3 сигурни решения при избора на гранитогрес

03.08.2017

Разнообразието от подови настилки в съременния живот е наистина богато. Всичко зависи най- вече от мястото и помещението при избора на каква подова настилка да изберем.

Плочките са подходящи за употреба не само за дома, но и за обществени сгради и места. Освен чисто функционалното си приложение, те предлагат разнообразие от видове и варианти за естетическо оформяне. Употребата им за дома винаги е повдигала много въпроси, на които ще се постараем да ви отговорим в тази статия.  . 

Плочките са най-предпочитани за дома, особено що се отнася до помещнията, в които има по- висока натовареност или са предразположени към цапане и влага. Такива са коридорът, кухнята, банята, мокрите помещения, терасите, както и други открити площи. Това е така, защото поддръжката на плочките е много лесна, бърза и те са доста издръжливи. За да направим правилния избор на гранитогрес, има няколко основни неща, на които е добре да обърнем внимание

Гранитогресът се създава изкуствено под високо налягане, а материали за неговата направа са глина, фелдшплат, кварцов пясък и минерални сегменти. Благодарение на този начин за производство и обработка, те придобиват много по-ниска порьозност, висока якост, устойчивост на удари и износване. Разбира се, тези му качества и начин на производство водят и до по-високата му цена. Най-често гранитогресът се използва за външни настилки, но в дома той е предпочитан не само за тераси и веранди, но и за подовете в кухнята и коридора именно поради неговата якост и издръжливост на удари и механични въздействия. В допълнение към тези качества, почистването му става лесно и е устойчив на влага. Употребата му за стени не се предпочита особено най-вече заради високата му тежест и ограничението от цветове и декорации, които се предлагат на пазара. Въпреки това обаче, ако сградата позволява, поставянето му по стените е един  много добър избор. Как най-правилно да изберете гранитогреса? Всичко зависи от това, къде ще бъде поставян, от възможностите Ви и най- вече от личния вкус!

Къде ще бъде поставен?

Това е може би първият въпрос, на който трябва да си отговорите, когато прибегнете до закупуването на гранитогрес.

Основното  правило при избора на каквито и да е плочки е това характеристиките им да съответстват на изискванията на мястото, където ще бъдат поставени. Най-важните характеристики, на които трябва да се обърне внимание са водопоглъщаща способност, съпротивление на свиване, повърхностна твърдост, устойчивост на температурни амплитуди, устойчивост на действието на химични реагенти, мразо- и износоустойчивост. За да подберете точния продукт, трябва добре да се запознаете със свойствата на различните плочки и да разберете на какви класове съответстват според класификациите на Европейските норми, приети и у нас, и едва след това да прецените кои от тях ще са най-подходящи за проекта Ви.

Една от най-често срещаните технически класификации за керамични плочки, на която подлежи също и гранитогреса е по Европейския стандарт EN ISO 13006. Той определя, че плочки се делят на различни групи, според два параметъра, а именно - водопоглъщане и метода на получаване.  Съответно, колкото по-малък номер е номерът на групата, това означава, че толкова по-малък е коефициентът на водопоглъщане и съответно студоустойчивостта е по-висока. Групите I и II се приемат за студоустойчиви, докато група III е подходяща само за вътрешно приложение, поради високата си водопоглъщаемост и ниска студоустойчивост.

При избора на плочки за подово покритие, абсолютно задължително е да обърнете внимание на здравината им, на устойчивостта от счупване и/ или прорязване както и на износоустойчивостта им, която се определя от съпротивлението им на триене. Според Европейския стандарт EN 154 (PEI), по показателя износоустойчивост съществуват 5 групи плочки. С не по- малко значение е и външният вид на плочките. Установените Европейски норми определят плочките да имат точно установени размери, абсолютно правилни ъгли и идеално равна повърхност. Ако има гланц, той също трябва да е равномерен. Обръщайки внимание на тези неща си гарантирате по-дълго (дори и вечно) ползване на плочките.

Що се отнася до гранитогреса, оказва се, че ограничения за това къде да бъде поставен не съществуват. Той е подходящ, както за навън, така и за вътре в дома ни. Препоръчителната област на приложение на плочите се определя от типа им. А именно, трябва да се обърне внимание на това матиран или полиран гранитогрес да изберем според мястото на поставянето му.

Матиран или полиран?

Много често това дали подова настилка да бъде полирана или матирана е сред основните въпроси на потребителя.

