Топ 5 предимства на гранитогреса

16.03.2021

Макар и неотдавна на пазара, гранитогресът става все по-предпочитан материал за подова настилка от много домакинства. През последните години се наблюдава изобретяването и развитието на много нови технологии и методи, благодарение на които се създават все повече модели, текстури и иновативни допълнителни елементи и видове гранитогрес от ново поколение, които се характеризират със значително по-високи функционални и технически характеристики.

Гранитогресът, най-просто казано представлява изкуствен камък

Разликите между плочите от гранитогрес и керамичните плочки за баня са в състава на материалите, от които са изработени. Разликата се вижда при срязване – плочите от гранитогрес отгоре, отдолу и във вътрешността си са с един и същ цвят за разлика от керамичните.

Тези плочки обикновено се изработват с метод на стриване на прах на порцеланова глина. Това създава много фина текстура, гладка повърхност и плътна маса. Те имат скорост на поглъщане от 0,5% или дори по-малко. Това ги прави устойчиви на слана, влага, вода, резки промени в температурата и др.

Де факто, гранитогресът предлага неограничени възможности за създаване на оригинален дизайн във всякакви размери, стилове и цветове - ще срещнете дизайни, които наподобяват различни естествени материали като дърво, мрамор, камък или дори цимент. Гранитогресът е подходящ и предпочитан както за подове, така и за стенни облицовки, на открито и на закрито.

Основните съставки за създаването на тази супер здрава плочка гранитогрес са глина, смола и пясък. Готовата смес се изпича при температура над 1200 градуса, което прави плочките от гранитогрес водоустойчиви и влагоустойчиви.


Има 3 основни вида гранитогрес: матиран, полиран и гланциран.

Матираният гранитогрес има много предимства

Топ 5 предимства на гранитогреса

Той може да бъде с релефна повърхност, която е антихлъзгава и е много устойчив на голямо натоварване. Трудно може да се износи такъв тип гранитогрес.

Матираният гранитогрес е изключително здрав и ще запази вида си дълги години. Той е подходящ за поставяне в мокри помещения като банята или на двора, защото не е хлъзгав и това ще Ви спести проблеми.

Матираният гранитогрес е сред най- предпочитаните, не само защото е безопасен, но и защото дава голяма възможност за имитация на различни естествени материали. Някои хора смятат, че матираните плочки са по- трудни за почистване, но това зависи от вида на мата, начина на експлоатация, почистване и т.н.

Полираните и гланцираните гранитогресни плочки се отличават с гладка почти огледална повърхност

Топ 5 предимства на гранитогреса

Те имат едно по-особено луксозно излъчване и придават на помещението стил и класа. Повърхността на гланцирания гранитогрес всъщност не е глазура. Тя на практика съдържа естествен порцелан, който има гладка повърхност.

Повърхността му обаче е гладка, което не позволява в него да попиват петна и замърсявания, а това го прави лесен за поддръжка и устойчив на износване. Плочките от така наречения „остъклен гранитогрес” могат да бъдат частично остъклени или напълно остъклени.

Повечето от гранитогресните плочки имат скорост на абсорбция около 0,5%. И все пак, абсорбцията може да бъде дори под 0,1%, ако глиненото тяло се използва върху лицето на плочката. Полираните гранитогресни плочки се доближават във финалния си вид до гранит.

Добре е да споменем, че глазираните плочки са предпочитани за помещения у дома, които не са толкова натоварени, поради причината, че след много време на експлоатация, могат да загубят част от блясъка си. Те са подходящи за помещения като спалнята и всекидневната, защото там освен по-малката натовареност, вероятността от влага и вода са минимални.

Напълно гладките плочки могат да бъдат опасни, когато са мокри, защото стават много хлъзгави. Именно за това и не се препоръчва да бъдат монтирани навън или в банята.

Какви са предимствата на гранитогреса?

Издръжливост и дълготрайност

Топ 5 предимства на гранитогреса

Самото производство на гранитогреса представлява много високотехнологичен процес, при който се смесват различни естествени и изкуствени материали, което води до получаването на изключително здрав финален материал. След като се получат плочите, те се пресоват под голямо налягане и след това се изпичат на високи температури. И така се получават много здрави плочки, които са в състояние да устоят на всеки порив на времето и околната среда.

Цвета на дадената плочка от гранитогрес се постига още при самото ѝ производство. Добавят се желаните пигменти, които с процеса на обработката се смесват и разпределят така, както в естествените камъни.

Именно заради този начин на получаване на цвета, той не бива повлиян от слънчеви лъчи, влага или други фактори, които обикновено променят цвета на плочката. Това гарантира запазването на естетическия вид на гранитогреса за дълги години.

Огромната твърдост, която е характерна за гранитогреса, се дължи на ниската му порестост. Той се отличава с голяма механична устойчивост в сравнение не само с керамичните плочки, но дори и с тази на естествения камък.

Материалът е силно износоустойчив, отнася се към групата PEI V, което означава, че може да се прилага на всякакви места (открити и закрити). Разбира се, че трябва да се внимава по време на транспортиране и полагане, защото колкото и да е устойчив, все пак гранитогресът може да се счупи. Веднъж инсталиран правилно не би имало нещо, което да го повреди.

