5 практични предложения за ламиниран паркет

04.06.2017

Ламинираните подови настилки обикновено са на половината от цената на традиционните настилки от твърда дървесина. Понякога спестяванията са още по-големи, в зависимост от вида на въпросните настилки. И с последните нововъведения в технологиите, ламинирните паркети  изглеждат все повече и повече, като истинско дърво. Ламинатът е много лесен за поставяне и много от хората, които го избират могат да го инсталират сами, без предишен опит в дърводелството.  С ламинирания паркет няма да имате нужда от пирони. Освен това ламинираният паркет  е устойчив на надраскване и избледняване, което го прави сред най- предпочитаните подови настилки. 

 

Ламинираният паркет е тип подова настилка характерна със своята практичност и огромно разнообразие от видове и цветове. По някои свои характеристики ламинатът превъзхожда естествения паркет - значително по-евтин е, устойчив на влага, надраскване и натиск, хигиеничен и лесен за поддръжка, не попива петна и не се гори от цигари, позволява дълготрайно ползване и е с по-бърз и лесен монтаж. Ето 5 практични предложения, при избора на ламинират паркет:    


1.     Какъв цвят да бъде ламинираният паркет?


Когато избирате цвета на ламинирания паркет, трябва да вземете под внимание желание краен резултат на интериора. Всяка стая е различна и изисква специфичен подход. Имайте предвид, че светлите цветове на пода увеличават визуално стаята и я правят по- просторна. И обратно- тъмните я правят по- малка.  Повечето ламинирани паркети са с гладка повърхност, която отразява навлизащата в стаята светлина. Ако ламината е светъл това отразяване ще направи стаята още по- светла и просторна. Това е един хитър трик, с който можете да внесете повече пространство, ако стаята е малка и не толкова светла. По- бледите цветове пък придават чистота и спокойствие.  Ако мебелите в стаята Ви са в тъмната гама, то тогава наистина изберете светъл ламинат. Това съчетания на тъмни мебели със светъл под е много подходящо и придава много уют.

 

Ако пък сте привърженици на по- тъмните подове, то тогава ги съчетайте със светли стени. Тъмните ламинирани паркети са идеални за създаване на контраст. Избягвайте чисто бели стени, вместо това изберете някой от нюансите на бялото. Може да разведрите като добавите цветни аксесоари в интериора. Твърде много тъмни цветове създават мрачна обстановка, с по-малко светлина и липса на атмосфера. Съчетанието, пък на един и същ цвят первази и ламиниран паркет правят пода да изглежда по- голям. А ако съчетаете цвета на первазите със стената, това ще създаде илюзията за по- малък под. 


2.Съчетание на ламинирания паркет с мебелите


Ако сте решили да съчетавате ламинирания паркет с мебелите в стаята, то е хубаво да се съобразите с няколко неща. Цвета на ламинирания паркет, който избирате трябва да е поне няколко тона по- светъл от цвета на мебелите. Или пък много по- тъмен от мебелите, за да има контраст. Ако сте избрали ламиниран паркет с неутрален цвят, като например натурален дъб, не се страхувайте да комбинирате с мебели направени от тъмно дърво като орех или венге.

Като цяло има следните зависимости: ламинатите с по- жълтеникави и бежови нюанси са топли и уютни и придават много оптимизъм. Декора върху ламината на клен, дъб или бук могат да направят дори и тъмната стая по-  топла и приветлива. Червеникаво- оранжевите цветове на ламинирания паркет, пък придават топлина и подхождат на жълти декорации и елементи в стаята. Класическите кафяви ламинати придават много земен вид на пода и като цяло на интериора в стаята. Кафявия цвят е универсален и неотрален, подходящ за различни интериори, стига да има достатъчно светлина в стаята.

 

Избора на ламинират паркет в пастелните цветове може да Ви звучи по- смело решение, но всъщност все по- често хората се спират именно на това. Подходящото съчетание на пастелен цвят ламинат със завесите или декоративните елементи в стаята, придават един уникален стил и визия на помещението, освен това издават една смелост към детайлите. Пастеленият под придава много свежест.

Ако мебелите в хола са в класически бели или черни нюанси, то избора на ламинат е добре да бъде насочен към сериозните цветови предложения. Мислейки за ламинирания паркет в спалнята е добре да изберем по –топли и светли цветове, като светло кафяво или бежово. Тези видове паркети се съчетават много сполучливо с мебели в светло зелените гами. А цялата тази комбинация придава много спокойствие. 

