3 сигнала, че имате нужда от нови смесители за баня

12.04.2017

Смесителите в съвременния живот не са просто техническо средство. Те се превърнаха в част от интериора на банята и кухнята, в удобство, без което не можем. Най-просто казано тяхната работа е да регулират постъпващата топла и студена вода в един температурно балансиран воден поток и едва ли съществува съвременен дом без смесители.

Моментите, които прекараваме под душа безспорно са едни от най-желаните в забързаното ежедневие на съвременния човек. Сигурно защото това са минутите, в които човек остава сам със себе си и своите мисли. Удобството в кухнята, безспорно е най-важния фактор една домакиня да бъде щастлива. Малките детайли в дома ни могат да бъдат причина за много положителни, но и отрицателни емоции. Ето защо освен естетически добре подбраните мебели и уреди е много важно да се обръща внимание на качеството, особено що се отнася до предмети, които се използват често.

Без вода животът е невъзможен, а източник на вода и живот в нашите жилища се явява водопроводния кран. Но не просто крана, а устройството, което смесва топлата и студена вода. Мина времето, когато смесителите се използваха само като техническо устройство за използване на водата. В днешно време, на този елемент от бита му се отделя много внимание, в резултат на което , на пазара се появиха много и различни модели предназначени за всякакви вкусове. Невероятното разнообразие на модели и цени може да отклони вниманието от най-важното, а именно качеството.  А понякога малките и непредвидени проблеми в дома могат да станат причина за много неприятни емоции. Какво може да се посъветва човек, решил да обзаведе своята баня.За всички, ценящи красотата и уюта в дома си, смесителите за баня, не са просто санитарно устройство за спиране и пускане на вода. А и оригинален елемент на интериора. Чудесно е , че функционалността  не страда от това. Съвременния източник на вода в дома, не само смесва топлата и студена вода, но и помага за икономичното ѝ използване и намиране на необходимата температура на водата. А що се отнася до смесителите, ето три сигнала, които трябва да Ви подскажат, че имате нужда от нов:

Смесителят, не смесва!

Нищо не събужда и освежава по-добре от топлия душ сутрин? Освен студената, като лед вода, която е обляла тялото ни изненадващо. Водата е топла - завърташ малко към студеното, пак топла, завърташ още малко и става хладка. Завърташ към топлото, за да я затоплиш, а тя изстудява още повече! Завърташ още към топлото и тогава чак започва да затопля... Познато ли Ви е?  Освен, че е изключително неприятно, това занимание отнема време, хаби вода и нерви. Веднага светва лапичката, че нещо  със смесителя не е наред. Най-често срещания проблем на смесителите, които не смесват добре ( или изобщо) е износване в следствие на постоянното триене на металните елементи и гумените уплътнения. Дори и да се опитате да поправите сами проблема, със сигурност ще бъде временно решение.

Смесителите за баня се разделят основно на два вида, а именно с две ръкохватки  и с една ръкохватка. Последните тенденции са третия вид смесители, така наречения джойстик. Поради по-голямата икономичност, по-добрата хигиена, много по-лесната употреба и по-дългия живот , все по-често навлизат смесителите с една ръкохватка, спрямо тези с две. Разбира се, че за почитателите на класическото, се предлага огромен избор и от стандартните смесители с две ръкохватки.  Що се отнася до тези с една ръкохватка главната причина за налагането им на пазара е тяхната конструкция. Както става ясно от името, първото предимство е наличието на само една единствена ръкохватка, което е много по-практично, защото освен, че пуска и спира водата, с нея се регулира силата на водната струя  и температурата на водата, смсевайки топлата и студена. Освен това, този вид смесители дават възможността да се регулира водната струя без да се променя температурата на водата. Това става с въртене на ръкохватката в различните посоки. По подобен начин става всичко, което ни е необходимо от един смесител- сила на водата, температура, пускане и спиране. Просто бутаме ръкохватката в необходимата посока. Другото предимство, което прави този вид смесители най-предпочитан е дългия им живот. Причината за това е, че в конструкцията му няма триене на метални части, няма гумени или изобщо каквито и да е уплътнения, които да се захабят. Всичко това е заменено с подвижни детайли, които са изработени от здрава керамика. Единственото, което може да навреди на този вид смесители са механичните примеси, които понякога се съдържат в съдържанието на водата, която тече. Могат да бъдат пясък, ръжда или други абразивни вещества, които са попаднали във водопровода. Но конструктурите на едноръкохватковите смесители са помислили и за това. В самите смесители се вграждат специални филтри, които предпазват от механична повреда. За жалост , понякога качеството на водата е такова, че вградения филтър не е достатъчен. При добро качество на водата тези видове смесители са почти вечни.