Много лесна поддръжка

Каквото и да си говорим това също е едно от водещите предимства на гранитогреса. В това забързано ежедневие, всяка домакиня би предпочела настилката на пода да се чисти лесно и бързо, без да е претенциозна към препарати. Гранитогресът е точно такъв, особено гланцираният и полираният гранитогрес.

Разбира се, че поддръжката започва още със самото поставяне на плочката. Това включва пълното премахване на остатъци от лепило и мръсотия от строителни отпадъци, веднага след поставянето на самата плочка. В повечето случаи, след поставяне на фугите, плочките могат да бъдат успешно почистване само с помощта на мек парцал, последвано от изплакване и подсушаване. Ако има остатъци от лепило, този процес може да се повтори няколко пъти.

При фугиране на гранитогресни плочки, също може да ползвате почистващи препарати за по-лесно премахване на фугата от повърхността на плочката. Много е важно да следвате инструкциите на производителя за употреба на тези продукти.

След като поставеният гранитогрес вече може да бъде подлаган на нормална експлоатация, почистването му става все така лесно. Високата плътност и нискатата водопоглъщаемост на този материал го правят изключително некапризен към препарати. Тези плочки не изискват използването на запечатващи материали или пасти.

В пазарната мрежа се продават много универсални препарати на достъпни цени, с които лесно и бързо можем да почистим пода си. Както се досещате, най- важно е силните замърсявания, попаднали на плочките, да бъдат отстранени веднага, за да не предизвикат някакво обезцветяване или потъмняване на мястото, както и след като сте приключили почистването с препарат и изплакнете с вода, не забравяйте да изчакате да изсъхне, за по- голяма безопасност.

Голямо разнообразие

Едва ли има вкус, който да не може да бъде задоволен относно визията на гранитогресните плочки. Освен всички качества, гранитогресът се предлага с голямо разнообразие от видове, цветове и текстури.

Той може да бъде глазиран, полиран, матиран и дори релефен. Явява се добър заместник на естествените настилки и облицовки, като ги имитира много добре в интериорния или екстериорен дизайн, така че дори любителите на естествените материали, могат да си спестят много главоболия и пари, като заложат на гранитогреса.

И тук разбира се, трябва да се съобразите с интериора на помещението или мястото, за където планирате да поставите гранитогрес. Обърнете внимание не само на цветовете и ефекта, който придават те, но и на големината на плочката. Например, не е подходящо в малка стая да поставите плочки с голям размер.

Наложени са различни линии и стилове на гранитогреса, като всички те са подходящи за всеки тип стенни и подови приложения. Декорациите и специалните функции подобряват възможностите за изразяване на огромна гама от цветове и размери.

Висока устойчивост от износване

Може да се каже, че поставен и поддържан правилно, гранитогресът на практика е вечен. Гранитогресът може да се използва, както за подови, така и за стенни облицовки и е идеалното решение за помещения с висока натовареност и повишено влияние на физико-химичен стрес.

Заради високата си плътност и начина на производство, гранитогресът е много устойчив на износване и именно заради това е предпочитан материал за подова настилка в повечето сгради от обществено значение, като гари, хотели, търговски обекти и други. Освен това е почти невъзможно да се счупи, разбира се ако е поставен правилно и качествено.

Всъщност, високата устойчивост на износване се дължи предимно на факта, че целият материал, от който е направена плочката, е еднороден по структура и цвят, а не както при обикновената подова керамика, щом се лющи глазурата, отдолу става видим вече друг материал.

Дори и да се надраска, макар това да е много трудно при гранитогресните плочки, самата драскотина няма да се забелязва именно поради причината, че структурата и цвета са едни и същи навсякъде. В допълнение с това, цената на гранитогреса е много близка до другите видове плочки, което го прави още по- предпочитан .

Плътната структура на материала и почти пълната липса на пори в него правят повърхността на плочките силно устойчива срещу образуване на петна, а прахта и замърсяването на такъв под се почиства много лесно и с обикновени миещи препарати, дори да сте избрали матирани гранитогресни плочки.

Именно заради тези си качества и свойства, гранитогресните плочки се използват все повече за външни облицовки на сгради и/ или помещения. Освен, че придават невероятна визия, те са подходящи за тази цел именно защото се цапат много трудно и се почистват много лесно.

Достъпна цена

Изброявайки всички предимства на гранитогреса и сравнявайки го с „вечна настилка”, факторът цена не би трябвало да има кой знае какво значение. Разбира се, че не може да се даде точна цена на гранитогреса. Всичко зависи от производителя, дебелина, вид и т.н.

И все пак, къде се намират плочките от гранитогрес в ценово отношение спрямо обикновената подова керамика? Гранитогресът може да Ви струва колкото обикновени керамични плочки. Ако искате “екстри”, обаче, като полиран гранитогрес, например, ще трябва да отделите по-голяма сума пари за закупуването му.

Топ 5 предимства на гранитогреса

Топ 5 предимства на гранитогреса