5 практични предложения за нови плочки за баня

08.05.2017

Банята е едно от най-често използваните помещения във всеки дом. Счита се, че банята носи покоя в дома. Според последните статистически изследвания през живота си човек прекарва общо от 3 до 5 години в банята. Там е нашето място за възстановяване и почивка след тежък натоварен ден или пък мястото, където започва нашия ден.  Счита се, че състоянието на банята показва доколко се грижите за себе си. Ако там има хаос или е мръсно, вероятно се борите с лошите навици. Те се оглеждат в недостатъчното „работене” над себе си, недостатъчно сън или лошо хранене. Мръсната баня говори и за липса на самоуважение. Ето защо е много важно нашата баня да бъде винаги добре поддържана, чиста и спретната. Ще разгледаме няколко практични предложения за нови плочки за банята.

Лесно почистване

Често пъти при обзавеждането на едно жилище, собсвениците не се замислят за последващата поддръжка. А това всъщност се превръща в едно от най-досадните и неприятни последствия на грешно направения избор. Съществуват много красиви плочки, които обаче са изработени от материали, които се почивстват много трудно и превръщат живота на домакините в ад.  Плочките от теракот, например са по-трудни за почистване, тъй като са по-порести. Гланцираните, едноцветни плочки, особено ако са  в тъмните гами пък си личат изключително много, когато са мръсни или просто има засъхнали капки вода по тях. Самите гланцирани плочки, обаче се почивстват по-лесно от матовите. Много често домакините със забързано ежедневие избират гланцирани плочки за баня в преливащи, светли цветове. Освен, че са лесни да поддръжка, този тип шарка не позволява на варовиковите следи от водата да си личат. И все пак се препоръчва банята да се почивства поне веднъж седмично. Така, освен че се спестява голямо търкане се поддържа и добрата хигиена. Тайната на блестящите плочки е ежедневното почистване. Отнема около 5- 10 минути, но предимството е, че колкото по-често се чистят плочките в банята, толкова по-лесно  е и самото почистване. За справка – занемарените плочки изискват много по-дълго време за търкане и миене и няма гаранция, че ще изглеждат отново изчистени напълно.

Резултат с изображение за bathroom tiles

Ето няколко прости правила за ежедневното поддържане на плочките в банята:

-          Почиствайте всеки ден плочките в банята с прахосмукачка или метла. Така ще обирате праха и други дребни частици, които натрупват по тях  и  в последствие се превтъщат в трудна за почистване мръсотия.  След ползване на банята е добре плочките да се подсушат с  моп или кърпа.

-          Използвайте на всеки няколко дена домашно приготвен препарат за почистване и  избелване на фуги. Това освен по-здравословно е и по-икономично и по-щадящо самите плочки. Такъв препарат се приготвя от сода за хляб и вода. Смесват се три части сода с една част вода и получената „кашичка” се нанася върху фугите. След това напръсквате с ябълков оцет и изчаквате шупването да премине. Изтъргвате с гъба или четка за зъби и изплаквате с вода.  Не забравяйте отново да подсушите. 

ВАЖНО: Оцета не се иползва върху мраморни плочки.

Подсушаване е толкова важно, за да се предотврати полепване на мръсотия и прах отново върху плочките и фугите.

Резултат с изображение за clean bathroom tiles

Вечни цветове

Ремонтирайки банята си, всеки би искал да има прозорец към бъдещето, за да се ориентира какво ще бъде модерно и след няколко години. Тенденциите в цветовете се менят толкова бързо, че ако имаше как да спазваме всяка от тях, може би ще се наложи да сменяма плочките в банята си всяка година. За щастие има цветове и комбинации от цветове, които остават вечни. Особено щом става дума за баня най- предпочитания цвят е синя с всички негови нюанси. Преличаващите плочки от синьо и бяло, освен че прикриват варовиковите капки и леките замърсявания, придават на банята свежест и простор.

 

Класика си оставя и бялото. За щастие вече дори и  при този цвят същестува разнообразие от нюанси. Цвят мляко, айвъри ( слонов кост), екрю или класическо снежно бяло, предпочитанията на всеки могат да бъдат задоволени. Белите плочки са изключително  подходящи за малките бани, които са често срещани в апартаментите. Те придват простор и светлина. Освен това, белите плочки са много подходящи за любителите на декоративните плочки. Ако изберете бели  плоки за стените на Вашата баня, може да съчетаете всякакви декоративни елементи. Цветята са сред най- класическия избор. За тази цел може да се ползват и пана от плочки, които са като пъзел – след залепване на стената се оформя картината, отпечатана върху тях. Този тип декорации за баня са особено подходящи за по-малки помещения, които придобиват допълнителен визуален обем.

