изкуствен камък. Разликите между плочите от гранитогрес и керамичните плочки за баня са в състава на материалите, от които са изработени. Разликата се вижда при срязване – плочите от гранитогрес отгоре, отдолу и във вътрешността си са с един и същ цвят за разлика от керамичните.

Какви са предимствата на гранитогреса?

Издръжливост и дълготрайност

Самото производство на гранитогреса представлява много високотехнологичен процес, при който се смесват различни естествени и изкуствени материали, което води до получаването на изключително здрав  финален материал. След като се получат плочите, те се пресоват под много голямо налягане и след това се изпичат на много високи температури. И така се получават много здрави плочки, които са в състояние да устоят на всеки порив на времето  и околната среда.

Цвета на дадената плочка от гранитогрес се постига още при самото ѝ производство.  Добавят се желаните пигменти, които с процеса на обработката се смесват и разпределят така, както в естествените камъни. Именно заради този начин на получаване на цвета, той не бива повлиян от слънчеви лъчи, влага или други фактори, които обикновено променят цвета.

Огромната твърдост, която е характерна за гранитогреса се дължи на ниската му пористост. Той се отличава с голяма механична устойчивост в сравнение не само с керамичните плочки, но дори и с тази на естествения камък. Материалът е силно износоустойчив, отнася се към групата PEI V, което означава, че може да се прилага на всякакви места.  Разбира се, че трябва да се внимава по време на транспортиране и полагане, защото колкото и да е устойчив, все пак гранотгоресът може да се счупи. Веднъж инсталиран правилно не би имало нещо, което да го повреди.

Много лесна поддръжка

Каквото и да си говорим това също е едно от водещите предимства на гранитогреса. В това заъбрзано ежедневие, всяка домакиня би предпочела настилката на пода да се чисти лесно и бързо, без да е претенциозна към препарати. Гранитогресът е точно такъв.

Разбира се, че поддръжката започва още със самото поставяне на плочката. Това включва пълното премахване на остатъци от лепило и мръсотия от строителни отпадъци, веднага след поставянето на самата плочка. В повечто пъти, след поставяне на фугите, плочките могат да бъдат успешно почистнеи само с помощта на  мек парцал и прах за пране, последвано от обилно изплакване и подсушаване. Ако има остатъци от лепило този процес може да се повтори няколко пъти.

При фугиране на гранитогресни плочки, също може да ползвате почистващи препрарати за по-лесно премахване на фугата от повърхността на плочката. Много е важно да следвате инструкциите на производителя за употреба на тези продукти.

След като поставеният гранитогрес вече може да бъде подлаган на нормална експлоатация, почистването му става все така лесно. Високата плътност и нискатата водопоглъщаемост на този материал го правят изключително не капризен към препарати. Тези плочки не изискват използването на запечатващи материали или пасти. В пазарната мрежа се продават много универални препарати, на достъпни цени, с които лесно  и бързо можем да почистим пода си. Както се досещате, най- важно е силните замърсявания, пападнали на плочките да бъдат отстранени веднага, за да не предизвикат някакво обезцветяване или потъмняване на мястото, както и след като сте приключили почистването с препарат и изплакнете с вода, не забравяйте да изчакате да изсъхне, за  по- голяма безопасност.

Голямо разнообразие

Едва ли има вкус, който да не може да бъде задоволен относно визията на гранитогресните плочки. Освен всички качества, гранитогресът се предлага с голямо разнообразие от видове, цветове и текстури. Той може да бъде глазиран, полиран, матиран и дори релефен. Явява се добър заместник на естествените настилки и облицовки, като ги имитира много добре в интериорния или екстериорен дизайн, така че дори любителите на естесвените материали, могат да си спестят много главоболия, като заложат на гранитогреса. 

Добре е да споменем, че глазираните плочки от гранитогрес са предпочитани за помещения у дома, които не са толкова натоварени, поради причината, че след много време на експлоатация, могат да загубят част от блясъка си. Те са подходящи за помещения,като спалните, защото там освен по- малката натовареност, вероятността от влага и вода са минимални. Напълно гладките плочки, могат да бъдат опасни, когато са мокри, защото стават много хлъзгави. Именно за това и не се препоръчва да бъдат монтирани навън.

Матираните плочки от гранитогрес са сред най- предпочитаните, не само защото са по- безопасни, но и защото дават голяма възможност за имитация на различни естествени материали. Някои хора смятат, че матираните плочки са по- трудни за почистване, но това зависи от вида на мата, начина на експлоатация, почистване и т.н.

И тук разбира се, трябва да се съобразите с интериора на помещението или мястото, за където планирате да поставите плочки от гранитогрес. Обърнете внимание не само на цветовете и ефекта, който придават те, но и на големината на плочката. Например, не е подходящо в малка стая да поставите големи плочки.

Наложени са различни линии и стилове на гарнитогреса, като всички линии са подходящи за всеки тип стенни и подови приложения. Декорациите и специалните части подобряват възможностите за изразяване на огромна гама от цветове и размери.

Висока устойчивост от износване

Може да се каже, че поставен правилно и поддържан правилно, гранитогресът на практика е вечен. Гранитогресът може да се използва, както  за подови, така  и за  стенни облицовки и е идеалното решение за помещения с висока натовареност и повишено влияние на физико-химичен стрес.  Заради високата си плътност и начина на производство, гранитогресът е много устойчив на износване и именно заради това е предпочитан материал за подова настилка в повечето сгради от обществено значение, като гари, хотели, търговски обекти и други. Освен това е почти невъзможно да се счупи, разбира се ако е поставен правилно и качествено.

Всъщност  високата устойчивост на износване се дължи предимно на факта, че целият материал, от който е направена плочката, е еднороден по структура и цвят, а не както при обикновената подова керамика, щом се олющи глазурата, отдолу става видим вече друг материал. Дори и да се надраска, макар това да е много трудно при гранитогресните плочки, самата драскотина няма да се забелязва именно поради причината, че струкурата и цвета са едни и същи навсякъде. В допълнение с това, цената на гранитогреса вече е почти такава, като на другите видове плочки, което го прави още по- предпочитан . 

Плътната структура на материала и почти пълната липса на пори в него правят повърхността на плочките силно устойчива срещу образуване на петна, а прахта и замърсяването на такъв под се почиства много лесно и с обикновени миещи препарати, дори да сте избрали матирани гранитогресни плочки.

Именно заради тези си качества и свойства, гранитогресните плочки се използват все повече за външни облицовки на сгради и/ или помещения. Освен, че придават невероятна визия, те са подходящи за тази цел именно защото се цапат много трудно и се почистват много лесно.

Достъпна цена

Изброявайки всички предимства на гранитогреса и сравнявайки го с „вечна настилка”, факторът цена не би трябвало да има кой знае какво значение.  Разбира се, че не може да се даде точна цена на гранитогреса. Всичко зависи от производителя, дебелина, вид и т.н.  И все пак, къде се намират плочките от гранитогрес в ценово отношение спрямо обикновената подова керамика? Най-общо казано обаче, най- стандартните плочкит от гранитогрес могат да ви струват колкото обикновени керамични плочки. Полираните гранитогресни плочки, предполат малко по-висока цена.