3 сигурни решения за Вашата топлоизолация

05.07.2017

По времето на нашите деди, сградите са се строяли от от камък, кирпич и тухли, при което се е получавала дебелина от 70 см. и дори и повече. Това е подсигурявало хладина през лятото и топлина през зимата. Съвременното строителство, обаче няма как да постигне тази дебелина на стените, поради което много хора се оплакват от студени зимни месеци и непоносима жега през лятото, въпреки включените електроуреди и високите сметки за ток. С тези проблеми идва и решението- поставянето на топлоизолация. Последните тенденции са още при проектирането на новите сгради, да се мисли за поставянето на топлоизолация.

Отговорът на въпроса за най- добри материали за топлоизолация не е еднозначен, тъй като всеки обект си има своите специфични особености.  Като цяло най- добрия варинат е да се направи цялоста външна изолация на целия жилищен блок, вместо отделно всяко домакинство да прави своите външни стени, по различно време и с различни материали. За съжаление, често това не се случва, заради несъгласие от всички живущи и хората, които искат да изолират дома си правят това отделно.  Най- общо казано трите сигурни решения за вашата топлоизолация са:

Вътрешна топлоизолация. Кога е подходяща да се направи?

Преди да се вземе решение за поставяне на вътрешна изолация в жилището, трябва да се прецени какви ще бъдат физикохимичните влияния върху нея. Когато се монтира топлоизолация, която не е добре подбрана като материал, се получава обратен на търсения ефект. Вместо значително повишаване на топлината в помещението, може да се получи минимален ефект по отношение на температурата в комбинация с миризма на мухъл. Това се получава, ако се изберат неподходящи материали като минерална вата, върху която се поставя гипсокартон – една комбинация, която често се ползва.

Всеки един професионалист, който не иска само да Ви вземе парите, ще Ви предупреди, че след поставянето на топлоизолацията по стените се образува конденз, който попива във ватата и я навлажнява. И така вместо да се изолира топлината, тя започва да я предава активно и температурата значително намалява. Именно заради това е много важно материалът, който ще използвате за вътрешна топлоизолация да е водонепромокаем, за да остане сух. Оставят се въздухопроводи, които отвеждат влагата навън и е много, много важно помещението да се проветрява често.

Вътрешната топлоизолация е подходяща за сгради, където е необходимо бързо да се затопли въздуха вътре.  След като се спрат отоплителните уреди обаче, температура все така бързо пада.  Тя е подходяща за изолазия на мазета, сгради, кото са паметици на културата или в краен случай когато самата стена няма възможност да бъде изолирана отвън. Вътрешната топлоизолация е подходяща за подове заради по – комфортното усещане от топлия под  или за тавани, но когато температурната разлика с помещението отгоре е много  малка.

За да нямате проблеми с поставената вътрешна топлоизолация, имайте предвид, че трябва да бъде много добре изчислена точката на конденз, което повечето майстори спестяват на своите клиенти, за да улеснят труда си и да спестят време. Освен това трябва да се осигури перфектна вентилация на помещението, за да се предотврати образуването на влага, което през студените месеци е трудно изпълнимо. С честото проветряване отново се губи топлината на стаята и на практика се обезмисля поставената топлоизолация. Не се препоръчва монтаж на вътрешна топлоизолация на стени които са застрашени от обледеняване, защото процесът на разрушаването на такъва стени е многократно по бърз.

 Външна топлоизолация. Какво трябва да знаем за нея?

Като цяло, по –доброто решение е да се направи външна изолация, но понякога, поради ред причини, това е невъзможно. Дали заради финансовите възможности на живущите, или пък защото трябва да се запази някаква архитектурна принадлежност, варината остава вътрешната топлоизолация.

Много хора се заемат да правят топлоизолация с подръчни средства и личен труд, без да имат необходимите знания за това. Ние съветваме при поставяне на изолацията да се използват дишащи материали.  В случай че влажният въздух няма изход, той ще започне да натрупва конденз върху стената, което води до много негативи както за самата сграда, така и за комфорта в помещението. Това е и една от причините за отлепване и падане на изолацията, което е често срещано явление, когато е поставена от непрофесионалисти.

И обратно- добре поставената, качествена изолация, много бързо оправдава средствата, които са инвестирани за поставянето ѝ. Почти веднага започват да се усещат разликите в сметките, което е и една от основните причини повечето домакинства да направят топлоизолация на домовете си. Друга положителна промяна, която ще настъпи е повишаване на комфорта на жилището и  третата  главна цел на изолацията е да служи много години, без да създава проблеми. На практика, ако поставянето е било безупречно, материалите са били подходящи и качествени, топлоизолацията  е вечна. Съветът ни е да се доверите на специалисти, за да намалите риска от некачественото поставяне. Така или иначе инвестицията е голяма, дори и при самостоятелно поставяне на изолацията, по –добре е да не рискувате.