Издръжливост

Едно от най-практичните решения, които можем да направим при избора на нови плочки за баня е това те да бъдат качествени и издръжливи. Що се отнася до това на пазарната мрежа има голямо разнообразие от качествени плочки на добри цени, които дават една гаранция, че ремонта в банята няма да се случи в близките години. Обикновено класиката е фаянс на стената и  теракот на пода. Това е така, защото  фаянсовите плочки са доста по-крехки и биха се счупили лесно при един изтърван предмет, например. Те са сравнително лесни да поддръжка и са доста често избора на повечето хора. Теракота е по-издръжлив  , което пък го прави подходящ за пода в банята. Освен това, едно от най- важните на качества на избраните плочки за баня е тяхната влагоустойчивост. Теракотените и фаянсови плочки са именно такива.

Ако се чудите как точно да различите фаянсовите и теракотените плочки, обърнете внимание на визията. Обикновено фаянсовите плочки са едноцветни или с по- опростени шарки в сравнение с теракотените. Теракотените плочки, разбира се могат да се ползват и за стените. Всичко е въпрос на избор. Основната разликата в здравината на двата вида се дължи на температурата при изпичане.

 

Безопасност   и текстура

Тези две характеристики също имат голяма роля в избора на нови плочки за баня. Тъй като ремонта на банята не е шега работа се предполага, че той не се прави често ( както например  често пребоядсиваме стените в кухнята си с цел освежаване) е препоръчително да се обърне голямо внимание на всеки един детайл. А що се отнася до безопасността- това е условие, което трябва да спазим задължително.

Текстурата на плочките има определящо значение за постигането на желания интериор. Освен това текстурата определя и самата функционалност на банята. Най-често правим асоциация на по-необичайните текстури само с  декоративния им ефект, но всъщност те имат и друго важно предназначение. Така например, грапавата повърхност на плочките на пода в банята не позволява плъзгане, а по този начин е в състояние да предотврати евентуални неприятни инциденти. Това важи особено много за домовете, в които живеят възрастни хора и/ или малки деца. На пазара съществуват специални плочки, чиято повърхност е с нарези, имащи точно такава цел – да предпазват от подхлъзване след намокряне. Матираните плочки също имат този ефект, за това е почти задължително пода в банята да бъде с такъв тип плочки. Освен това визуално също стои много по- добре комбинацията между гланц по стените и мат или друга нестандартна текстура за пода.

Резултат с изображение за bathroom

Модни тенденции- как да изберем

Сред огромното разнообразие от плочки за баня човек лесно може да бъде разколебан в избора си. Най- лесно може да вземете решението какви плочки да изберете е като следвате личния си вкус и предпочитания. Всеки си е представял банята на мечтите. Съобразявайки се с другите, чисто практични фактора, визията и цветовете изберете според Вашия личен вкус. Така банята винаги ще бъде приятна и уютна за Вас самите.

Друг начин за избор е като се съобразите с целия интериор на дома си. Така например, ако домът Ви е в стил рустик, набраздените плочки в кафеникави цветове са един много подходящ избор. Отново  е важно да не пропускаме практичността преди всичко.

Ако все пак колебанието остава, а избора е много богат се опитайте да ограничите предпочитанието си до три. Отделете трите най- желани модела плочки и си дайте малко време, за да вземете крайното решение. Посъветвайте се  с близки и приятели или с консултантите в магазина.

Най- лесно ще Ви бъде ако просто спазите модните тенденции в момента. През 2017- 2018г. един от най-предпочитаните цветове е сивия. Разбира се, че има много нюанси, преличващи плочки и всякакви декоративни варианти, които биха паснали почти на всеки вкус. Голите и неутрални цветове също  са на мода. В съчетание с тъмно сивото, се получава перфектен контраст. Сред модерните цветове на последните тенденции при плочките за баня са и пастелените варианти на класическото пепел от рози, синьото и зеленото.

 

Мраморните плочки също се завръщат към модерния свят, като те са по-скоро декоративен елемент, поради трудната си поддръжка. Феновете на мрамора могат да заложат и на имитиращи мрамор плочки от друг материал.

Друга нова тенденция през тази и идната година са нестандарните форми на плочките, като например шестоъгълник. Тази шестоъгълна форма е с дълготрайна тенденция и има варинати за много начини на интерпретация, дори и 3D дълбочина.

Всеки от нас има различни предпочитания и различна гледна точка, когато става дума за дизайн на банята. Някои предпочитат по- тъмните цветове, други пък харесват  светлите, някои предпочитат обли форми, други пък правите ъгли. Всеки има различен вкус,и затова пазара предлага  толкова много различни интериори, между които да избираме. Направете Вашата баня практична и такава, каквато искате да бъде Вие самите. Това е гаранцията за перфектна баня за всеки дом.