В днешно време смесителите за баня са част от цялостната визия и стил.

Капка по капка..

Сигурно не съществува българин, в чиито дом капещата мивка в кухнята не го е докарала до лудост и дълги безсънни нощи. Във всеки втори български дом дори в момента някое кранче капе. Сигурен знак, че е време за нов смесител! Този проблем се оказва един от най-често срещаните на домакинствата. Може да ви се струва не особено значителен проблем, но с времето става доста досаден. Причината за това неприятно събитие е повредено уплътнение на главата при двуръкохватковите смесители или на самата глава при тези с една ръкохватка. В усилията си човек да оправи този проблем най-често се стига до увреждане на самата глава на смесителя.

А дори и да смените уплътненията, това ще реши проблема за няколко седмици. ВиК проблемите са много досадни, често отнемат много време и пари. За това инвестирайте в качествени материали. Това важи в пълна сила и за смесителите. Ако Ако видите рязко или внезапно повишаване в потреблението на вода, но не сте си променили навиците си за използването ѝ това може да бъде знак, че имате теч в дома си, които трябва да бъде ремонтиран. Но често пъти, едно нищо и никакво капещо кранче води до скок в сметките. За това не подминавайте този проблем. Сменете смесителя си с нов, качествен и пасващ перфектно на Вашия интериор и стил.

 

Трудна маневра, неудобен и грозен

Не става въпрос за автомобил, а за смесител. За всеки един дом е от изключително значение да разполага с добре подбран и функционален смесител за кухня, за да може преживяването в това помещение да не се превръща в неприятен момент от живота ни. И ако Вашия смесител е „тромав” и неудобен е крайно време да промените това. Свободата на движение е често пренебрегван фактор що се касае до първоначалния избор на кухненски смесители. Повечето от нас обръщат основно внимание на дизайна и  най-вече на цената, и пренебрегват това дали този смесител ще бъде удобен в различните ситуации. Когато говорим за добри смесители за кухня е хубаво да мислим в перспектива от 360 градуса. Това означава, че нашия смесител е желателно да разполага с 360 градуса възможност на въртене. По този начин ние можем да маневрираме с него както си поискаме без да се ограничаваме от големината на мивката или струята на водата. Все по-популярните кухненски душове навлизат все повече сред българските домакинства. Става въпрос за малък и функционален душ, който бива издърпан от самия кухненски смесител. Неговото предназначение е  да измие нежни продукти, като зеленчуци, обелени яйца или плодове, без да наранява повърхността им. Този тип душове могат да бъдат голям помощник в кухнята, а в същото време спестяват изключително много вода, която иначе бихме изразходили. Всичко е за комфорта- за да бъде водната струя там , където ни е удобно на нас , а не там , където е единствено възможно.

Що се отнася до удобство, най-новите тенденции са смесителите с инфра червен сензор, който се задейства при поставяне на ръцете под тях. Тук вече няма нито кранове, нито гилзи. Все пак при тях няма ръкохватки и лостчета за пускане на вода. Тези смесители са изключително подходящи за обществени места, като болници, ресторанти, обществени тоалетни и други, поради факта, че намаляват изключително много риска от разпространяването на микроби и болести, пренасяне чрез допир. Освен това, тяхно голямо предимство е, че пестят много вода, което ги прави предпочитани в големите обществени сгради.

Не бива да пренебрегваме и дизайнът на един смесител. Дали в кухнята или в  банята той си е част от целия интериор и стил. Красивият и масивен смесител освен, че ще ви накара да прекарвате повече време в кухнята, но ще  направи това преживяване  доста приятно и леко. Добрият стил и вкус към обзавеждането на кухня не минава без внимателен избор и на най-подходящия и стилен смесител. Дори можем да кажем, че смесителят за кухня, като най-често използвания аксесоар от това помещение, би донесъл над 50% от дизайна на кухнята.

Съдейки по всичко казано до тук, смесителя вече не е просто уред за смесване на топла и студена вода, а една доста сложна конструкция, предназначена да улеснява, да пести време, да пести вода и най-вече да създава комфорт в ежедневието. А защо не и малко лукс?  Избирайте смесителите главно по своя вкус и нека бъдат практични и с естетичния си вид да украсяват цялостната визия на Вашия дом и стил.