3 признака, че имате нужда от нови плочки за баня

05.05.2017

Като всяко нещо в началото, така и плочките за баня след определен период от време губят своя блясък, стават захабени, остаряват и се превръщат във все по-трудни и неприятни за ползване. Банята, обаче , е едно от най-важните помещения от дома и не бива да допускаме да бъде в неогледен вид. 

Резултат с изображение за bathroom tiles  sea designs

 

Със сигурност обаче, освежаването на банята, чрез поставянето на нови плочки ще ви донесе много радост и приятни емоции – това е мястото, което е един вид персонален „спа център” на всеки един от нас. Разбира се тук можете да доразвиете много тази идея – да подредите банята в стила „фън шуй”, например или да заложите на конкретен стил и цвят. Направете мокрото помещение вашия малък рай, където може да избягате от натовареното ежедневие и да се отпуснете, презаредени на 100% за предизвикателствата на новия ден. Колкото и да чистим и търкаме, рано или късно идва момента, в който трябва да сменим плочките в банята. Изборът на нови плочки е много важен, тъй като сложат ли се, обикновено не се сменят с десетилетия. Ще Ви представим 3 признака, че имате  нужда от нови плочки за баня: 

1.Захабени, зацапани и изтъркани плочки


С годините на ползване плочките в банята започват постепенно да се захабяват и зацапват. И това не се дължи на рядкото почистване. Със сигурност всеки е попадал на стари бани, където плочките са се изтъркали и захабили толкова много, че каквото и усилие да се положи, какъвто и препарат да се използва, те не се „ изчистват” и не светват, така както ни се иска.  Ако плочките са овехтели, значи е дошло време за смяна. Няма друг начин, по който да възвърнете блясъка и чистотата на банята си, освен смяната на плочките. Дори и да заложите на други по-леки процедури, като пребоядисване на тавана, смяна на осветлението или да добавите някой декоративен елемент, като ваза, старите и захабени плочки ще направят визията на банята по-скоро абсурдна. Привидно дребните проблеми са признаци или могат да доведат до течове, мухъл, корозия и структурни повреди. Ако не обърнете внимание на предупредителните знаци, проблемите ще се задълбочат и ремонтът впоследствие ще се окаже по-скъп. За това не отлагайте. Заложете на качеството, за да си осигурите гаранция за красива и безпроблемна баня за годините напред. Тук е момента, в който е добре да споменем  и за разликите между фаянс и теракота. На кратко казано, разликата се  състои във вида на самите материали, които се използват и  разбира се технологията, по която се произвеждат отделните елементи. Именно от тук идва и разликата, която  обуславя техните качества и приложението им при едни ремонтни дейности. Самият фаянс  представлява керамични плочки, които се използват главно  за облицоване на стените. А що се отнася до теракотата , то той има  висока устойчивост към  всякакво въздействие на по - абразивни вещества, трудно се влияе от атмосферните влияния и химичните вещества. Различната износоустойчивост на фаянса и теракота предопределя приложението на плочките в зависимост от вида им.

 

Ако пък мисълта за къртене на плочките, само и само, за да бъдат подменени с нови Ви плаши- има и друг вариант. На пазара вече се предлагат лепила, които позволяват лепенето на нови плочки директно върху старите. Това е много  подходящо за случаите, в които смяната на плочките е единствено с декоративна и освежаваща цел. Преди да започнете, обаче важно е да знаете, че  лепенето на плочки върху плочки, особено на стена, крие известен риск. Ако старите плочки са залепени на вароциментова мазилка за основа, това може да създаде проблеми. Ако мазилката е стара или старите плочки за баня не са добре залепени, след време ще се получи леко „издуване”, защото изветрялата мазилка не може да издържи теглото на старите и новите плочки.  Ако все пак решите да лепите новите плочки върху старите, имайте в предвид, че е най-добре плочките да се залепят до тавана. Най-добре се доверете на майстор, както за съвет как да постъпите, така и за самото изпълнение.

2.Счупени и напукани плочки

Спуканата керамична плочка може да предизвика поражения в реда на цялата стена. За съжаление, много често в опита си да сменят, само повредената плочка, много хора, които нямат конкретната компетенция, разрушават и съседните плочки. Може би често  си задавате въпроса защо някои от плочките в банята Ви се пукат. Всъщност причината е не в самите тях, а в  материалите с които са поставяни. На пазара може би сте забелязали, че има изобилие от  лепила ,но е добре да знаете, че основната съставка в лепилата ,която е предназначена за плочки е циментът и когато той  надхвърля допустимите норми, сместа става по  - силна. Вече в по - съвременните лепила има добавки , които задържат водата в разтвора и по този начин спомагат за по-бавното засъхване, преди те са се лепили само с цимент.  Между всички лепила,  които се предлагат на пазара има такива от  висок, среден и по - нисък клас , но все пак е трудно да се определи кои са най-добри.

