7 топлоизолации, които ще запазят къщата ви топла през зимата

30.08.2015

     Добре известен факт е, че за да бъде домът ни топъл през есенните и зимни месеци, той трябва да бъде добре изолиран. Много хора обаче не осъзнават колко съществен елемент е изолацията от енергийната ефективност на техния дом.

     Изолацията може драстично да намали предаването на топлина през повърхностите, както и да послужи като добър метод да направите дома си по-тих.

      За да ви помогнем да се ориентирате в разнообразието от изолационни решения на пазара систематизирахме десетте най-често срещани изолации във възходящ ред според тяхната ефективност.

Изолация от стъклопласт

     Топлоизолациите от фибростъкло се среща често в въздуховоди, тръби, покриви, стени и подове. Съществуват два вида фибростъкло: изолация от насипно фибростъкло, което бива стопено, или фибростъкло на цяла плоскост, което се предлага на ролки и може да има различни размери, дебелина и плътност. Фибростъклото е влакнесто и произведено от пясък и рециклирано стъкло, което го прави естествено незапалимо. Ако бъде изложено на въздействието на вода, няма да задържи влага, вместо това ще изсъхне.

      Фибростъклото може да намали консумацията на електроенергия и сметките на домакинството. Тъй като то повишава енергийната ефективност на сградата, помага да се редуцира количеството изкопаеми горива, необходимо за затоплянето и охлаждането на помещенията. По този начин се редуцира и делът на въглеродния двуокис, който се отделя в атмосферата.

Целулозна изолация

     Целулозата може да бъде намерена по тавани, стени и други зони с настилка в дома. Произвежда се предимно от надребнени вестници, което я прави високо запалим материал. Въпреки че целулозната изолация обикновено бива обилно намазана с пожарозащитни вещества, тя далеч не е огнеустойчива. Освен това целулозата абсорбира и задържа влагата. Когато се напои, термично изолиращите й свойства могат напълно да изчезнат. Целулозната изолация може да бъде прилагана по редица начини. Един от вариантите е да се добави вода, така нареченият метод на мокрото пръскане, който обаче вреди на качеството на самата изолация. Изолацията, изработена от целулоза използва същото количество естествени материали като тези, използвани за фибростъкло. Въпреки това отнема около три пъти повече време за целулозата да постигне същата ефективност като на стъклопласта.

Полиизоциануратна изолация

     Полиизоциануратната изолация е вид пластмаса, направена със затворена клетъчна пяна. В клетките й са с ниска проводимост газ, който осигурява по-добра степен на изолацията.

     Предлага се на пазара под различна форма: течност, течна пяна или твърда пяна. Може също така да бъде превърната в ламинирани изолационни панели с множество различни облицовки.

Експандиран полистирен

     Полистиренът е прозрачен, безцветен термопластичен материал. Обикновено се използва за направата на твърда пяна, бетонен блок или за насипна изолация.

    Експандираният полистирен е особен вид полистирен, създаден от малки пластмасови частици, прилепени едно към друго. Обикновено се използва при бетонени блокове.

Екструдиран полистирен

     Екструдираният полистирен  обикновено започва като разтопен материал, който е пресован на листа. Полученото може да се използва като твърда изолационна пяна, но може да се прилага за общи или специализирани приложения. Екструдираният полистирен е устойчив на влага, гниене, плесени и корозия. Не са необходими облицовъчни материали или ламинат, за да се противопостави адекватно на водопоглъщането.

Спрей полиуретанова пяна

     Спрей полиуретановата пяна е изолационна пластмасова пяна, която пръска като течност, разширяваща се многократно. Благодарение на специализирано оборудване и някои техники за прилагане могат да бъдат постигнати крайно добри резултати. С едни и същи суровини пяната  може да се направи сравнително твърда и мека на пипане. Освен това може да се произведе специална пяна, устойчива на вода и засилено движение и влияния по повърхността й. Спрей полиуретановата пяна не само допринася за въздушната бариера, но е и своеобразен метод за контрол на влагата, което предполага по-висока ефективност от гледна точка и на температурата. Спрей полиуретанова пяна може да се използва за изолиране на покриви, въздушни бариери, стени, тавани и мазета.

Лъчисти бариери

     Лъчистата бариера е единична отразяваща повърхност. Целта й е да изолира лятната жега, както и да намали загубата на топлина през зимата. Лъчистите бариери почти винаги са инсталирани в тавански помещения, като отразяващата повърхност гледа към отвореното пространство.

    Ето как работят този тип топлоизолации: лъчистата топлина се движи в права линия от затоплените повърхности към твърди повърхности, които поглъщат енергията. По този начин, когато слънцето нагрява вашия покрив, това се случва най-вече заради лъчистата енергия. Много от тази топлина преминава през покрива до вътрешността на таванското крило. Лъчистата бариера минимизира  трансфера на топлина от долната част на покрива към други тавански повърхности.