 

3.Обърнете внимание на натоварването на ламинирания паркет

 

За какво натоварване трябва да е подходящ Вашият нов под? Натоварването при употреба зависи от честотата и интензивността на преминаване. Според това в коя стая ще бъде поставен новия ламиниран паркет е редно да съобразите  и от кой клас  да бъде той. Най-популярен е ламиниран паркет с клас 31 или още АС3. Той е  предназначен за помещения с умерено натоварване,като спални и детски стаи. За хола и всекидневната много хора се ориентират към клас 32 или още АС4, за който се знае, че издържа на по-силен поток от хора и повече натоварване. Тъй като се предполага, че там има повече ходене и по- тежки мебели. Има едно златно правило, което се носи из паркетния свят и то гласи, че след като разберете кой клас е подходящ за помещението, за което е предвиден паркета, добавете плюс едно и вземете следващия! Това Ви гарантира безпроблемна експлоатация дълги години напред.  Ако сте от хората, които обичат често да сменят интериора на дома си, може да изберете и по- нисък от подходящото клас ламиниран паркет. Така или иначе ще смените съвсем скоро настилката.


4.Повърхността също има значение


Релефът или самата структура на ламинирания паркет също играе много важна роля за цялостната визия, както на пода, така и на помещението. Добрият релеф придава много реалистичен изглед на ламинатите от всички зрителни ъгли. Той е второто най-видимо нещо след декора като едно добро съчетание между релеф и декор прави ламината да изглежда забележително добре. Между производителите на ламиниран паркет тече постоянно съревнование кой ще въведе нови декори и нови структури, в което няма нищо лошо , разбира се. Това прави  ламинирания паркет подходящ и за най- капризния потребител.  

В правилно съчетание с декора на стаята, този ламинат изглежда зашеметяващо. Тук е мястото да споменем, че този вид ламиниран паркет не се почивства трудно и не   предпоставен към по- лесно замърсяване, особено ако изберете такъв, който има покритие против залепване на мръсотия. Като цяло ламинатите са сред най- предпочитаната подова настилка именно заради това, че се почистват лесно и бързо, без скъпи препарати.

А ако до сега не сте имали ламиниран паркет и все още не знаете как да се грижите за него ето няколко практични съвета за лесно и безопасно почистване:

- Най- важното при почистването на ламинирания паркет е да не изпозлвате меки парцали и стирки, които задържат много вода. Мокрото почистване ще доведе до повреда и подпухване на ламината.

-   Никога не нанасяйте восък или препарати с подобни елементи. Ламинираният паркет не  е от истинско дърво.

-  Не използвайте белина или тежки химикали, препарати с абразивни частици също не се препоръчват при почистване на ламиниран паркет.

- Премахването на мазни петна от ламината може да стане по- лесно ако преди това задържите лед върху мазнината, за да се втвърди. След като отстраните колко е възможно с пластмасов нож или шпатолка, забършете остатъка с мека кърпа напръскана с препарат за прозорци.

- Дъвката можете да премахнете с памук напоен с нисък % спирт.

- Лак по паркета?  Отговорът е – лакочистител. Избършете с топла влажна кърпа след това.

-Лепкави петна се почистват с влажна кърпа.

 

 5.Проверка на качеството на ламинирания паркет


Чудили ли сте се как да разпознаете дали даден ламиниран паркет е качествен или не без да се ръководите единствено от цената? Разбира, се че след като инвестирате в нова подова настилка и искате да я ползвате дълго и безпроблемно, е важно да сте убедени в качеството на избора си. 

Много лесно можете да проверите качеството на сглобката (така наречена клик система), като сглобите в магазина две или повече дъски. При некачествените ламинати се получават различия във височините на елементите и фуги между отделните дъски. Там където са съединени двете дъски ( снадките) трябва да са почти незабележими с просто око и да е равно при допир с ръка, а не да се усеща някакъв ръб между съединените дъски. При наличието на такива несъвършенства може да очаквате проблеми с покритието в бъдеще. Освен това в некачествените сглобки се събира и влага и това комбинирано с лошата влагозащитеност на евтините ламинати им помага да се издуят по-бързо.

По- качествените ламинирани паркети имат и по- висока степен на водопоглъщане. Това е така, защото материалът, от който са направени (HDF) е импрегниран със специални водозащитаващи смоли.  Това липсва при по – евтините версии. Освен това е хубаво и от долната страна на дъската да има ламиниран слой, който допълнително предпазва  самите дъски от проникване на влага и усукване, съдържаща се в основата под ламината. 

Както всички подови настилки, така и ламинираният паркет може да изиграе главната роля за това как искате да изглежда дома Ви. Преди да изберете декора на дърво, камък или мрамор, помислете добре за това каква  цялостна визия искате да придадете на Вашия дом. Не пестете от средствата си за ламиниран паркет и изберете качествения пред по – евтиния, защото това ще Ви даде гаранция за дълго и безпроблемно ползване.