11 стъпки за разпределение на бюджета при избор на обзавеждане на баня

24.02.2017

Баня

Не прахосвайте пари на вятъра по време на обзавеждането на банята. Експерти и дизайнери ще ви помогнат да извлечете максимума от вашия бюджет, така че хем да имате нова баня, хем да не се разорите.

Обзавеждането на банята е отговорен, дълъг и трудоемък процес. Необходимо е внимателно да се състави план за обзавеждането, за да „забравите“ за строителни работи там за поне десет години.

Пресмятането на финансовите параметри за ремоделирането на банята не бива да се превръща в стресиращо преживяване. Ние сме очертали основните стъпки, които трябва да предприемете, за да запазите финансите си в ред.

 Как да направите бюджет за обзавеждане на баня

Планиране на бюджет

Първо направете един задълбочен и честен преглед на своите финанси, за да разберете колко точно може да похарчите. Но наистина бъдете честни пред себе си. Наличието на ясен бюджет за обзавеждане може да звучи като ясна първа стъпка, но за някои хора е трудно да бъдат честни относно финансите си. „Понякога този разговор може да бъде неприятен, но е толкова лесно да пръснем повече за кухнята и банята“, казва Ан Рейгън, редактор в Porch.com.

 Впоследствие обхватът на проекта може да се регулира, за да съответства на сумата, която може да си позволите.

 Ако сте готови за предизвикателството с обзавеждането на банята, следвайте нашия план от 3 стъпки:

 1.Определете какви са промените, които искате да направите в банята си. Не се ограничавайте в тази точка. Някои промени могат да бъдат далеч по-достъпни, отколкото си мислите, а и винаги може да ги задраскате, когато излязат извън рамките на сумата, която може да си позволите.

жена баня

 Определете какво не ви харесва на сегашната баня. Важна стъпка от успешния проект е да помислите какво не ви харесва в банята и как да я направите по-добра. Опасна ли е? Твърде тъмна ли е, или пък изделията са остарели? Имате малка вана и бихте предпочели да я замените за по-голям душ? Имате ли достатъчно мято в нея? Имате ли проблем с мухъла или липса на адекватна вентилация? Колкото по-наясно сте с това, което искате да промените, толкова по-ясен ще е бюджетът ви.

Почерпете вдъхновение, а след това си задайте следните въпроси, които ще определят размера на вашия проект:

 Общо разпределение:

 • Искам ли да променя общия размер на банята си?

 • Искам ли да преместя изделия, работещи с вода, като душове, вани, мивки или тоалетни?

 • Искам ли да добавя, премахна или преместя някои стени, прозорци или врати?

 вана

 

Функционални решения:

 • Искам ли да преместя някои уреди или изделия?

 • Искам ли да добавя електрически контакти?

 • Искам ли да инсталирам осветление или да преместя осветителните тела?

 

Декоративни елементи:

 • Искам ли да сменя или да добавя плочки в банята ми по стените, пода или тавана?

 • Искам ли да махна или да добавя тапет?

 

2. Изберете материалите, които ще използвате. Кючът към създаване на реалистичен план за реновация е бюджетът да бъде възможно най-конкретен. Дори да изглежда досадно, в крайна сметка ще трябва да вземете тези решения и да се ръководите по тях.

 

3. Пресметнете общия разход за труд и материали.

 

Пригответе си буфер

Banya

Когато става въпрос за обзавеждане, може да изскочат всякакви изненади за бюджета от стените и подовете на един дом. Баните са особено трудни, тъй като са предразположени към скрити водни щети.

Разкриването на основен дефект като изгнили стени или корозирали тръби може да оскъпи ремонта, което е трудно за предвиждане дори от най-опитния специалист.

Затова е разумно да си оставите малко пари настрана за евентуални проблеми, които могат да възникнат. Промените в последната минута изразходват време и пари, затова обмисляйте внимателно всякакви промени в средата на проекта. Специалистите препоръчват да заделите 10-20 на сто от бюджета за непредвидени разходи.

 

Напишете си домашното

обзавежданне

Сред първите неща, които трябва да предприемете, е да започнете с изследване на всички опции, които предлага пазарът в момента: чрез специализирани списания, сайтове, посетете местните търговски изложения, говорете със специалисти по обзавеждане за баня.

Проучете възможно най-много подробности преди да стартирате. Решете материали от какъв вид искате, коя марка или модел предпочитате. Изберете най-малко три детайлизирани ценови предложения преди да се спрете на някоя фирма. Най-добрите препоръки са били и си остават тези на съседи и приятели, които вече са минали по този път.

Баня

Направете си списък с желаните от вас неща, след което го „ревизирайте“ и го превърнете в списък с реалните неща, които може да си позволите, като отбележите и цените.

Цялостното обзавеждане за баня може да бъде един от най-скъпите проекти, с които сте се захващали. Макар пространството да е малко, голяма част от работата е технически сложна и има нужда от експертна помощ. Водата и влажните условия в банята също така изискват специално внимание при избора на материали, което може да повиши разходите.