Преди да обясним разликите, предимствата и недостатъците на всеки вид е добре да уточним, че много често глазираният гранитогрес, който е с гладка повърхност, бива наричан „полиран”. Това не е съвсем правилно, но така или иначе се е наложило в практиката. Иначе казано, за да бъде една гранитогресна плочка „полирана” това може да се случи по два начина. Единият е чрез машинно полиране, което се случва след окончателното оформяне на самата плочка и се счита за най- качествения и правилен начин. Другият вариант е чрез химическо полиране, което се постига с употребата на различни химикали, които правят повърхността гладка. При този вид обаче има вероятност в бъдеще, при употребата на по–силни химически препарати за почистване, да се появят потъмнявания или загуба на блясъка.

И така, най-главното предимство на полираните гранитогреси е, че са наистина много лесни за почистване. Освен това е чудесен избор при идеята да се създаде повече дълбочина и простор на помещението. Повечето потребители избират полирания гранитогрес за подове на закрити помещения, защото, когато повърхността му се намокри, става много хлъзгав и не чак толкова безопасен. Но пък е много подходящ за облицоване на стени, той може да се използва и за вътрешна облицовка, и за фасади. Освен това, полираните плочи отблъскват мръсотията и имат постоянно приятен бляскав вид. Тук трябва да добавим и това, че външните площадки, тротоарите, стълбищата, подовете в производствени помещения или други места, където има вероятност от намокряне, е най-добре да се облицоват с гранитогрес с противохлъзгаща (релефна) повърхност. Той, разбира се, е подходящ  и за помещения, където няма никаква вероятност човек да влезе с мокри обувки или крака, като спалнята, например.

Както можем и да предположим, матираният гранитогрес е с матирана, не чак толкова гладка повърхност. Съществуват и други видове, като гранитогрес, чията повърхност е на вълни или много грапава. Именно от гледна точка на безопасността са създадени тези видове. Освен, че е по- безопасен и подходящ за повечето помещения и места, матираният гранитогрес има и своите недостатъци. Той е по- износоустойчив в сравнение с полирания, но пък  по-здрав от него.

И все пак не бива да забравяме, че външният вид също играе голяма роля за това, какъв грантоигрес ще изберем. Много хора смятат, че разнообразието не е чак толкова голямо, но повърхността на този материал обикновено наподобява тази на естествен камък, при това не само на най-разпространените видове - гранит и мрамор, а и на по-редки видове, като травертин и други минерални варовици. В зависимост от предпочитанията на потребителя, има такива, които имитират състарена повърхност, грубо дялан камък, дървесина, кожа и даже застинала вулканична лава. Като цяло, съвременните технологии позволяват на дизайнерите да избират гранитогрес сред огромно разнообразие от цветове, с еднородна или разнородна повърхност, матова или блестяща, създаваща илюзия за други материали и т.н. Има дори колекции, които наподобяват външния вид на паркетна дъска и то от различни видове дървесина. При това структурата на дървесината е имитирана много точно върху повърхността на гранитогреса. Ако линията наподобява грубо дялан камък, много производители, за по-голяма правдоподобност, влагат в материала дори и късчета масив от естествен камък.

Не забравяйте, че макар дизайнът да е ключов фактор при избора на дадена плочка (не само от гранитогрес), той не е определящ за качестовото ѝ. Много често можете да видите плочки със сходен дизайн, които са на различни цени и на различни производители и тогава трябва да Ви светне лапичката да обърнете внимание именно на характеристиките и качеството. Съответно съотношението цена - качество и тук има своята роля. Много вероятно е, плочките на по-висока цена да са с доста по- добро качество.

Грижи и поддръжка

Както всяко нещо, така и при гранитогреса важи правилото за правилната поддръжка, ако искаме да го ползваме дълго и безпроблемно. На пазара се предлагат достатъчно разнообразни продукти за почистване, като инструкциите им трябва да се спазват стриктно. Много често, потребителят почиства повърхноста с прах за пране и мек парцал, след което има нужда от обилно изплакване и подсушаване. Това е напълно достатъчно, за да се почисти добре повърхността на гранитогреса, която вече споменахме, че една от най-лесните за поддръжка.

При матирания гранитогрес може да има малко по-големи затруднения с почистването. Това е логично, заради по-порестата му повърхност, която би могла да задържи мръстотията. И все пак има препарати, които вършат чудесна работа. При по-силните и специфични препарати следвайте стриктно инструкциите на производителя за употреба. Присъщата плътност и ниска водопоглъщаемост на гранитогресните материали гарантират, че са лесни за поддръжка. Тези плочки не изискват използването на запечатващи материали или пасти. Тези покрития могат само да се отразят негативно върху качеството на плочката. Най- важното при почисване на подова настилка от гранитогрес (особено що се отнася до полираните видове) е да се уверите,че пода е добре изсъхнал преди да стъпите на него.