 Друг детайл, който може да бъде причина за напукването на плочките са фугите. Препоръчва се, дори по-скоро е задължително да има поне 2мм фуга между плочките. В противен случай топлинните разширения ще доведат до напукване на плочките, а оттам до по-сериозни проблеми.

Още една причина, която може да доведе до напукване на плочките в банята е това да се случи в следствие на движение в конструкцията на сградата. Това е по- вероятно за сградите от новото строителство.  При такива случаи се препоръчва при лепенето на плочките да използвате гъвкави лепила, да  се оставят по-широки фуги между плочките – минимум 3мм и навсякъде фугите по ъглите стена-стена и под-стена да  се запълват със санитарен силикон. По тази начин новите плочки ще бъдат качествено поставени и няма да има неприятните и грозни пукнатини.

Ако все пак сте решили да се заемете сами с няколкото спукани плочки в банята следвайте тези съвети, за да не разрушите и околните здрави плочки:

1.Най-трудното от цялата работа е самото смъкване на плочката. Използвайте бормашина със специален накрайник, за да разпробиете старата замазка на плочката от четирите края.

2. С чук и длето внимателно отстранете счупените парчета като започнете от най-вътрешните. Внимавайте длетото да не хлътне в стената.

3.След това отстранете внимателно счупените късове, от центъра към края.

4.Почистете много добре останалото лепило и подгответе основата за новата плочка. Внимавайте след поставянето на новата плочка, тя да не стърчи над останалите.

5.Изравнете със стената с помощта на летва. Поставете дървени клечки в крайчетата на плочката, за да осигурите място за фугиращата смес.

 

3.Плочките са демоде

Каквото и да си говроим, банята си остава едно от най-показателните места в нашите домове. От това колко е чиста, спретната, уютна и модерна банята в един дом, можем да съдим за обитателите. Именно за това не можем да си позволим баня- демоде. Основния облик на мокрото помещение се изгражда от плочките. Старомодните плочки придават един тегав вид на банята, независимо колко често е чистена и поддръжана. За щастие на пазара има голямо разнообразие на модели, цветове и цени плочки, за да може всеки да подбере най- подхдящото за себе си и да превърне банята в едно модерно и стилно място. А и вече споменахме, че дори няма нужда се кърти всичко. Дали ще се спрете на  модерен или класически дизайн няма никакво значение. Съобразете стила на плочките с интериора в другите помещения на дома си. Благодарение на развитието на технологиите има все по – голяма  възможност да  се създават образи директно върху стандартните плочки. Освен да изглежда добре, банята трябва да е уютна и удобна за ползване. Тя е сред най-често използваните помещения в дома, а е и любимо кътче за релакс на мнозина. За това не забравяйте да обърнете внимание и на вида плочки, а не само на визията им. Съвременните пазари предлагат голямо разнообразие от плочки, които са не само красиви, но и практично съобразени, за да може ползването на банята да бъде максимално приятно и безопасно. Дизайна на банята отразява начина Ви на живот и естетическия Ви вкус. Хубавото е, че визията се подобрява значително и само със смяната на плочките, което пък  е изгодно от финансова гледна точка.

Резултат с изображение за retro bathroom tiles

Цветовете  също имат значение. Все пак банята е първтото място, където влизаме сутрин след отварянето на очите, или след прибирането ни вкъщи, за да измием ръцете си. Можем да я превърнем в истинско райско кътче само с избора на определен цвят плочки. Най-предпочитаните цветове за банята са: светло зелено, синьо,жълто и лавандулово. Белите бани също са известни, те дават чувство за свежест и чистота и класическо настроение.  Хубаво е цветът на плочките да бъде съобразен с големината на банята и наличието на светлина. По правило за малките помещения се избират светли или неутрални цветове, докато по – големите предлагат повече възможност за избор и може да се експериментира и с по – тъмни нюанси.

За щастие живеем в свят пълен с разнообразни идеи за всичко. Цена, качество, цветове, видове- що се отнася за плочки за баня пазара може да ни предложи най-подходящото според конкретните нужди. Това е още един плюс да спрем да отлагаме освежаването на банята си и да се заемем със смяната на плочките, за да бъдат те подходящи и да направят банята стилна и уютна.