 

 Трудът – основна част от бюджета

малка баня

 Когато правите бюджета за обзавеждане на банята, не забравяйте да изчислите и труда, за който обикновено отива около една трета от разходите. Средната цена на труда зависи от това къде живеете.

Избирайте внимателно изпълнителите. Както знаете, те ще изнесат основната и най-тежката част от ремонта. Ето няколко съвета, които може да са ви от полза при избора на изпълнители:

 • Срещнете се с поне трима изпълнители, за предпочитане са тези, които са ви били препоръчани.

 • Проучете внимателно фирмата, на която ще се доверите. Уточнете всички цени предварително. Най-добрата застраховка за вас е да сключите договор с изпълнителя, дори той да е физическо лице. В договора трябва да се упомене всяка поправка и ремонта, които трябва да бъдат направени, сумата и срока за изпълнение. Ако в течение на ремонта поискате някаква промяна, тя се прилага като анекс. Сключването на договор може да ви се струва като допълнителна трудност, но почти всеки у нас си е патил от майстори и при некачествена работа чрез договора може да си потърсите правата в съда или в Комисията за защита на потребителите.

 • Не избирайте автоматично най-ниската оферта.


Какво да махнете при нужда

Бюджет

Ако бюджетът има нужда от орязване, първото нещо, което трябва да махнете, са екстрите – мъничко лукс никога не е излишен, но отоплителят за хавлии и парната душ кабина не са от съществено значение за функционалността на банята.

 

Регулирайте бюджета при необходимост

Баня лукс


Ако крайната цена на вашия план – включително материалите, труда, разрешителните и буферът – са под чертата, която сте си поставили, поздравления! Готови сте да започнете с обзавеждането на новата си баня.

 В противен случай, преразгледайте своя план и открийте областите, в които разходите могат да бъдат намалени или напълно премахнати.

 

Определете приоритетите си

Баня

Това е важно правило, особено за бюджетите от средно ниво. Това е така, защото при по-малкия бюджет възможностите са по-малко и ще видите, че ще трябва да взимате доста решения относно това къде да отидат парите. На по-ниско ниво бюджетните ограничения често решават какво може да си позволите, но сега е добре да определите своите собствени приоритети. Струва си да седнете, да разгледате опциите и да решите какво е най-важно за вас преди да почнете да плащате.

 

Дълго ли ще останете в този дом?

ремоделиране

 След това преценете колко години още ще живеете в този дом. „Имам едно гъвкаво правило“, заявява Евърет Колиър, президент на асоциацията за ремоделиране NARI (The National Association of the Remodeling Industry). “Ако човек възнамерява да остане в дома за пет години или по-малко, тогава подобренията трябва да се разглеждат като подобрения в инвестицията. Ако планирате да бъдете тук за по-дълъг период, трябва да видите вие и семейството ви какво да направите, за да ви е най-комфортно“.

 

Придържайте се към бюджета

баня

Когато веднъж финализирате финансовите параметри, не оставяйте бюджета си „някъде там в компютъра“. Използвайте го – независимо дали е във вид на таблица в лаптопа или сте начертали две колони върху листа, сравнявайте действителните разходи с предначертаните в бюджета. Така ще бъде по-малко вероятно да си позволите скъпи поръчки, щом нагледно може да проверите какъв ефект ще има това върху разходите за проекта.

 

Очаквайте неочакваното

баня

Единственото сигурно нещо при обзавеждането на баня е, че вероятно ще похарчите повече, отколкото сте планирали. Ключовото в случая е разликата да е в рамките на разумното.

 

Начини да спестите пари

 прасе касичка

Най-добрият начин да намалите разходите си за обновяването на банята е като намалите обхвата на вашия проект. Например, цялостната промяна на размера или формата на банята или пък преместването на душа към стена, където понастоящем не съществува водопровод, обикновено са скъпи актуализации. Придържайки се към основното оформление на банята, би трябвало да намалите базовата цена на проекта.

 Ако пък твърдо сте решили да демонтирате, разгледайте възможностите, които предлагат съвременните производители: гъвкави връзки, гофрирани тръби и прочие. С тяхна помощ ще можете по-лесно да преместите нужните изделия на ново място.

баня

Балансирайте с плочките, дървения материал и боите. Плочките са сериозен разход, за да бъдат купени и сложени в банята ви, затова ще бъде рентабилно, ако ги използвате по-пестеливо. Бъдете селективни и изпозлвайте плочки там, където е необходимо, слагайки боя или използвайки дървен материал на другите места.

Ако бюджетът ви все още е на „червено“, преразгледайте избраните материали и изделия. Невинаги по-евтиното означава по-некачествено.

 

 Заключение

калкулатор

 Да се създаде бюджет за обзавеждане и ремонт на баня и да се придържате към него звучи лесна задача, но е по-трудно отколкото си мислите. Скритите разходи и неприятните изненади се срещат често по време на ремонтните дейности. С тези съвети наум ще сте подготвени да планирате по-лесно своя проект и да избегнете повечето капани, които могат да изтънят банковата ви сметка.