Външната топлоизолация е най- често срещния метод на изолация, именно заради многото предимста, които дава. Освен, че се обновява обликът на сградата, външната изолация удължава живота на сградата. Външната топлоизолация не стеснява помещението. Изстиването на затопления въздух става плавно през стената и се елиминира предпоставката за образуване на влага от вътрешната страна на стените. Стените изстиват много по- бавно, а през лятото намалява нагряването на стените, което позволява на въздуха вътре да остане по- хладен и през нощта. Точката на конденз е извън стената и е намалена корзията на арматурата в бетонните елементи. Монтажът на този тип изолация е малко по- трудоемък, но предимствата, които дава са големи.

Що се отнася до комбинирата изолация, т.е. и вътрешна и външна, този тип е най-скъпият. Обикновено се прави  за презастраховка, което обаче може да създаде големи проблеми след появата на мухъл в последтвие ако не е направена разумно вътрешната топлоизолация. Когато се слага гипскартон в едно помещение много често вътрешната топлоизолация от  минерална вата се слага просто ей така, защото това са външни стени, а пък ватата е сравнително евтина и ще топли допълнително.  Да, обаче ватата попива образувалия се конденз, кото в последствие води до много неприятности. Разновидност на този тип изолация са готовите блокчета от Неопор или EPS при които обаче точно е изчислено съотношението в дебелините на външната и вътрешна изолация за максимална енергийна ефективност без да има опасност от появата на влага в помещенията. Те се използват за строителство на нови сгради и високата им цена се компенсира от бързия им и опростен начин на работа.

 Минерална вата вместо стиропор. По- добра ли е?

Минералната вата може да бъде каменна или стъклена. Независимо кой от двата вида, тя се добива, като строителен изолационен материал от естествени суровини – камък или стъкло. Най-голямото предимство на нейните свойства е, че е с гарантирана трайност и не се променят с течение на времето. Термоизолационните свойства на минералната вата са чудесни, но освен тях тя притежава и шумоизолиращи свойства, което я прави доста предпочитан материал за изолация от повечето клиенти, въпреки малко по- високата цена.  Друг много голям плюс на минералната вата, в сравнение със стиропора е, че тя е незапалим материал, което защитава дома от пожари.

Нишките на минералната вата са негорими. Издържат на повече от 1000°С без да се разтопят. Импрегнираната минерална вата е водоотблъскваща, мака , че е  порест материал. Абсорбира вода само, когато прониква под налягане. След спиране на налягането водата се изпарява, материалът изсъхва и възстановява първоначалните си изолационни качества. Специалната структура на влакната в каменната вата обезпечава високата механична якост на материала.

Предимството на сградите, чиято изолация е с минерална вата е възможността на стените да „дишат”. Това е така, заради свойството на минерлната вата парапропускливост. Това означава, че цялата пара, която се образува във вътрешността на помещението, може безпрепятствено да „премине“ през стените във външната среда, докато например стиропорът оказва 30-40 пъти по-голямо съпротивление при преминаването на водната пара отколкото каменната вата. Минералната вата не гние, не се видоизменя в следстие на атмосферни влияния и е устойчива на насекоми и гризачи. Всичко това прави минералната вата доста предпочитан изолационен материал. А освен всички изброени до тук положителни свойства, тя е и еко съобразна.

Голямото разнообразие на продуктите от минерална вата разширява областите на приложението ѝ  както в гражданското, така и в индустриалното строителство. Насипната минерална вата се използва за запълване на кухини в строителните съоръжения, за изолация на парни котли, тръбопроводи и др. Въжета и тубоси от минерална вата се използват за изолация на индустриални и строителни съоръжения с нестандартна форма – комини, вентилационни тръби, паропроводи и др.

Единсвения недостатък на минералната вата е, че е неиздръжлива на много силен натиск, поради което не можеше да се изпозлва ефективно за подови изолации. Напоследък се предлагат подходящи и за подове и покриви свръхтвърди компресирани плочи от минерална вата с голяма плътност, но поради това с намален с около 10-15% топлоизолационен капацитет.

Минералната вата се  предлага на пазара в няколко различни  форми- формата на рула (навити плоскости), изолационен филц, плочи, изолационни ламели и тръбни изолации. Минералните вати с различна форма са подходящи за различни видове  конструкции и случаи на изолиране. Рулата или навитите плоскости са подходящи за конструкции, при които няма нужда от издръжливост на натиск.  За защита от ударен шум под подовата замазка може да използвате плочи от минерална вата, като разбира се трябва да се прецени и натовареността на помещението. Плочите пък се изпозлват за изолация на фасади и външни стени. Те са водонепропускливи и се закрепят с дюбели. Вече се предлагат и плочи, които се залепят със специално лепило, което спестява доста време.